• 瀏覽: 65,441
  • 回覆: 787
+14
引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-3-5 12:50 PM 發表

咪一樣都係講緊畀人利用黎發放資訊.......
呵呵,你等於話人地告你老細肥黎間報紙誹謗,唔止告督印人,連印刷廠老細都有罪。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-3-5 01:08 PM 發表

呵呵呵呵!
用志願軍參戰不特止,
支持其他國家的共產團體,畀錢資助,重係大陸設立基地幫人訓練遊擊隊,
都唔叫顛覆,真係無野叫顛覆。
1950年6月25日韓戰爆發,是中共策劃的嗎?當戰火燒到家門口之時,反擊是理所當然的!

引用:
原帖由 特首候選人 於 2019-2-26 07:33 PM 發表
近年,中國外長王毅,駐加拿大、瑞典大使及外交部發言人等的言行都很出位,但很多時內容幼稚且沒有邏輯而遭人恥笑。為甚麼他們的言行都那麼小學雞?

王毅上周六結束歐洲之行稱,華為在國際遭到抵制,在沒證據下動用國家力量來抹黑和打擊特定企業,是不公正,也不道德。他強調,企業的生存發展最終要由市場競爭決定,政府要做的,就是提供公平、公正和透明的營商環境,「不能打着安全的幌子,以莫須有的藉口損害甚至扼殺企業 ...
國際外交D嘢你識?你識條鉄?你讀過大學未?讀過?你喺大學雞?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-3-3 10:55 PM 發表

咁人地都可以話你華為可以作為顛覆政府工具。

事實上,中共顛覆人地政府的經驗都真係唔少。
我真係未聽過喎麻煩你舉幾個例子聽下。

引用:
原帖由 Wanwc2002 於 2019-3-5 01:52 PM 發表

1950年6月25日韓戰爆發,是中共策劃的嗎?當戰火燒到家門口之時,反擊是理所當然的!
嗱, 中共當時唔係聯合國成員國, 只係美國為首係聯合國大會去通過一條所謂無約束力議案話中共侵略朝鮮啫, 係佢成日當呢個歷史當係寶咁向中共打飛機啫!

根據《聯合國憲章》,聯合國大會決議與聯合國安理會決議有所不同。大會決議具政治影響力,但沒有法律約束力;聯大會議通過的決議只是建議,與安理會決議不同,不具法律約束力。而後者具有強制性,相關成員國必須接受並履行。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-3-5 01:35 PM 發表

呵呵,你等於話人地告你老細肥黎間報紙誹謗,唔止告督印人,連印刷廠老細都有罪。
拿拿拿!當香港立23條時,的確係咁架!

唔止報館有罪、印刷有罪,連賣報紙果一個都有罪。

引用:
原帖由 denniscwip 於 2019-3-5 02:38 PM 發表

嗱, 中共當時唔係聯合國成員國, 只係美國為首係聯合國大會去通過一條所謂無約束力議案話中共侵略朝鮮啫, 係佢成日當呢個歷史當係寶咁向中共打飛機啫!

根據《聯合國憲章》,聯合國大會決議與聯合國安理會決議有所不同。大會決議具政治影響力,但沒有法律約束力;聯大會議通過的決議只是建議,與安理會決議不同,不具法律約束力。而後者具有強制性,相關成員國必須接受並履行。 ...
大陸因此畀人禁運......

事實上,如果你認為唔聽國際法庭/聯合國安理會議案已經係犯法,

但用武力抵抗聯合國安理會派出的軍隊,殺傷以萬計聯合國部隊,
重要再加埋,八成聯合國會員都認同係侵略,
反而唔係犯法,我都無野講。

引用:
原帖由 Wanwc2002 於 2019-3-5 01:52 PM 發表

但中共幫助策劃戰爭果一方。

重要抵抗聯合國安理會的合法軍事行動。
就唔到你講理所當然。

你的比喻就好比,警察捉賊,你驚警察會燒埋你間屋,所以幫個賊向警察開火都係理所當然。

見到一班小學雞笑人小學雞,真係好笑
你班小學雞慢慢笑囉,你笑足咁多年,中國發展足咁多年

引用:
原帖由 特首候選人 於 2019-2-26 07:33 PM 發表
近年,中國外長王毅,駐加拿大、瑞典大使及外交部發言人等的言行都很出位,但很多時內容幼稚且沒有邏輯而遭人恥笑。為甚麼他們的言行都那麼小學雞?

王毅上周六結束歐洲之行稱,華為在國際遭到抵制,在沒證據下動用國家力量來抹黑和打擊特定企業,是不公正,也不道德。他強調,企業的生存發展最終要由市場競爭決定,政府要做的,就是提供公平、公正和透明的營商環境,「不能打着安全的幌子,以莫須有的藉口損害甚至扼殺企業 ...
你認為孟猛舟事件係因為中國外交部攞華為踩蘋果?(呢單新聞我無留意)

乜你心目中,崇尚自由民主、三權分立嘅司法制度係咁兒戲架!?

定係唔小心說漏嘴?

引用:
原帖由 武德鼎 於 2019-3-5 03:35 PM 發表
見到一班小學雞笑人小學雞,真係好笑
你班小學雞慢慢笑囉,你笑足咁多年,中國發展足咁多年
如果無發展,就該煨了。

大陸係經濟上發展係無問題,問題在於政治政制上發展跟唔上。

中共曾經搞過反右、大躍進、文革等去害死以百萬計的人命,
直到現在,都唔見係制度上有乜措施防止呢啲事再發生。

人地講的係人命,你講的係錢,
人命同錢邊樣重要,真係取決於價值觀。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-3-5 03:14 PM 發表

大陸因此畀人禁運......

事實上,如果你認為唔聽國際法庭/聯合國安理會議案已經係犯法,

反而唔係犯法,我都無野講。 ...
哈, 大陸畀人「禁運」係聯安出定係聯合國大會決議呀?! 有無約束力呀?!

你睇下學者係點寫既, 你以為入到我?! 我唔似你知啲唔知啲, 寫啲唔寫啲去誤導人.
http://www.cuhk.edu.hk/ics/21c/media/online/0601066.pdf

.........1950年1月6日,英國政府宣佈承認中華人民共和國,成為最早承認北京政府為中國唯一 合法政府的西方國家之一。基於對冷戰的不同設想和大相徑庭的國家利益、國家安全戰略, 美英之間的分歧在對華貿易管制問題上明顯表現出來。國要求對中國實行絕對禁運,傾向於採取更加激烈、更加絕對的辦法去對待新中國,而英國則贊成對中國的禁運盔量寬鬆些。

.........英國政府抱怨美國對香港的貿易管制 嚴重地影響了該地的貿易與工業,引起了大量的失業,強烈要求美國放鬆貿易管制,特別是 允許香港進口如棉花之類的原材料。美國則認為英國大大誇大了禁運對香港的影響,對英國的要求不予理會。在美國對華實施經濟遏制的過程中,「這種美國冷戰戰略與盟國國家利益 之間的矛盾時而緩和,時而激化,貫穿始終。」10基於此,港英當局對美國採取了兩面派態 度:在表面上懾於美國的強大壓力頒佈了一道又一道有關禁運的法令,做出嚴格執行禁運的姿態;另一方面在暗中支持英商同中國大陸進行貿易,並親自「包私出口」,從中謀取利益。..............

嗱 已經証明聯合國大會決議根本無約束力, 連英國佬同美國都可以有「分歧」喎, 美國話要全面, 但英國做個表面.

伊拉克單嘢又點呀, 全球八成半人口的代表國都話反對打伊拉克呀, 你又作個「人民意願」作合法理由?! 嗱! 又睇你遊去邊?!

引用:
原帖由 denniscwip 於 2019-3-5 04:00 PM 發表

哈, 大陸畀人「禁運」係聯安出定係聯合國大會決議呀?! 有無約束力呀?!

你睇下學者係點寫既, 你以為入到我?! 我唔似你知啲唔知啲, 寫啲唔寫啲去誤導人.
http://www.cuhk.edu.hk/ics/21c/media/online/0601066.pdf

.........1950年1月6日,英國政府宣佈承認中華人民共和國,成為最早承認北京政府為中國唯一 合 ...
哦!聯合國大會沒有約束力,原來「學者」係有約束力架?

而且,大家只係對禁運的程度有唔同意見,
正如犯左法,畀人判入獄,分別只係判你十年定二十年,
講緊係判刑的輕重,
唔會改變人地定左你罪的現實。

至於美國入伊拉克,情況同中共在蘇聯支持下以武力推翻政權一樣,
都係當地人民支持。
(唔駛八成半)

你認為唔聽國際法庭/聯合國安理會議案已經係犯法,

反而唔係犯法,我都無野講.

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-3-5 04:05 PM 發表

哦!聯合國大會沒有約束力,原來「學者」係有約束力架?

而且,大家只係對禁運的程度有唔同意見,
正如犯左法,畀人判入獄,分別只係判你十年定二十年,
講緊係判刑的輕重,
唔會改變人地定左你罪的現實。

至於美國入伊拉克,情況同中共在蘇聯支持下以武力推翻政權一樣,
都係當地人民支持。
(唔駛八成半) ...
哈, 我係引用學者所講你呢啲成日嗱中共入韓鮮幫北韓打南韓單嘢話畀你聽, 你成日嗱來打飛機單嘢只係你個人用歷史偏面事實去講.

你話禁運又點, 實質禁運決議係根本無法律約束力, 英國係畀美國壓力下去表面化去做喎, 呢啲係事實. 英國大可以唔聽喎, 正如美國唔理聯合國大會決議仍定耶路撒冷做以色列首都一樣喎.

你嗱出美國打伊拉克時有幾多人「伊拉克人民公投贊成美國發動戰爭攻打伊拉克」表決報導先講吧, 但歷史上美國推翻當地人民意願, 推個合佢利益獨裁者出來去打壓人民, 智利就係好例子, 仲有尼加拉瓜呀, 唔尊重人民意願仲要係人地港口放水雷?! 人民意願?! 定美國意願呀?!

你仲有咩好講呀, 韓戰雙方軍隊大家嗱住支槍去打, 唔係你死就係我亡.  
係呀, 美國夠係伊拉克殺十幾萬平民吧, 你又支持?! 人民意願?!

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-3-5 03:58 PM 發表

如果無發展,就該煨了。

大陸係經濟上發展係無問題,問題在於政治政制上發展跟唔上。

中共曾經搞過反右、大躍進、文革等去害死以百萬計的人命,
直到現在,都唔見係制度上有乜措施防止呢啲事再發生。

人地講的係人命,你講的係錢,
人命同錢邊樣重要,真係取決於價值觀。 ...
唔同國家都有唔同制度
有啲國家以經濟為主,有啲國家以民主發展,係兩把唔同的尺
反右、文革已經幾耐以前;直到現在,都唔見有咩大型人民運動害死人

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]