• 瀏覽: 27,333
  • 回覆: 216
  • 追帖: 3
+5
引用:
原帖由 Abouttime 於 2019-3-2 08:29 AM 發表

其實要控制數量,一批過去,一定不肯融入,任何人種也一樣
學有師兄話,

唔肯融入,咁過去做乜?

本身已是外來民族、習性,難道要本地人去改變遷就你?

日本政府自掘墳墓

引用:
原帖由 奧林巴斯 於 2019-3-1 09:28 AM 發表
既然和印度咁友好,結盟來圍堵中國,點解唔引入印度移民﹖或者來香港接收那些印度假難民吧
閣下真攪笑,現在係中國人往日本申請移居當地,唔係日本要求中國人移居當地,你懂嗎?

日本現在引入的是不論任何國藉,只要合資格,及對日本有歸屬感的國外人。

不如你問點解中國人咁愛國,但又要走去他方入藉居住呢?

高尚香港人係咪應該唸唸點解日本收強國大媽做國民都唔收你?
有志青年又要不要為此去日本大使館討回公道?

引用:
原帖由 奧林巴斯 於 2019-3-1 09:28 AM 發表
既然和印度咁友好,結盟來圍堵中國,點解唔引入印度移民﹖或者來香港接收那些印度假難民吧
係!印度人好生養啲。

強國人拒入鄉隨俗是事實,平果真是做足功課!

毒果!....新聞?

引用:
原帖由 hkg369 於 2019-3-1 10:20 AM 發表

如果標題無"強國"字眼, 根本無人有興趣睇
絕對認同!

引用:
原帖由 妳吹.我追 於 2019-3-2 10:42 AM 發表

閣下真攪笑,現在係中國人往日本申請移居當地,唔係日本要求中國人移居當地,你懂嗎?

日本現在引入的是不論任何國藉,只要合資格,及對日本有歸屬感的國外人。

不如你問點解中國人咁愛國,但又要走去他方入藉居住呢? ...
冇錯,他們不爭氣!

引用:
原帖由 全偉老婆係妓女 於 2019-3-1 11:21 發表

要賣印刷廠兼裁員,點樣銷量第一
佢寫錯左,係燒量第一

引用:
原帖由 一家團聚 於 1-3-2019 11:06 AM 發表

移民到第二個國家,應該要融入當地生活。永遠只係守着自己個套,仲有別人遷就你,以為地球圍繞你轉。

唔俾人排斥你就出奇,仲要係別人的社群,簡直自取其辱 ...
中國歷史只有同化,未試過入鄉隨俗。🤦‍♀️

引用:
原帖由 icantstop 於 2019-3-2 11:10 AM 發表

中國歷史只有同化,未試過入鄉隨俗。🤦‍♀️
你都識講中國歷史,而家係別人國家---日本

移民去別人國家,融入別人的社區是最正確正常的事。

爭拗是無意義的。

引用:
原帖由 一家團聚 於 2-3-2019 11:15 AM 發表

你都識講中國歷史,而家係別人國家---日本

移民去別人國家,融入別人的社區是最正確正常的事。

爭拗是無意義的。
師兄,我完全認同!不能同化移民托咩!同化後你有料到升到好高都得,看美國澳洲,國會都有第一代移民,但今天有錢有面又已站起來的同胞,能否𡲬膝像上世紀的移民?有難度啦!

好搵唔搵,搵大陸新移民
香港有板比你地睇

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]