• 瀏覽: 8,068
  • 回覆: 124
+2
引用:
原帖由 xianrenb 於 2019-3-1 08:54 PM 發表
剛剛看電視才知,原來韓國有個大規模的填海計劃。
找了些資料:
https://www.reuters.com/article/ ... USTRE4AN04M20081124

3 billion * 7.8 / 400 ~= 58.5 百萬港元 ...
樓主話最好咩都唔做, 坐定定喺度得正正向度,咁先係最醒

基建從來唔係大白象
短視從來都係最無恥

引用:
原帖由 xianrenb 於 2019-3-1 08:54 PM 發表
找了些資料:
https://www.reuters.com/article/us-korea-environment/south-korea-builds-city-from-sea-at-wetlands-expense-idUSTRE4AN04M20081124

3 billion * 7.8 / 400 ~= 58.5 百萬港元 ...
你計出$58.50一平方米係填海價嗎?
理性D諗下有冇可能?

引用:
找了些資料:
https://www.reuters.com/article/us-korea-environment/south-korea-builds-city-from-sea-at-wetlands-expense-idUSTRE4AN04M20081124

一百億好少,香港超過一萬億儲備,

長遠的投資,對香港經濟,民生,政府都有機會。眼光放遠,好似一間公司咁,唔不停投入,只會停濟不前。不停反對的人,問心一句,佢地又有幾多有用政策幫過香港,甚至一直拖著社會的後腳,以至一直退步。

問心,如果畢錢要嚟攪全民退保,增加綜援及福利,我寧願佢倒錢落海做明日大嶼,起碼香港有個希望。

信佢一成, 明日大愚

引用:
原帖由 vghy1234 於 2019-3-2 12:04 發表

今次又真系神啦,以後變成保險治港,旺旺為反,真系咩都想得出。
on9人諗on9方法嘛!

引用:
原帖由 xianrenb 於 2019-3-2 11:52 AM 發表

保費高即是風險高。

即是人地專家話個 project 有問題。

人地就真係專家了。
人一定會死,人壽保險係咪最高風險?  保險公司肯受你保因為買既人多,資金池出入平衡到就有得賺。

你講既工程超支保險屬單一承保項目冇保險公司會做。

引用:
原帖由 xianrenb 於 2019-3-2 12:11 PM 發表

呢 d 一切問題,都會反影在保費數值上。
如果市民/政府覺得唔值,就是個 project 本身唔值。

d 汽車要買保險,又唔見 d 車主覺得有問題?
因為當出事時,真係有得保! ...
哦,原來你唔知車險風險高冇幾多保險公司肯做,好多係車廠自己做埋保險公司幫買家承保,否則賣唔到車。

樓主放眼看世界拉  人地還人地   個個地方唔同

明日大嶼就係搵香港人o既笨

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]