• 瀏覽: 23,103
  • 回覆: 347
  • 追帖: 2
+4
引用:
原帖由 羅賤宰 於 2019-3-4 00:40 發表
不關共產黨定係民主黨派搞局, 中國中央集權制, 政策往往是全國性, 如中央要地方打壓樓價, 各地要立即跟從,要有考核, 官員辦事不力會被炒,  如要地區控制公用事業加幅, 各地一定要跟從! 香港最大問題係公務員治港, 民生政策無王管, 由得一班貪官勾結大集團鍾意俾電力公司加幾多就幾多, 地鐵年賺百億,兼有免費地發展地產, 港府都任由佢加價, 派的股息又不回餽市民!

好像最近中央要求政府對全國 ...
何解唔用澳門一國兩制,澳門有廿三條,仲年年派錢,人民安居樂業,幾咁成功~

引用:
原帖由 狂人甲 於 2019-3-4 06:06 AM 發表

香港從來都係官商合作嘅地方,當時香港的實體經濟其實都好強!好多人都有嘢做,有理想,所以唔覺得官商合作有咩大問題!!

貧富懸殊某個程度亦都係因為中國崛起出現,因為中國生產力越嚟越強,亦都喜歡減價促銷,有錢人買嘢平左,累積財富越嚟越容易!

情況,並不單單在香港,美國一樣,有錢人買嘢越嚟越便宜,但係生產就不停咁遷出!

係我個人嘅眼中,美國人選擇特朗普,同法國發生黃背心事件,都反映出貧富懸殊問題的 ...
有公平制度,有公平競爭,就係官商合作。

只有裙帶關係,就變官商勾結。

你睇下外國點評香港裙帶關係啦

另外,越窮就越窮,住房係主要問題,三分一工資係擺係房度。美國黑人窮,貧富不均,其中亦因為黑人買唔起房,隔代貧窮

香港係土地公平出問題,所以,生活品質下降

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2019-3-4 04:22 AM 發表

你來左香港幾耐呀?  分析?  呆灣同香港同一板本   呆灣點解23k  情況同香港一撚樣!    由直通車  玩到而家 吾係民主黨吾通係我?   由策動移民潮 以感覺有外來黑金玩野!好聽政治捐獻  實質合法貪污! ...
台灣就係有人民監督,令公務員不會亂加人工和開位, 香港的社署亂開職位, 助理署長都9位, 但無幫到市民解決問題, 台灣醫生是香港人工一半, 但未見佢地有醫療爆烋或抱怨人手不足要不停加錢.....香港政府失敗和偏坦公職團體可見一班!

引用:
原帖由 pojun07 於 2019-3-4 12:39 PM 發表

有公平制度,有公平競爭,就係官商合作。

只有裙帶關係,就變官商勾結。

你睇下外國點評香港裙帶關係啦

另外,越窮就越窮,住房係主要問題,三分一工資係擺係房度。美國黑人窮,貧富不均,其中亦因為黑人買唔起房,隔代貧窮

香港係土地公平出問題,所以,生活品質下降 ...
香港政府同地產商打眼色, 大把政府閒置地不用, 大把農地可收購不用, 大把棕地可整合多年不搞, 最容易睇到就係成個高球場是政府的, 都不願收, 也不願叫球會俾返市值租金, 明顯係官商勾結!

另外公用事業政府設計讓他們有最高回報, 縱容以財技呃 錢, 都係市民睇到官商合作打刧市民的舉動!

引用:
原帖由 123kenny456 於 2019-3-4 08:55 AM 發表
不要看低台灣人保衛國家決心。
台灣蔡英文話用做愛發電喎

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2019-3-4 03:04 PM 發表

香港政府同地產商打眼色, 大把政府閒置地不用, 大把農地可收購不用, 大把棕地可整合多年不搞, 最容易睇到就係成個高球場是政府的, 都不願收, 也不願叫球會俾返市值租金, 明顯係官商勾結!

另外公用事業政府設計讓他們有最高回報, 縱容以財技呃 錢, 都係市民睇到官商合作打刧市民的舉動! ...
政府攪填海,唔益大把農地嘅發展商,打曬眼色?

不是要香港作示範給台灣看, 早就一國一制, 現在兩頭唔到岸, 書法界獨大惡過鬼, 民生,發展又話唔關佢事。。

台灣既存在正正係一國兩制會失敗既原因

你一國兩制成功左咪會加速統一囉

當然唔可以啦

引用:
原帖由 贏咗有雞食 於 2019-3-4 03:16 PM 發表

政府攪填海,唔益大把農地嘅發展商,打曬眼色?
係咪傻架, 用20億買地可以起2000間屋, 五年內完成唔做 ,去攪成一千億破懷生態, 花20年先起到2000間屋, 咪當全港人都係豬來啦, 益原居民都係自己人, 大家慳到錢又快起到公屋, 有咩問題?

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2019-3-4 09:06 PM 發表

係咪傻架, 用20億買地可以起2000間屋, 五年內完成唔做 ,去攪成一千億破懷生態, 花20年先起到2000間屋, 咪當全港人都係豬來啦, 益原居民都係自己人, 大家慳到錢又快起到公屋, 有咩問題? ...
二千間屋個數係你講架啫

引用:
原帖由 hermanherman 於 2019-3-4 03:26 PM 發表
不是要香港作示範給台灣看, 早就一國一制, 現在兩頭唔到岸, 書法界獨大惡過鬼, 民生,發展又話唔關佢事。。
香港係特別畸型, 如香港要回復正軌, 一人一票選特首免不了!

港獨基本上不會發生, 因為香港人明知自己的糧油, 水電都要依賴國內輸送, 沒有大陸同意一意孤行獨立一定會引發高通漲, 民怨四起, 最終都要回大陸懷抱, 同星加玻被大馬政府放棄而獨立的況不同, 大陸也不用擔心有直選行政長官會令港獨升溫, 反而有人民去監察公務員施政, 政策不會向大財團/商家/公務員/大學教師/社工傾斜得咁嚴重, 有利加快推動惠民政策, 令香港人增加對政府和國家的歸屬感,對中國長遠推向民主管治有示範作用, 對維持中國政權穏定有百利而無一害!

吊那星, 究境香港人要共產定唔共產. 又要做雞又要貞節牌坊

係班仆街收美金搞事之嘛

台灣可以自給自足!
香港唔得,大6封鎖海上航運,香港死忍得

引用:
原帖由 ATA6038 於 2019-3-5 12:46 AM 發表
台灣可以自給自足!
香港唔得,大6封鎖海上航運,香港死忍得
這個正是大陸不必太擔心港獨的理由,香港南面無任何輸送物資的靠山, 水又要靠大陸, 和大陸決裂的代價係十分之無可計算! 天天吃東南亞的農產品? 沒有大陸人來購物, 香港會變成點?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]