• 瀏覽: 28,773
  • 回覆: 7
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-2-24 01:07 PM 發表
老人在香港住,有親戚朋友,就算有自住樓都可以有綜援,又有公醫,咁做乜要上大陸?

上左大陸,無人無物,無香港醫療。如果你話放租香港樓,上大陸租屋,你人不在香港,係要交15%物業稅,假如你收人一年十萬租,你得8萬五,扣左深圳租屋約五萬,得返三萬五,加埋生果金,都無法生存!

東莞租平單位,約三萬,但親戚朋友係哂香港,仲有覆診,一星期,來來回回,一個月一樣要用二、三千!

結果,一樣只剩下三萬幾一年! ...
年收10萬?香港邊度搵到月租8千嘅樓?有冇龍床樓咁大?
好啦就當你假設係真,若然兩大長老屈番去香港個劏房,唔租出去,10萬都收唔到,你連中間差價都食唔到啦!🤣
而且,你香港搭車食麵貴d,定返大陸貴d? 退休又唔駛日日搭車返香港開工,生活費計乜野來回香港交通費,點解唔係你返去探佢哋😁
前設又錯數又計錯,建議你考慮重修幼稚園低b班

有邊度地方出租唔收稅? 日本台灣收最高40%稅呀!而且香港租金回報算高,好多其他地方只有2%,又要包傢俬電器裝修維修,又未必包租得出,又要畀佣中介代收,執得仲少。而且香港點都有2手,外地樓易買難賣

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-14 02:12 PM 發表

咁無親無故,又點搞呀?

日日周街行,無一個人係識嘅!親友同學同事,全部係香港,人人日日上來同你飲茶?
1. 你諗清楚,無親無故,又點會有「親友同學同事」
重有,唔好拎D個別情況當全部來狡辯,會顯得你邏輯薄弱

2. 大把人移民去加拿大退休,唔通突然識哂周街D人?親友同學同事,全部夠係香港,人人日日飛過來飲茶?

3. 不如你唔好搬龍門,答左點樣住香港唔租層樓出去,可以點增加收入先啦,呢個先係重點

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-14 04:27 PM 發表

我係話係大陸無親無故的香港人,係不可能搬上大陸住!呢d濕九大灣區計劃,只適合新移民使用!

新移民係大陸,大把親戚、舊同事,大把大隊同志,啱哂佢地! ...
你呢D係先有結論,再堆砌理由
明明講15%物業稅,突然又變成講無親無故
同你講移民加拿大英國都係無親無故,你又唔敢答,又要食帶重播

塞錢入你袋,好多借口架,例如:冇得練法X功,冇得睇戙新聞學打飛機,冇得收錢遊行掟磚,冇得政治籌款,冇得做自僱記者,冇得坐737Max,寸差佬會畀人拉,犯間諜罪會打靶,攞唔到BNO冇居英權;隨口都講到10個8個啦,咁都唔曉,你點好意思收老闆錢呀

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-14 08:20 PM 發表

政府有叫人去英國加拿大住嗎?

總之,大陸無親朋,叫人離開香港,離開親友,已經係不合符人道。

宣傳應該係話,佢地上去見返親人,同小時的同志,咁就合理好多! ...
擺定個龍門未呀,總之?總之就唔關15%稅啦

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-14 08:20 PM 發表

政府有叫人去英國加拿大住嗎?

總之,大陸無親朋,叫人離開香港,離開親友,已經係不合符人道。

宣傳應該係話,佢地上去見返親人,同小時的同志,咁就合理好多! ...
離開親友=不合符人道,係你亂噏。全世界移得民都要離開親友架,咁唔人道,聯合國應該禁止所有移民啦;美國加拿大係移民國家,當年好多人離鄉別井,唔通=不合符人道嘅國家? 販賣黑奴就真係唔人道,但而家都冇做啦,唔可以咁屈人,老闆唔出糧架

講開退休,馬拉泰國政府都有宣傳第二家園退休計劃,唔通又係宣傳不人道?

獨果成日叫人移民台灣呼吸民主空氣,一樣要離開你D親人,咪好唔合理?你唔係咁倒老闆米呀?(不過可以認識多D「同志」,台灣又算係天堂)

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-14 11:57 PM 發表

人地移民,係全家人一齊移過去!
咁你都可以冚家一齊返去,仲平過搭飛機啦

就當人地冚家捉埋D大姨媽個13叔個何B仔去移民,何B仔個契媽好錫佢,唔好漏左佢,仲有D朋友又一齊移埋?
唔好掉低D祖先神主牌呀,真係過來探你架

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-14 11:57 PM 發表

人地移民,係全家人一齊移過去!
係呀,移民美加,要唔要收15%物業稅喞

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]