• 瀏覽: 7,526
  • 回覆: 98
  • 追帖: 1
+2
引用:
原帖由 cominsyu 於 2019-2-28 06:18 PM 發表
儘管推出連串措施,以扭轉全球最低的出生率之一,但南韓公布的數字顯示,去年生育率再探新低,首度掉至1以下。由於社會競爭激烈...

儘管推出連串措施,以扭轉全球最低的出生率之一,但南韓公布的數字顯示,去年生育率再探新低,首度掉至1以下。由於社會競爭激烈,甚至有民眾認為把孩子帶來這世界是種罪惡。
南韓去年生育率掉至0.98,遠低於維持人口穩定所需的2.1。
南韓國家統計局在聲明中說:「這是自197 ...
絕對真理—》....把孩子帶來這個世界是種罪惡,(南韓)這個社會太過競爭,我不認為讓任何一個孩子經歷這個體制是對的事。」....

引用:
原帖由 qgal 於 2019-2-28 07:44 PM 發表
南韓年輕人如果畢業後入唔到幾大財閥公司,基本上人生已沒有前景可言!
入大宇仲慘過入現代

咁不如絕育,咪唔怕唔小心害左個生命

引用:
原帖由 cominsyu 於 2019-2-28 06:18 PM 發表
儘管推出連串措施,以扭轉全球最低的出生率之一,但南韓公布的數字顯示,去年生育率再探新低,首度掉至1以下。由於社會競爭激烈...

儘管推出連串措施,以扭轉全球最低的出生率之一,但南韓公布的數字顯示,去年生育率再探新低,首度掉至1以下。由於社會競爭激烈,甚至有民眾認為把孩子帶來這世界是種罪惡。
南韓去年生育率掉至0.98,遠低於維持人口穩定所需的2.1。
就快絶種了

其實,將來地球會係“南亞”人嘅世界!😰

引用:

祇有中國蝗蟲越生越多。

引用:
原帖由 qgal 於 2019-2-28 07:44 PM 發表
南韓年輕人如果畢業後入唔到幾大財閥公司,基本上人生已沒有前景可言!
入到又味係幫人打死一世工
除非咁好彩比你娶到太子女
如果吾係都幾難翻身

社會越發展
做人壓力越大、越係困難
難在不是食唔飽
而係要有能力、要競爭,爭份好工,先有女有樓

南韓女 好有智慧.看清社會制度缺陷
1切到是源自社會制度上各種不公
.好似大陸人夾硬生仔搶福利到是過d好底下生活將來提供翻廉價勞動力服務富人.我到5想下1代1出生就比人計畫好灑條路點行.根本行左行右到死.

引用:
原帖由 路寅甲 於 2019-2-28 06:24 PM 發表
wah

大陸農村有錢分,你唔系唔知啊嘛

係唔係愈窮就愈要生 

共產主義就係在這種環境下被大多數人支持的。

想生就生,唔生的話點解要入個社會數? 社會冇不公平,邊個掂就邊個上位。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]