• 瀏覽: 6,461
  • 回覆: 69
+2
引用:
原帖由 chenflie 於 2019-3-2 02:35 AM 發表

大佬,實物貨幣同信用貨幣好唔同喔。 點解存黃金而唔存人民幣 美元? 因為美元同人民幣都係一張紙。呢張紙值一百蚊係因為你隨時都可以用佢兌換值一百蚊d野。但如果佢兌換唔到最儸命個黃金?咁呢張紙有咩保證?萬一你美國經濟崩盤。美元唔值錢。我想儸黃金,你俾美金我?
放係美國貪方便係我可以隨時兌美金但同時我可以隨時儸返金喔。
唔一定要儸係因為我信你會俾返。你俾唔返係信用危機喔。
咁你美金仲值錢?
點解金 ...
中國都無話要拎返。
德國亦無話要拎返。
唔可以話佢唔畀你睇就等於唔畀你拎返喎。

引用:
原帖由 織田信長 於 1-3-2019 07:56 PM 發表
美賊搶錢呀
當年美軍攻入伊拉克都係首先佔領央行金庫先啦,見怪不怪

引用:
原帖由 wsp 於 1-3-2019 08:05 PM 發表
我喺新聞討論版和財經版
都見過好多黃絲話黃金而家已經冇用
係美金至有用㗎噃
美軍運走啲黃金
係咪諗住當垃圾掉落鹹水海呀?
航空母艦駛返美國時要穿過大西洋,風高浪急,放幾十噸黃金用來責倉

引用:
原帖由 奧特曼 於 1-3-2019 08:31 PM 發表
又搶錢又干涉人內政,老美真係為禍全球
射一支巡航導彈幾百萬美金,唔係咁邊個找數呀?

唔搶黃金,點可以有民主自由呢

國際大賊

引用:
原帖由 s-chris 於 2019-3-2 02:57 AM 發表

中國都無話要拎返。
德國亦無話要拎返。
唔可以話佢唔畀你睇就等於唔畀你拎返喎。
你去銀行話打開自己保險櫃 銀行話唔俾 你點睇

尾賊

引用:
原帖由 丁常唔多旺 於 2019-3-1 09:53 PM 發表
美國佬連自己人D野都搶,何況係人地D野。
911發生後,世貿地下金庫D金全部唔見晒都係咁啦。
師兄有d野唔講得架,例如911既真正原因

引用:
原帖由 chenflie 於 2019-3-2 08:09 AM 發表

你去銀行話打開自己保險櫃 銀行話唔俾 你點睇
用保險箱嘅概念嚟比喻係不恰當。保險箱係指銀行租個位畀你。無理你擺咩,唔係幫你保管。

應該用係經紀行存股票或當舖嘅概念合適啲。你可以提取或贖回有關財物。亦可透過存放機構幫你放售。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]