• 瀏覽: 1,046
  • 回覆: 13

皇崗海關近日在福田口岸入境大廳查獲一名旅客假扮殘疾人士,企圖走私415部iPhone手機入境,涉及金額約為200萬元人民幣,案件已移交海關緝私部門處理。

當日一名50歲左右、乘坐電動輪椅的男子自福田口岸旅檢大廳入境,關員發現他行李不多,但神情緊張;經檢查發現他所攜帶背包內、腰腹部,以及所乘坐的電動輪椅坐墊下,分別藏有12、26及60部蘋果手機,關員隨後將輪椅的密封電池箱拆開,再發現內裡藏有317部手機。

皇崗海關表示,這是近3年來查獲的個人藏匿走私手機數量最多及涉款最大的案件。

假殘疾, 真老千, 中共特色
回歸後香港國際聲譽被赤共拖垮

新聞來源連結:
https://www.singpao.com.hk/index.php?fi=instantnews&id=11587

引用:
原帖由 明日外圍的獅子 於 2019-2-27 03:06 PM 發表

點解唔係華為小米⋯⋯⋯
傻仔先會走私國產手機,  要有demand 先至會有supply

走iPhone
都唔走華為

引用:
原帖由 lamlamabcaa 於 2019-2-27 03:18 PM 發表
走iPhone
都唔走華為
邏輯有問題?

引用:
原帖由 lamlamabcaa 於 2019-2-27 03:18 PM 發表
走iPhone
都唔走華為
做一個比喻,

長頸鹿在非洲, 才可以從非洲偷運長頸鹿入中國,
熊貓在中國, 但唔知點樣可以, 從中國偷運熊貓入中國?

一名旅客假扮殘疾人士 

無奶油喎,又話同胞支持華為?買蘋果要減薪

引用:
原帖由 小稀 於 2019-2-27 03:33 PM 發表

做一個比喻,

長頸鹿在非洲, 才可以從非洲偷運長頸鹿入中國,
熊貓在中國, 但唔知點樣可以, 從中國偷運熊貓入中國?
咁點解唔偷運華為去外國呢

成4百多部iphone,扮殘疾電輪椅過關,唔捉到就假了

引用:
原帖由 lamlamabcaa 於 2019-2-27 03:46 PM 發表

可能有,
毒果冇報 "遮"

引用:
原帖由 lamlamabcaa 於 2019-2-27 03:46 PM 發表

傻仔先會走私華為去外國
甩唔到手, 連水腳都蝕埋

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]