• 瀏覽: 3,144
  • 回覆: 70
港府原定上月下旬於立法會動議三隧分流無約束力議案,因未能取得過半數議員支持自行撤回方案,而事隔一個多月,據悉當局決定捲土

港府原定上月下旬於立法會動議三隧分流無約束力議案,因未能取得過半數議員支持自行撤回方案,而事隔一個多月,據悉當局決定捲土重來,最快下月底立法會大會再次提出三隧分流無約束力議案,消息指紅隧及東隧加價、西隧減價的原有方案不變,但政府提出兩項優化措施,包括設立「智慧交通基金」,將紅隧及東隧多收約9億港元回饋市民,另外承諾於2023年政府回收西隧經營權後,再就三隧分流作全面檢討。不過,建制、泛民多個黨派對政府新建議有保留,有議員批評政府做法「於事無補」,另有議員促請當局作出更多具體承諾。

隨着中環灣仔繞道近期全面開通,政府內部研判有望凸顯三隧分流方案的優點,據悉運輸及房屋局局長陳帆近日分別約見多個政黨,游說支持三隧分流方案。綜合多方消息指,運房局代表於會上提出兩項優化措施回應議員訴求,包括將紅隧、東隧額外收入設立「智慧交通基金」以回饋市民,初步建議包括改善道路安全等用途。據知,陳帆明日(3月1日)會舉行記者會,正式對外交代當局對三隧分流方案的最新看法。

立法會交通事務委員會主席、民建聯議員陳恒鑌今午(28日)與陳帆會面後指,自己對於當局的新建議有保留,擔心三條隧道仍會出現擠塞,希望當局交代更多資料;民主派議員區諾軒亦指當局的做法於事無補,重申政府應對現時道路交通混亂情況作出改善,並非留待將來多收隧道費才做。

身兼立法會交通事務委員會副主席、公民黨議員譚文豪表明,陳帆提出的優化措施未能說服該黨支持三隧分流方案,他建議政府可透過增加對西隧的補貼,令西隧收費更低,另外紅隧和東隧不能大幅加價。他並稱,政府可把紅隧和東隧的額外收入回饋乘搭過海巴士的乘客,從而鼓勵市民乘搭巴士。

香港政府夠竟有冇人做野,"2023年政府回收西隧經營權後,再就三隧分流作全面檢討" <= 香港的海底隧道塞車多年, 呢樣工作,基本上在2023年係必須要做, 現在竟然話2023年再全面檢討, 便當是新增修改方案,其實講這個方案前,有冇思考過?

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190228/bkn-20190228084632941-0228_00822_001.html

http://edwardchankk.blogspot.com/
官商勾結, 大家計吓西隧公司, 收益多了幾多倍, 退休過冷河後, 又有一大筆顧問費收啦, !

引用:
原帖由 kn88 於 2019-3-1 12:08 PM 發表
官商勾結, 大家計吓西隧公司, 收益多了幾多倍, 退休過冷河後, 又有一大筆顧問費收啦, !
咁不如你講下可以點做?
而家買返西隧攞返專營權就唔係利益輸送?
按現況一直由得東紅隧塞到2023年?
或者而家東紅隧就加價, 加到同西隧睇齊, 等部份人用西隧, 又話向市民開刀.

駛L分流
全部加到$100過海一次,包你條條暢通無阻。
再唔得加夠$200。

引用:
原帖由 andonlyu 於 2019-3-1 12:45 PM 發表

咁不如你講下可以點做?
或者而家東紅隧就加價, 加到同西隧睇齊, 等部份人用西隧, 又話向市民開刀. ...
關東隧乜事呀?
唔通我由觀塘去太古城返工, 兒個大圈行西隧咩?

引用:
原帖由 習總膽囊 於 2019-3-1 12:56 PM 發表

咪係囉,米吓吓諗加價得架,減價又得唔得呀?
你再返學,學吓計數先啦!

先俾幾億西隧公司, 到時紅隧同西隧價錢差不多, 起碼增加幾倍行車量!

多一倍, 賺多30%利潤
多兩倍, 賺多105%利潤
多四倍, 賺多大約 300%利潤!

你話最大得到好係唔係西隧公司吖!

重有全日唔係所有時段紅遂都塞車㗎!

不可能叫住將軍澳的人用西隧

引用:
原帖由 kn88 於 2019-3-1 01:22 PM 發表
關東隧乜事呀?
唔通我由觀塘去太古城返工, 兒個大圈行西隧咩?
唔通全部過海人士都係由觀塘去太古城?

特區政府成日忙於應酬中聯辦,對普羅市民需求一無所知堅離地,政策如在夢中!梗是啦,高官月薪二卅萬,二三十蚊對佢地唔是錢,以為無所謂!!
紅東隧一加就加一倍!唔妖柒佢都唔得!

引用:
原帖由 ff2456 於 2019-3-1 02:21 PM 發表
特區政府成日忙於應酬中聯辦,對普羅市民需求一無所知堅離地,政策如在夢中!梗是啦,高官月薪二卅萬,二三十蚊對佢地唔是錢,以為無所謂!!
紅東隧一加就加一倍!唔妖柒佢都唔得! ...
邊柒個立法局議員敢投贊成票就轚柒佢!下次唔好投票比佢!!

引用:
原帖由 andonlyu 於 2019-3-1 12:45 PM 發表

咁不如你講下可以點做?
或者而家東紅隧就加價, 加到同西隧睇齊, 等部份人用西隧, 又話向市民開刀. ...
唔使做!
照舊就得!不加不分流,忍唔到的自己去行西隧……。

官商勾結方案會不停闖關

引用:
原帖由 ff2456 於 2019-3-1 02:21 PM 發表
紅東隧一加就加一倍!唔妖柒佢都唔得! ...
咁你講紅東隧唔加價又點可以唔塞車?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]