• 瀏覽: 8,057
  • 回覆: 124
+2
引用:
原帖由 mazingerv1 於 2019-3-2 07:12 PM 發表

我唔知詳情, 但樓主就未知詳情就結論話政府搵笨。 所以就問樓主知唔知詳情
原來是理解能力不同。

對於我而言,我認為明日大嶼是搵笨,除非造價接近 10 億。
而如果只是接近 10 億造價,咁只是小兒科 project 之嘛。
大家也不用爭論。

有幾搵笨?

信正苦好過信泛民.

150個單程証.
多謝公文袋班律師,
莊豐源案..............數不勝數.

仲有八萬五公屋單野.

只要對香港有長遠利益及好處,
泛民一定反對.

多年來已印証.
大家醒醒.

引用:
原帖由 eta2892a2 於 2019-3-2 04:37 PM 發表
未必係被人騙
可能係被人拖 亦唔定

同一 D 對建築這行冇認識的人講多錯多,係你才有時間回佢

高鐵超資,主要係去左收菜X村的地,加上拉布換來的 inflation,大家 X 政府時唔講下這 D 係邊個搞出來?

引用:
原帖由 xianrenb 於 2019-3-2 07:18 PM 發表

原來是理解能力不同。

對於我而言,我認為明日大嶼是搵笨,除非造價接近 10 億。
而如果只是接近 10 億造價,咁只是小兒科 project 之嘛。
大家也不用爭論。 ...
你10億呢條線係點定出來的?

引用:
原帖由 xianrenb 於 2019-3-2 03:41 PM 發表

無錯了,保險肯定不是大白象。
短視從來都係最無恥。
早就應該立法規管,要求必須買保險確保基建工程開支預算符合現實。
一次立法就可以 KO 所有未來可能的超支工程。
我的提議是替政府省錢,大家明白未? ...
洗咩咁複雜,係合約要求contractor,不論任何原因,定價要包底咪得。

不過都要工程價再 top up 50% 之麻

引用:
原帖由 mazingerv1 於 2019-3-2 07:23 PM 發表

你10億呢條線係點定出來的?
好明顯你無 follow 過大家的討論。

引用:
原帖由 xianrenb 於 2019-3-2 07:26 PM 發表

好明顯你無 follow 過大家的討論。
兩個地方,地形, 水深一樣嗎?你答我!

引用:
原帖由 JillWong 於 2019-3-2 07:19 PM 發表
有幾搵笨?

信正苦好過信泛民.

150個單程証.
多謝公文袋班律師,
莊豐源案..............數不勝數.

仲有八萬五公屋單野.

只要對香港有長遠利益及好處,
泛民一定反對.

多年來已印証.
大家醒醒.

...
大家醒醒,政府來年單一年內唔知用乜用了 600 億!
https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28061807

引用:
原帖由 @PICO@ 於 2019-3-2 07:26 PM 發表

洗咩咁複雜,係合約要求contractor,不論任何原因,定價要包底咪得。

不過都要工程價再 top up 50% 之麻
好似話高鐵只是超支 20~30% ?
點解要 top up 50% ?

唔通印正次次亂估,超支必然呢個道理?

引用:
原帖由 xianrenb 於 2019-3-2 07:33 PM 發表

任何工程都有 uncertainty, 要 contractor 包底,一定做做最壞打算。

client 唔會再比錢,冇得 claim ,冇 VO,一定有大報大

引用:
原帖由 @PICO@ 於 2019-3-2 07:35 PM 發表

任何工程都有 uncertainty, 要 contractor 包底,一定做做最壞打算。

client 唔會再比錢,冇得 claim ,冇 VO,一定有大報大
佢擺明就係非常無知!

引用:
原帖由 xianrenb 於 2019-3-2 07:04 PM 發表

正常人應該想得到,填海造地有兩種 case 。
一種是填少少,用好少物料/沙石,就可以填到。
一種是要填多多,用好多好多的物料/沙石,才有可能填好。
前者成本低,後者成本高,道理好簡單。
韓國 project 肯定屬於前者。
只要 common sense 都估到。
香港的明日大嶼呢?
如果是前者,當然值得。
如果是後者,按數值、理性地分析,就知唔值得。

事實上,香港 ...
不如你講講所謂填少少就做個原因係咩先 我地再從中討論

引用:
原帖由 @PICO@ 於 2019-3-2 07:35 PM 發表

那再一次證明買保險好些。

保險公司不是看 worst case ,而是眾多 project 的 total expected profit 是正數就可以了。
這是 common sense ,不用是保險公司職員/精算師都想得通。
所以投保的 project 總費用,肯定要比要 contractor 包底的為低。

引用:
原帖由 xianrenb 於 2019-3-2 07:33 PM 發表

當然要報大啦 今次超30% 點知會唔會到佢接果個case比人拉布十年 要洗多200%架

預多係正常 而我估肯定報多一倍 否則就肯定預到拉布或比人司法67就直接執左間公司算

引用:
原帖由 xianrenb 於 2019-3-1 08:54 PM 發表
剛剛看電視才知,原來韓國有個大規模的填海計劃。
找了些資料:
https://www.reuters.com/article/us-korea-environment/south-korea-builds-city-from-sea-at-wetlands-expense-idUSTRE4AN04M20081124

3 billion * 7.8 / 400 ~= 58.5 百萬港元 ...
其實點解捨近求遠,黃偉綸局長都話填海成本約13,000至15,000行。1000公頃即是1000*10000*13000-15000=1300-1500億元囉。

黃偉綸今日在立法會回答郭家麒議員提問時表示,「明日大嶼」是一個跨越二、三十年的願景,當局現階段正計劃進行詳細研究,暫未有填海及運輸基建工程造價的正式估算。

考慮到交椅洲平均水深約為七米及最近東涌填海的經驗,政府初步估算人工島的填海成本每平方米約13,000至15,000元,與收回私人農地的每平方米14,500元相若。

他指,交椅洲人工島會為香港帶來大量社會和經濟效益,除出售私人住宅和商業用地的財政收入外,還可提供10.5萬至約18萬個公營房屋單位、20萬個就業機會、規模等同中環八成的第三個核心商業區所衍生的商機、在交椅洲發展宜居城市及完善社區配套設施,以及擴闊交通基建版圖後釋放的土地發展潛力等。

黃偉綸強調,政府在制訂推展策略時,會顧及財政可持續性等相關因素,作出詳細財務評估和做好財務風險管理,確保工程開支是政府財政能力所能承擔的。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]