• 瀏覽: 8,052
  • 回覆: 124
+2
剛剛看電視才知,原來韓國有個大規模的填海計劃。
找了些資料:
https://www.reuters.com/article/us-korea-environment/south-korea-builds-city-from-sea-at-wetlands-expense-idUSTRE4AN04M20081124
引用:
...The Saemangeum land reclamation project uses a 33-km (20.5 mile) sea dyke to reclaim an area of 400 square kms (155 sq miles), turning coastal tidelands that are key feeding areas for globally threatened birds into land for factories, golf courses and water treatment plants.

“This project is not about protecting the environment. It is about economic development. And we will do that in an environmentally sound way,” said Park Hyoungbae, an official with the Saemangeum development authority.

The authority said the project, built at a cost of nearly $3 billion...
3 billion * 7.8 / 400 ~= 58.5 百萬港元/平方公里。

明日大嶼呢?
https://zh.wikipedia.org/wiki/明日大嶼願景
引用:
...發展目標是建立約1700公頃人工島...
1700 / 100 = 17 平方公里。
如果以等效於前面韓國 project 的效益來算,應該 cost ~= 17 * 58.5 ~= 994.5 百萬港元,即大約等於 10 億港元!

問題是,好似坊間傳出的造價,都以百億計喎!
問題在哪裏?

佢有無包埋大茶飯先。明日大嶼係全包㗎喎。😆😆😆😆😆😆

引用:
原帖由 xianrenb 於 2019-3-1 08:54 PM 發表
找了些資料:
https://www.reuters.com/article/ ... USTRE4AN04M20081124

3 billion * 7.8 / 400 ~= 58.5 百萬港元 ...
證明呢條友講大話呃人囉,政府根本冇講要用幾多錢,詳細資料要到立法會申請撥款先有。

公共專業聯盟召集人黎廣德以過去高鐵丶港珠澳大橋等工程的超支比例推算,「明日大嶼」計劃最終工程費用或高達1.2萬億,會掏空香港人的庫房[7]。

引用:
原帖由 xianrenb 於 2019-3-1 08:54 PM 發表
找了些資料:
https://www.reuters.com/article/us-korea-environment/south-korea-builds-city-from-sea-at-wetlands-expense-idUSTRE4AN04M20081124

3 billion * 7.8 / 400 ~= 58.5 百萬港元 ...
問題係你睇啲唔睇啲

1/ 所謂「cost」究竟包乜?浄填海?基建呢?配套呢?

2/ 個cost係邊個estimate? 係希望件事成果班?或者係想件事衰果班?

3/ 填海做乜?工業區?商業區?或者係⋯⋯公園?

引用:
原帖由 windywater 於 2019-3-1 10:17 PM 發表

問題係你睇啲唔睇啲

1/ 所謂「cost」究竟包乜?浄填海?基建呢?配套呢?

2/ 個cost係邊個estimate? 係希望件事成果班?或者係想件事衰果班?

3/ 填海做乜?工業區?商業區?或者係⋯⋯公園? ...
我唔知韓國的是如何,但香港的明日大嶼按
https://zh.wikipedia.org/wiki/明日大嶼願景#成本高昂
引用:
...傳真社於10月22日亦報導,由於近年中國大陸限制填海用海砂出口,如廣西欽州的海砂售價已上升至每立方米110元,而船運海砂來港的費用約為每噸11美元。「明日大嶼」計劃填海造地1700公頃,按三跑填海650公頃需1億立方米填料推算,將需要2.6億立方米填料。以現時欽州海砂的市價及運輸費推算,買砂已需要212億至331億元,連同267億運費,明日大嶼填海 單是購入填料,未計通脹,已需要480億至598.9億元。...
以上計算,好明顯是只計地,不是計地加地上的建築物。

引用:
原帖由 xianrenb 於 2019-3-2 09:32 AM 發表

https://zh.wikipedia.org/wiki/明日大嶼願景#成本高昂

以上計算,好明顯是只計地,不是計地加地上的建築物。 ...
反對派有一萬個理由去抹黑政府任何計劃,乜都推到成本高、效用細、破壞生態之類。

何近年越來越多市民只到佢哋啲技倆。此消彼長,支持政府嘅人經已遠超呢班人。

有名你叫:明日大愚,倒錢落海

引用:
原帖由 xianrenb 於 2019-3-2 09:32 AM 發表

以上計算,好明顯是只計地,不是計地加地上的建築物。 ...
傻仔  講果條友 做過咩大型基建先?  有咩專家資格?   豬肉榮 教起樓 你都信?伊波拉原體 對人身有益 你去接觸下拉

你信都吾緊要  各下架事 問題係你貼上來  博吊咩

引用:
原帖由 windywater 於 2019-3-2 09:42 AM 發表

反對派有一萬個理由去抹黑政府任何計劃,乜都推到成本高、效用細、破壞生態之類。

何近年越來越多市民只到佢哋啲技倆。此消彼長,支持政府嘅人經已遠超呢班人。 ...
呢 d 不是抹黑,而是叫人放眼世界。
呢個世界好大,看看外國做了些什麼,就知大陸/香港計劃有幾搵笨。

明日大嶼造價未有真估算,但前面提到的三跑就已經有用料及其成本的估算。
好明顯三跑的造價不及前面提到的韓國 project 般有效益啦!

引用:
原帖由 xianrenb 於 2019-3-2 09:56 AM 發表

呢 d 不是抹黑,而是叫人放眼世界。
呢個世界好大,看看外國做了些什麼,就知大陸/香港計劃有幾搵笨。

明日大嶼造價未有真估算,但前面提到的三跑就已經有用料及其成本的估算。
好明顯三跑的造價不及前面提到的韓國 project 般有效益啦! ...
香港就係乜都貴。衣食住行乜都貴,人工又貴。

你有知識和方法實際方法幫到政府慳錢,大家都樂見。換個角度,為自己,不如嘗試參與其中?夠做你大半世人!

明日大嶼,最後洗幾錢都好,都會為多個行業創造極之多就業機會!

有幾搵笨?

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-3-1 09:28 PM 發表

證明呢條友講大話呃人囉,政府根本冇講要用幾多錢,詳細資料要到立法會申請撥款先有。

公共專業聯盟召集人黎廣德以過去高鐵丶港珠澳大橋等工程的超支比例推算,「明日大嶼」計劃最終工程費用或高達1.2萬億,會掏空香港人的庫房[7]。 ...
黎廣德乜水? 佢哋班友乜都反, 唔用腦。 佢話蝕入肉我話 賺到襪都著唔落 !

部份人覺得填海就等同倒錢落海,但將來賣地會帶俾庫房倍數收益。

香港面對出生率低、人口老化,到我地老時,年青一代要交稅補助我地。如果賣地有可觀收益,佢地將來括免什至退稅,都將會帶來好處。

不過冇乜年青人會喺呢方面諗,有新政策佢地都係反咗先算。
引用:
原帖由 windywater 於 2019-3-2 10:08 AM 發表
香港就係乜都貴。衣食住行乜都貴,人工又貴。

你有知識和方法實際方法幫到政府慳錢,大家都樂見。換個角度,為自己,不如嘗試參與其中?夠做你大半世人!

明日大嶼,最後洗幾錢都好,都會為多個行業創造極之多就業機會!

有幾搵笨? ...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]