• 瀏覽: 3,620
  • 回覆: 37
+2
父母向來是孩子的榜樣。惟近日有港媽在餐廳用牙籤教數學被侍應勸止,結果離開時着小朋友折斷所有牙籤「報復」,令侍應一肚怒火。

父母向來是孩子的榜樣。惟近日有港媽在餐廳用牙籤教數學被侍應勸止,結果離開時着小朋友折斷所有牙籤「報復」,令侍應一肚怒火。

在西餐廳任職的網民投稿至Facebook專頁「生仔要考牌系列」,指有兩位媽媽帶同兩名小孩前來下午茶,但小朋友非常吵鬧,他曾要求小朋友小聲點,「其中一個阿媽即刻瞪住我」。

雙方此時已「結下樑子」,但其中一名媽媽之後抽出餐桌上的包裝牙籤,逐一寫上1至10的阿拉伯數字,教導小朋友數學。他眼見牙籤的包裝「揸皺晒」,只好又出聲道︰「唔好整爛啲牙籤!牙籤唔係用嚟玩㗎!」並把牙籤收走。

該媽媽疑老羞成怒,對小朋友說︰「叔叔話你哋整爛晒啲牙籤,咪整爛畀叔叔睇囉!」最終他們離去前,把未用過的牙籤全部折斷。

不少網民怒斥家長無品︰「呢個怪獸媽同仔女真係不知所謂」、「冇家教嘅典範」、「將來仔女唔孝順,就係因為父母自己造成」

有其卜街呀仔,必有其卜街父母

新聞來源連結:

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190228/bkn-20190228081504689-0228_00822_001.html

「本土精英父母」教出「本土精神」

整爛佢咪啱囉,我用唔到,人哋都用唔到。
引用:
原帖由 jfave3737 於 2019-2-28 10:57 AM 發表

9379064 9379065

在西餐廳任職的網民投稿至Facebook專頁「生仔要考牌系列」,指有兩位媽媽帶同兩名小孩前來下午茶,但小朋友非常 ...

賤X格

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2019-2-28 11:22 AM 發表
「本土精英父母」教出「本土精神」

整爛佢咪啱囉,我用唔到,人哋都用唔到。

等睇有人話係新移民第15代

自由並非免費, 只係視乎最後誰埋單 

引用:
原帖由 佛系青年 於 2019-2-28 11:34 AM 發表
港媽不見得高尚
一向都係 大家唔好教佢啦 人哋嘅家事 由得佢繼續咁樣教 到時我哋啲仔女 同佢啲仔女 可能有競爭 睇下佢啲仔女點樣獻世 我冇理由 教識佢 將來多個香爐多隻鬼。 佢老母係抵撚死

引用:
原帖由 佛系青年 於 2019-2-28 11:50 AM 發表

最怕成個世界都霸道
到2038年 你預咗社會上嘅骨幹 大部分都係呢啲七古六 唔使擔心

引用:
原帖由 佛系青年 於 2019-2-28 11:50 AM 發表

最怕成個世界都霸道
呢啲叫做鱷魚頭老襯底 做唔到大事 醃尖腥悶牛角尖怕蝕底 係失敗人生嘅雛形 真係唔使擔心

咁冇家教,D仔女唔慌好得去邊。

呢D咪係冇家教囉大細都係咁,簡直污染香港

支持生仔要考牌 呢種人不配有人權

用晒牙籤嚟教學(玩),咁餐廳老闆點算?
當然教人要報復是不好,中國人講仁義禮智信

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]