• 瀏覽: 23,109
  • 回覆: 347
  • 追帖: 2
+4
引用:
原帖由 cunningman 於 2019-3-5 08:52 AM 發表

其實你有無做過廠或做報價位置? 你有無做過由實體經濟過渡到互聯網經濟,你有無由個別經濟體過渡到全球一體化經濟? 你又知唔知什么是美元霸權?如果你真係有我以上所講經驗或知識,你就不會有之前自己結論 ...
他把香港政府的衰野歸咎於大陸, 根本貧富不均係政府聯同大財團禁住搶, 壓制小商戶生存空間造成!

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2019-3-6 02:08 PM 發表

他把香港政府的衰野歸咎於大陸, 根本貧富不均係政府聯同大財團禁住搶, 壓制小商戶生存空間造成!
你唔同意?咁你又敢唔敢回答我?

香港一個侍應,憑乜嘢攞依家份人工?香港一個裝修工人又憑乜嘢攞依家份人工?

香港實體經濟咁差,點解福利會好過深圳?

其實你有咩諗法攞出黎講下囉,並不是全部否定你所講嘅嘢,不過唔同意你對事情的解決方法!

非常奇怪,點解你會認為, 689 ,一個成世黐住權貴搵食嘅人,會幫到香港普羅大眾?就因為佢肯打擊樓價?

已經講過好多次,我都唔喜歡香港呢種壟斷,機會不公嘅環境!
香港呢種壟斷方法,導致香港好多產業衰落!!

所以香港而家最重要的,應該係開拓新嘅產業!

但係689 ,佢根本冇能力,開拓新嘅產業,佢只不過想利用群眾搞階級鬥爭,支持佢!事實上佢製造自己嘅搵錢班底,製造更大嘅壟斷!例如電視!尖沙咀海旁發展,中國背景嘅地產商,落嚟香港⋯⋯

如果乜嘢都可以用行政解決嘅話,你做緊邊行,你份人工係咪比大陸貴,如果係,我又可唔可以抗議,叫政府減你人工呢?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2019-3-6 03:29 PM 發表

你唔同意?咁你又敢唔敢回答我?

香港一個侍應,憑乜嘢攞依家份人工?香港一個裝修工人又憑乜嘢攞依家份人工?

香港實體經濟咁差,點解福利會好過深圳?

其實你有咩諗法攞出黎講下囉,並不是全部否定你所講嘅嘢,不過唔同意你對事情的解決方法!

非常奇怪,點解你會認為, 689 ,一個成世黐住權貴搵食嘅人,會幫到香港普羅大眾?就因為佢肯打擊樓價?

已經講過好多次,我都唔喜歡香港呢種壟斷,機會不公嘅環 ...
公務員利用黃之風鬥689,目的係要公務員自己管自己友, 變左無王管, 不作為也沒有所謂...看看現政府做的衰野多過前幾朝咁多, 黃之峰有沒有人資助佢出來搞局?
呢D野我都係近月先睇通,每當外人做高官, 總有人反,但公務員做高官, 無人理佢不理民生, 很少指責佢地, 我最近先睇通個局!

引用:
原帖由 pojun07 於 2019-3-4 05:34 AM 發表

分析唔同意。

點解港英年代無而家問題呢?點解當年行之有效?果時新加坡都要同香港學習呢?
英國官員同香港官員的質素和魄力幾唔同, 唔係睇唔出呀? 幾時有見在港英國高官炒九層樓的?

引用:
原帖由 高山大海 於 2019-3-6 04:04 PM 發表

我有好多台灣朋友,他們都說只要解放軍打來,他們簞食壺漿以迎王師,立刻投降,絕不送死。
台灣巳有自己一套民主體制, 二岸和平統一只能在中國都有民主選舉情況才有望推行, 中共用軍事力量威嚇係徒勞

引用:
原帖由 高山大海 於 2019-3-6 04:20 PM 發表

拉倒吧。誰跟你和平統一啊。所謂和平,都是緩兵之計。解放軍從1949到現在到未來,無一日不在謀劃武統,台灣從1949到現在到未來,無一日不在謀劃以武拒統。
未來台海必有一戰。這是歷史規律。 ...
所以香港有一人一票選特首, 公務員要問責, 令香港官商勾結影響減到最低, 市民幸福感增加, 各樣條件給台灣人看到是好, 才有望台灣人民歸順!

好簡單, 台灣人反對大財團壟斷, 大力鼓勵小商戶和墟市發展, 香港政府卻聯同領展打壓小商戶, 大集團吸乾基層血汗, 試問小商戶為主的安定快樂淨土台灣怎會讓這樣方式在當地推行?

引用:
原帖由 高山大海 於 2019-3-6 04:04 PM 發表

我有好多台灣朋友,他們都說只要解放軍打來,他們簞食壺漿以迎王師,立刻投降,絕不送死。
我好多大陸朋友打算一起剿滅共匪。
再受共產黨欺壓。

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2019-3-4 03:34 AM 發表
巳經改正大部份錯別字和錯漏
矛盾,非芧盾
訓示,非瞓示

0分重作

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2019-3-6 03:43 PM 發表

公務員利用黃之風鬥689,目的係要公務員自己管自己友, 變左無王管, 不作為也沒有所謂...看看現政府做的衰野多過前幾朝咁多, 黃之峰有沒有人資助佢出來搞局?
呢D野我都係近月先睇通,每當外人做高官, 總有人反,但公務員做高官, 無人理佢不理民生, 很少指責佢地, 我最近先睇通個局! ...
貪曾在位一層公樓都唔起,中央忍無可忍出手

董建華梁振英一心起公屋,香港人點對佢地?我以唔喺中國喺香港出世為恥辱

引用:
原帖由 123kenny456 於 2019-3-4 08:55 AM 發表
不要看低台灣人保衛國家決心。
不過6個旅有機動能力,而且“漢光演習”頻頻發生問題

所謂的決心,就係買M1A2做狗仔?

引用:
原帖由 123kenny456 於 2019-3-6 05:08 PM 發表

我好多大陸朋友打算一起剿滅共匪。
再受共產黨欺壓。
中共真係未必夠膽開戰, 歷史上倒戈的戰爭發生過無數次

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2019-3-6 03:43 PM 發表

呢D野我都係近月先睇通,每當外人做高官, 總有人反,但公務員做高官, 無人理佢不理民生, 很少指責佢地, 我最近先睇通個局! ...
你可能搞錯啦,其實大把人反777!!

飯民反香港政府,從來無停止過,只不過香港國泰民安,支雞吹唔起!

前一段時間,我先見到長毛,喺深水埗,批評政府!

我再講一次你聽清楚, 689 ,一定衰過777!!689,只會製造一個更加壟斷香港!令到香港產業更加衰退!

無可否認,九七年之後,香港政府施政完全比唔上港英政府,而且我亦都同意,香港政府內部,根本有人想將自己嘅過失,推比中央政府!!

香港嘅問題,依然都係產業,唔係打擊樓價!

九七年前,香港樓價一樣高,但香港產業多,大家搵錢嘅機會多,社會容易平衡!
九七年前,香港係個多元化,多階級社會!!

今時今日,講求管治能力,所以政府開始追求簡單,因為越簡單,越容易管治,乜嘢都立法解決!導致產業衰落!競爭力喪失!

變成,地產業,金融業,香港一枝獨秀!其他行業全部暗然無光!!

但係如果你今日打死埋,地產業,金融業,我可以同你講,香港真正死得!!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]