• 瀏覽: 8,056
  • 回覆: 124
+2
引用:
原帖由 stkwok1985 於 2019-3-2 08:19 PM 發表

其實睇睇佢話五百萬填到一公頃 vs香港一間屋裝修都成百萬 我真係唔知佢計錯 定係韓國係第三世界國家
香港裝修唔洗百萬吓話?
我五年前全屋裝修都只用咗十幾萬,當然係簡裝,無整櫃,唔計傢俬啦

引用:
原帖由 xianrenb 於 2019-3-2 08:04 PM 發表

咁簡單?
咁工程公司預先亂報少 20 % ,未又過到骨?
報少 50% 會點?
我唔係做保險都知有精算師啦!
點會咁兒戲?
計錯數,要賠錢的呀!
哈哈,保險公司最落力做野部門係理賠部,你咁做叫呃保險,保險公司有權唔賠既喎,有冇睇啱啱做完套電視劇守護神之保險調查呀。

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2019-3-2 08:24 PM 發表
我搞錯添

Refer
58.5 百萬港元/平方公里

即係58.5萬一公頃喎

大佬58萬做到d咩?
係你咁好心機去研究
一睇日子係08年,我直頭計都費事
08年金融海嘯,成個亞洲都賴晒嘢
條數根本無參考價值,正如無人會攞03sars嘅樓價嚟當合理期望一樣

引用:
原帖由 s336990 於 2019-3-2 08:25 PM 發表

香港裝修唔洗百萬吓話?
我五年前全屋裝修都只用咗十幾萬,當然係簡裝,無整櫃,唔計傢俬啦
當係大裝啦 搞個廚房都冇十萬

賭得大抽多啲佣,再食多鋪夾棍,用市民錢落注,何樂而不為,同抽稅一樣,賺硬重要加,政府狂加人工,所以一定要玩大個銀碼!

每年六七百億,冇萬億找唔倒數?

引用:
原帖由 hksitison 於 2019-3-2 01:05 PM 發表
揾笨通常有人得益, 是誰呢?

韓國單工程是在 1991 年首先建做防波堤 seawall or dam
樓主quote 的沒有包括防波堤造價, 1991 至今建築升了幾多倍?

(來源 google)
WORLD NEWS
The project of filling in  the estuary began in 1991, but was slowed by a series ...
哦,原來樓主係斷章取義,講啲唔講啲,想欺騙一眾網友。用1991年嘅嘢同今天比,樓主先至係有幾揾笨囉。

引用:
原帖由 xianrenb 於 2019-3-2 07:18 PM 發表

原來是理解能力不同。

對於我而言,我認為明日大嶼是搵笨,除非造價接近 10 億。
而如果只是接近 10 億造價,咁只是小兒科 project 之嘛。
大家也不用爭論。 ...
得啦,即係你嘅主觀偏見囉,根本你呢啲完全係唔理性嘅觀點。
對於我地好多網友而言,我地認為明日大嶼絕對係物有所值,亦係香港持續發展嘅方向。
還有一樣你係錯誤嘅,10億做價就叫小兒科project,就不用爭論呀,乜唔係睇成本同效益咩?我地考慮嘅就係效益遠高於成本,呢啲效益除咗實際賣地嘅收入外,仲有就係興建明日大嶼所產生嘅工作及相關行業嘅利益。你考慮成本問題嘅同時,係咪都要考慮埋所產生嘅整體經濟利益呢?

引用:
原帖由 @PICO@ 於 2019-3-2 08:14 PM 發表

聽 D 唔識工程的人講工程管理,多L 餘。

香港一個大型工程由設計到完工大約十年,外國一個project 一般 20-30 年,跟本唔可以比較。香港人工的 inflation 係 5-8%,外國 2-3% 已很好了。

加上外國地大,很多空間可以避開地底問題,香港基本上只能硬食

投保的錢,不如正正經經做,找足夠的專業人士做足一切 procedure, 代價就係做 20 年一個 project ...
嗰個人都儍嘅,買得保險嘅錢咪同超支一樣,有分別咩?但如果唔超支,咁即係利益輸送俾保險公司。出呢個主意嘅人,隨時將來又話政府投咁嘅保險係利益輸送,官商勾結,佢地班人最鍾意就係咁。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2019-3-30 12:59 AM 發表

嗰個人都儍嘅,買得保險嘅錢咪同超支一樣,有分別咩?但如果唔超支,咁即係利益輸送俾保險公司。出呢個主意嘅人,隨時將來又話政府投咁嘅保險係利益輸送,官商勾結,佢地班人最鍾意就係咁。 ...
香港一向都係吊的多,做的小

引用:
原帖由 xianrenb 於 2019-3-2 11:45 AM 發表

好簡單,想知 d 基建值唔值, d cost 係唔係亂估,可以用一招完美解決。
就是立法要求將所有(未來)香港基建項目都買保險,如果超支,保險公司要賠款出來繼續起。
那麼政府就肯定只要為基建項目付一個確定的支出,永不超支。
保險公司必會盡責檢查項目預算/設計及實際工程進度,因為保險公司目的是想賺錢而非蝕錢。
市民只要看看有無保險公司肯受保,又或者保費要多少,就知有無人在騙市民大眾及 ...
叫犯民少d屍法復乞。
浪費大家時間,金錢。

引用:
原帖由 火星下凡 於 2019-3-2 16:03 發表

若公民黨冇煽動朱婆婆司法覆核大橋計劃,就唔使咁貴啦!
仲有依家沙中線,要政府開石矢檢查,淨係開石矢呢條數Claim VO 都claim到暈,到時黃人又鬧超支,真係點都贏

引用:
原帖由 @PICO@ 於 2019-3-30 09:30 AM 發表

香港一向都係吊的多,做的小
其實樓主可能係保險業界嘅人,想借呢啲政府政策來賺大錢啫。
好似呢啲咁大嘅工程,你話保費會少咩?仲有,保險公司亦唔係儍嘅,個受保嘅約上面都一定會有一啲條款係包括在內,例如唔包括司法覆核所做成嘅工程漲價嘅超支,咁咪一樣超支都要政府承擔。呢啲條款都好正常啫,就等如其他保險都有唔受保障嘅範圍啦。
所以,要為呢啲工程去投保以保證唔會超支,都只係一啲白痴先至會想得到出來,以為咁就可以避免。

引用:
原帖由 xianrenb 於 2019-3-2 03:41 PM 發表

無錯了,保險肯定不是大白象。
短視從來都係最無恥。
早就應該立法規管,要求必須買保險確保基建工程開支預算符合現實。
一次立法就可以 KO 所有未來可能的超支工程。
我的提議是替政府省錢,大家明白未? ...
你嘅提議只係你自己一廂情願嘅想法,好簡單問你一個問題,保險公司會唔會承保因為某啲人司法覆核造成工程延誤,而引致嘅工程超支費用先?呢啲又可唔可以在工程開支預算中預計埋呢?而呢啲延誤又係咪符合現實?

99%

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]