• 瀏覽: 7,505
  • 回覆: 98
  • 追帖: 1
+2
引用:
原帖由 simpson777 於 2019-3-1 10:32 AM 發表

睇過一些社會科學的研究文章
話生活成本高,是減低生育意欲的主因, 無論歐州日本的少子化問題, 都是因為要生活,便要很努力搵錢, 那些連掉垃圾也付費的國度, 真的不想生孩子出來受苦。
(文章其實列了很多例子,但我是聽完就算的人,沒法相告) ...
老鼠烏托邦實驗對照了現實!

咁又係咖!出咗世,睇出世紙,睇學歷,睇履歷,睇病歷,到最後等死!

引用:
原帖由 香港空氣好 於 2019-2-28 09:42 PM 發表
其實,將來地球會係“南亞”人嘅世界!😰
放心
物極必反

人太少又會生番多d
暫時呢個世界baby boomers玩哂

韓國學校

你的級數如何,你的子女也必如何!

子女上學,衣著書包要充到大一大,老師覺得你家有實力,會對你好,流星花園真實版處處上演。

子女放學,家長接放學就係show牌頭嘅時候,充夠大車夠靚就歸類,窮嘅就歸邊。

假期,學生家長之間就會傾去邊度過,歐洲北美就嘩嘩聲。

喺韓國,孩子一出生開始,變成一個家庭地位嘅指標,著Tommy好基本,就算窮都要充,一係冷眼到你唔信,校園生活會令窮學生家長都會變得好自悲,好多窮學生要幫富學生做功課先埋到身。

韓國以前窮,喺首爾d人真係會話無資格要小朋友,慢慢依家釜山都變成咁,富窮地位變成上下距離,所以韓國“客”口氣好大,睇ktv嘅新聞就知,小姐喺有錢客眼中永遠唔當係人看待,但喺日本就會平等。

香港人都應該一樣,如果你冇錢為小孩買定一層樓,根本不應該生,將來的樓價會是天外天價,一般年輕人沒可能買到,不要害你的小孩過著悲慘的一生

引用:
原帖由 Tokyo2040 於 2019-4-6 11:07 AM 發表
絕對同意,讓孩子來這泡菜國是罪惡。
咁38線以北呢?

個個整容,生完出黎個件自己做老豆老母都認路到

引用:
原帖由 ttp1030 於 2019-3-1 12:29 PM 發表
邊度先喺生育樂土??加拿大?
當然是조선민주주의인민공화국,主體思想治下一切都由國家分配好

引用:
原帖由 superbatistutak 於 2019-3-1 10:55 AM 發表
引入中國人
或者38線以北的

引用:
原帖由 cominsyu 於 2019-2-28 06:18 PM 發表
儘管推出連串措施,以扭轉全球最低的出生率之一,但南韓公布的數字顯示,去年生育率再探新低,首度掉至1以下。由於社會競爭激烈...

儘管推出連串措施,以扭轉全球最低的出生率之一,但南韓公布的數字顯示,去年生育率再探新低,首度掉至1以下。由於社會競爭激烈,甚至有民眾認為把孩子帶來這世界是種罪惡。
南韓去年生育率掉至0.98,遠低於維持人口穩定所需的2.1。
南韓國家統計局在聲明中說:「這是自197 ...
的確唔生是最好

引用:
原帖由 suffocation 於 2019-2-28 06:25 PM 發表
愈系發達的國家,就愈系生活困難,結果系愈難生仔。
發達地區教育好,女人無咁容易被政府騙做生仔機器,男的亦無咁笨養子為人奴。 生得多多數貧窮落後無教養。

引用:
原帖由 cominsyu 於 2019-2-28 06:18 PM 發表

有民眾認為把孩子帶來這世界是種罪惡。
同意

人類文明越嚟越進步,AI 機械生產,人對未來嘅世界有咩貢獻呢?

人口增加,資源分配困難,社會矛盾複雜,壽命越嚟越長,工作到65歲,隨時後邊果幾十年,都要社會負責!!

無論任何政治形態國家,回教國家,社會主義國家,資本主義國家,都應該考慮下,人多到底有冇用!!

落後地區,預左生十個死五個,小孩將來都是生財工具,冇想過供書教學,所以搏命生,香港人就不能了,如果你冇樓留比佢,一定鬧你冇本事就咪生

引用:
原帖由 人之初大大 於 2019-5-17 07:47 PM 發表

的確唔生是最好
唔生育又驚冇仔女送終喎。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]