• 瀏覽: 28,756
  • 回覆: 146
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-2-26 03:32 PM 發表

咁仔女親戚朋友都在香港,大陸舉目無親,又講五音不全的普通話,又要寫殘體字,你叫七老八十的老人,從頭學起?
要享受你心目中嘅退休生活 就一定要努力再搵多啲錢 好似我嘅諗法 有一層自住樓係香港 大陸買一層樓 只係幾十萬 到65歲嘅時候再用100萬買成長基金 唔夠三十幾萬資產 可以申請長者生活津貼 基本上生活相當富裕 但係前提係要努力搵錢 正所謂少壯不努力 老大徒傷悲 政府唔係包每個人有富裕嘅退休生活 冇錢嘅人 只能夠過一啲非常非常普通嘅生活 如果個個退休政府包你有好嘅生活 咁仲有邊個去努力工作 邊個去交稅畀政府 個個都去做無產階級啦

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-2-27 12:12 AM 發表

我當然都係咁想!

但林鄭天真地以為香港的中下階層在港養老唔掂,返大陸就掂哂,其實係好天真的想法!

你向一班無飯食的人去宣傳:無飯食就轉去食肉糜!
這種宣傳有乜用?

宜家資原不夠分給咁多人!應該集中火力,向有機會搬上大陸的人宣傳,例如,講下佢地大陸咁多親友,好開心佢地搬返上去,又歡迎佢地,又好照顧佢地,佢哋又見返以前小學中學的老友,老同學可以時時見面!

講下宜家大陸唔同哂,又自由又有人權, ...
你嘅諗法當然錯 中下階層去邊度養老都係辛苦 唔係返大陸就可以升一級 前提係你前半生有冇錢淨 政府只係提一個方案 如果有自住樓 買年長基金 之後資產唔過30萬 就可以每個月領取老人金 三千零蚊 如果冇錢買年長基金 又係冇錢淨嘅 就係靠呢幾千蚊過生活 去邊度都唔會好舒服 千祈唔好諗住政府會保你哋年老之後覺得好舒服 年青嘅時候有幾多用幾多 年老係要還㗎

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-2-24 01:07 PM 發表
老人在香港住,有親戚朋友,就算有自住樓都可以有綜援,又有公醫,咁做乜要上大陸?

上左大陸,無人無物,無香港醫療。如果你話放租香港樓,上大陸租屋,你人不在香港,係要交15%物業稅,假如你收人一年十萬租,你得8萬五,扣左深圳租屋約五萬,得返三萬五,加埋生果金,都無法生存!

東莞租平單位,約三萬,但親戚朋友係哂香港,仲有覆診,一星期,來來回回,一個月一樣要用二、三千!

結果,一樣只剩下三萬幾一年! ...
D高官不嬲生活上洗錢都唔洗睇荷包

佢地只係有心無力

放心, 十年之後大灣區人工和香港睇齊, 班港燦唔使你叫都仆過去。 事實依家深圳人工愈來愈接近香港, 而香港人工10年來真係冇乜點變。

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-2-28 12:23 AM 發表

最重要係你的親戚朋友係邊到,你自然走去邊到,如果無人無物,你一定唔會上去,特別係老人家!
都係嗰句啦 少壯不努力 老大徒傷悲 唔係老大無傷悲 如果出嚟做咗幾十年嘢 就算低下層都應該有公屋 中層抽幾十次應該買到居屋 何況十幾年一次嘅經濟循環 如果有準備嘅 點都唔應該太差 養老責任如果完全落去政府身上 咁嘅諗法係不切實際

引用:
原帖由 食野人 於 2019-2-24 09:59 PM 發表

你識唔識架😅
如無工作,可以收租當薪俸稅收入
不用交15%物業稅
我試過某幾年去左外國做野,層樓租出去,少過免稅額,一毫子都唔洗交。

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-4 05:48 PM 發表

錯了,少壯不努力,只要人無恥,一樣好舒適!
少年瘋狂四處浦,人到中年月光族,老來靠黐唔怕窮,越窮越快上公屋!生是港人死是港魂,好過大灣人,客死異鄉無人問,骨灰撈埋亂葬骨,何處招魂? ...
都唔知你噏乜 簡單一句 後生唔努力 搵幾多洗幾多 老咗唔好嗌慘就得啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]