• 瀏覽: 8,079
  • 回覆: 124
+2
當年,有人用環保、保護海港、保住農村 等借口拉布,要物價上漲之後先展開工程

沙中線金鐘站,佔中時阻路,地底裏面鑽完石,運唔到出黎。啟德站,又有宋朝古蹟。紅堪站,……

保險 package 太大額,包得雨水延期,又太多政治人為因素包唔到,唔係想像之中出個 tender 俾保險公司投標咁簡單
引用:
原帖由 xianrenb 於 2019-3-2 11:48 AM 發表
定係 d 庸官連買保險都唔識,次次工程超支都過骨,理財能力咁差?

水晶球顯靈

引用:
原帖由 eta2892a2 於 2019-3-2 12:05 PM 發表
當年,有人用環保、保護海港、保住農村 等借口拉布,要物價上漲之後先展開工程

沙中線金鐘站,佔中時阻路,地底裏面鑽完石,運唔到出黎。啟德站,又有宋朝古蹟。紅堪站,……

保險 package 太大額,包得雨水延期,又太多政治人為因素包唔到,唔係想像之中出個 tender 俾保險公司投標咁簡單

...
呢 d 一切問題,都會反影在保費數值上。
如果市民/政府覺得唔值,就是個 project 本身唔值。

d 汽車要買保險,又唔見 d 車主覺得有問題?
因為當出事時,真係有得保!

儒、釋 其實係哲學,而唔係宗教
本質係可以同其他宗教並存嘅

你說明分析力高低唔限於年青人,亦可以施加在成年人愚民之上
引用:
原帖由 vghy1234 於 2019-3-2 11:46 AM 發表
很困難,十字教的洗腦能力很強,最近發現他們已經在台灣連孔子也打擊了。

老蔣時期,國民黨是傳統的中國孔子文化對抗當時的中國共產黨。但是今天台灣民進黨連孔子也打擊。 ...

引用:
原帖由 Fquite 於 2019-3-1 09:12 PM 發表
佢有無包埋大茶飯先。明日大嶼係全包㗎喎。😆😆😆😆😆😆
九成九利益輸送中共國共慘黨手上。

搞太多小動作啲人就唔會再信你地嫁喇

首先要面對嘅係
1. 國際間有冇用開而 mature 嘅保險 package,每逢工程一超資,保險公司可以立即攞出巨額款項去包底?
2. 政客會懷疑 政府跟其他其他國家退休政策益 MPF 公司基金經紀 一樣,買巨額 package 會益保險經紀。呢方面點去遊說呢?
引用:
原帖由 xianrenb 於 2019-3-2 12:11 PM 發表
呢 d 一切問題,都會反影在保費數值上。
如果市民/政府覺得唔值,就是個 project 本身唔值。

d 汽車要買保險,又唔見 d 車主覺得有問題?
因為當出事時,真係有得保! ...

拜關公係道教,同 儒、釋 哲學有別架
打擊道教,反為可以理解
引用:
原帖由 vghy1234 於 2019-3-2 12:17 PM 發表
但是十字教不能包容儒、釋。秘魯原來有很多太平天國的移民,開始時他們拜關公等中國文化,但是後來被當地的十字架限制了,所以現在中國文化已經消失。 ...

引用:
原帖由 hinfan 於 2019-3-2 10:08 AM 發表

黎廣德乜水? 佢哋班友乜都反, 唔用腦。 佢話蝕入肉我話 賺到襪都著唔落 !
反西鐵, 反大橋, 反高鐵

引用:
原帖由 xianrenb 於 2019-3-2 11:45 AM 發表

好簡單,想知 d 基建值唔值, d cost 係唔係亂估,可以用一招完美解決。
就是立法要求將所有(未來)香港基建項目都買保險,如果超支,保險公司要賠款出來繼續起。
那麼政府就肯定只要為基建項目付一個確定的支出,永不超支。
保險公司必會盡責檢查項目預算/設計及實際工程進度,因為保險公司目的是想賺錢而非蝕錢。
市民只要看看有無保險公司肯受保,又或者保費要多少,就知有無人在騙市民大眾及 ...
咁工程一定要加條款 比如不受政策改變影響 或者任何司法係統影響先會有公司受保

唔係黎一次阿婆司法67 間保險公司就破產

引用:
原帖由 eta2892a2 於 2019-3-2 12:30 PM 發表
首先要面對嘅係
1. 國際間有冇用開而 mature 嘅保險 package,每逢工程一超資,保險公司可以立即攞出巨額款項去包底?
2. 政客會懷疑 政府跟其他其他國家退休政策益 MPF 公司基金經紀 一樣,買巨額 package 會益保險經紀。呢方面點去遊說呢?

...
1. 係有既,我見過有保險公司賣廣告就是 sell 呢種賣點。
2. 就如某高官話政府買私人物業唔會有利益輸送,因為有 ICAC 。
而且,如果是立法,要有保險公司受保才可以進行基建公程的話,保費過高自然反影風險過高,市民及政府都會知道不值得進行。
總好過隨意亂開一個工程開支數額,然後開波後,輕易地又可以年年超支。
唔通次次被人騙,才是“明智”之選?

揾笨通常有人得益, 是誰呢?

韓國單工程是在 1991 年首先建做防波堤 seawall or dam
樓主quote 的沒有包括防波堤造價, 1991 至今建築升了幾多倍?

(來源 google)
WORLD NEWS
The project of filling in  the estuary began in 1991, but was slowed by a series of court actions by  environmentalists. The completed seawall is some 33 kilometers long, and replaces a coastline  that was once more than 100 kilometers long. After the estuary has been  completely filled, an area of about 400 km2 (roughly  two-thirds the size of Seoul) will have been added to the Korean  peninsula, making it one of the biggest land  reclamation projects  in history.[
Saemanguem was completed on April 27, 2010, officially becoming the longest seawall ever built with the length of  33.9 km, breaking the record of Zuiderzee Works from 1932.[5]
On August 2, 2010, Saemanguem was certified by Guinness World  Records as the longest man-made sea barrier in the world

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]