• 瀏覽: 23,143
  • 回覆: 347
  • 追帖: 2
+4
引用:
原帖由 DZDD 於 2019-3-4 10:45 PM 發表
吊那星, 究境香港人要共產定唔共產. 又要做雞又要貞節牌坊
問題不是共產定資本主義, 係香港政府無王管,無人民或上頭監督或考核,變左人民好賤

引用:
原帖由 123kenny456 於 2019-3-4 08:55 AM 發表
不要看低台灣人保衛國家決心。
台灣咩國家呀?  中華民國?  名存實亡!   華人永遠接受吾受日本人統治!台灣島現受總統  菜英文 係皇民後非和族 日本人     !嚴格黎講  日本人利用政治戰爭入侵台灣島   中國政府有權以華人利益受侵略   同佢開戰   國軍夠膽還拖  當佢叛族罪處理!

引用:
原帖由 pojun07 於 2019-3-4 12:39 PM 發表

有公平制度,有公平競爭,就係官商合作。

只有裙帶關係,就變官商勾結。

你睇下外國點評香港裙帶關係啦

另外,越窮就越窮,住房係主要問題,三分一工資係擺係房度。美國黑人窮,貧富不均,其中亦因為黑人買唔起房,隔代貧窮

香港係土地公平出問題,所以,生活品質下降 ...
你班黃屍 真係死蠢  有書又吾讀 人講你又信! 連自己所追求的民主自由  必然出現窮富 社會問題都吾理解  就衝住去民主自由!  黃屍仔  先去了解下咩叫自由貿易!  從前叫地主  現代叫企業家

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2019-3-5 01:36 AM 發表

問題不是共產定資本主義, 係香港政府無王管,無人民或上頭監督或考核,變左人民好賤
所以立國安法  將出買國家利益人士  踢出中國景內!  所有公共煽動者  處叛國罪   學美國!  直接判斯樂登  叛國罪

等d撚樣  講野不付責任  亂西咁吹!有事就推比言論自由!  玩得咁過隱?  佔中單野  你又估下 全港市民總共吾見幾多錢?  邊個賠先  

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2019-3-5 07:02 AM 發表

你班黃屍 真係死蠢  有書又吾讀 人講你又信! 連自己所追求的民主自由  必然出現窮富 社會問題都吾理解  就衝住去民主自由!  黃屍仔  先去了解下咩叫自由貿易!  從前叫地主  現代叫企業家 ...
What the hell you are talking? Just an idiot think he knows everything. It is not about which political position we have. Please stick to real world facts. Convince people with facts. Just a naive idiot!

哈哈

引用:
原帖由 狂人甲 於 2019-3-4 06:06 AM 發表

香港從來都係官商合作嘅地方,當時香港的實體經濟其實都好強!好多人都有嘢做,有理想,所以唔覺得官商合作有咩大問題!!

貧富懸殊某個程度亦都係因為中國崛起出現,因為中國生產力越嚟越強,亦都喜歡減價促銷,有錢人買嘢平左,累積財富越嚟越容易!

情況,並不單單在香港,美國一樣,有錢人買嘢越嚟越便宜,但係生產就不停咁遷出!

係我個人嘅眼中,美國人選擇特朗普,同法國發生黃背心事件,都反映出貧富懸殊問題的 ...
其實你有無做過廠或做報價位置? 你有無做過由實體經濟過渡到互聯網經濟,你有無由個別經濟體過渡到全球一體化經濟? 你又知唔知什么是美元霸權?如果你真係有我以上所講經驗或知識,你就不會有之前自己結論

引用:
原帖由 cunningman 於 2019-3-5 08:52 AM 發表

其實你有無做過廠或做報價位置? 你有無做過由實體經濟過渡到互聯網經濟,你有無由個別經濟體過渡到全球一體化經濟? 你又知唔知什么是美元霸權?如果你真係有我以上所講經驗或知識,你就不會有之前自己結論 ...
報價又點會未做過啊,老細!!搞過好多生意,就係冇搞個廠,最主要嫌佢麻煩!

比較喜歡自己設計產品,交俾廠做,批發,開舖!壟斷前邊現金流!

至於而家網上生意,根本就係P2C,冇自己嘅產品,賺埋啲雞毛蒜皮錢,不如去打份工!

又或者,搞個好似https://m.price.com.hk/,利用香港地區優勢的銷售平台網站,博下!!

引用:
原帖由 pojun07 於 2019-3-4 12:39 PM 發表

有公平制度,有公平競爭,就係官商合作。

只有裙帶關係,就變官商勾結。

你睇下外國點評香港裙帶關係啦

另外,越窮就越窮,住房係主要問題,三分一工資係擺係房度。美國黑人窮,貧富不均,其中亦因為黑人買唔起房,隔代貧窮

香港係土地公平出問題,所以,生活品質下降 ...
當然,九七年之後,香港的確冇港英時代做得好!最主要是機會不公平!!

香港其實除咗地產業之外,你覺得仲有啲乜嘢,可以維持香港所謂的繁榮?

如果香港政府唔同地產商好好合作,任由地產業劇烈競爭,香港係咪真係有好處?

已經講過,香港現在最重要嘅問題是產業,如果你有產業可以取替地產業,金融業,你當然可以放手任由地產業自由發展,但係如果香港根本就已經冇其他產業,地產業自由發展,有咩冬瓜豆腐,後果邊個黎負擔?

樓主,講嘅嘢,並不是全部錯,只不過有些問題,並不是想像中咁簡單!

一個屎蓋下邊好多屎,如果你冇辦法清理嗰啲屎,我會勸你都係唔好開咗個蓋!!

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2019-3-5 06:55 AM 發表

台灣咩國家呀?  中華民國?  名存實亡!   華人永遠接受吾受日本人統治!台灣島現受總統  菜英文 係皇民後非和族 日本人     !嚴格黎講  日本人利用政治戰爭入侵台灣島   中國政府有權以華人利益受侵略   同佢開戰   國軍夠膽還拖 ...
所以美國應該拉奧巴馬去打靶?唐朝就唔係中國歷史因為唐太宗只有四份一血統係漢人?

你呢D料真係廢!仲話人唔讀書,有乜資格?

一國兩制呃鬼食豆腐, 今日仲邊有人信!

一國兩制咁失敗都仲要行,直接一國一制啦

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2019-3-4 12:40 AM 發表
不關共產黨定係民主黨派搞局, 中國中央集權制, 政策往往是全國性, 如中央要地方打壓樓價, 各地要立即跟從,要有考核, 官員辦事不力會被炒,  如要地區控制公用事業加幅, 各地一定要跟從! 香港最大問題係公務員治港, 民生政策無王管, 由得一班貪官勾結大集團鍾意俾電力公司加幾多就幾多, 地鐵年賺百億,兼有免費地發展地產, 港府都任由佢加價, 派的股息又不回餽市民!

好像最近中央要求政府對全國 ...
一國兩制管台灣注定是失敗,台灣人有民主有自由,有自己的法律基礎,呢D全都是大陸沒有的,在台灣怎會成功。再加上香港極度失敗的樣板

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2019-3-5 07:13 AM 發表
等d撚樣  講野不付責任  亂西咁吹!有事就推比言論自由!  玩得咁過隱?  佔中單野  你又估下 全港市民總共吾見幾多錢?  邊個賠先   ...
佔中係一班老公務員推動, 目的係要推返689, 停止他的改革決心

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]