• 瀏覽: 28,760
  • 回覆: 146
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-14 08:33 PM 發表

你無納稅,根本無嘢俾人搶!

共產黨對你呢班恩情比東海深,有大鑊飯食,又有糧票布票分,你都要離開,可見大陸人非常忘恩負義!

(我知大鑊飯不是大魚大肉,布票亦人人一樣白恤衫,藍扯褲,但已經比當時香港人好好多!我們香港人,小時候,未食過臘腸同鹹蛋㗎,係食鹹魚同腐乳送飯!人人都著舊衫,堂哥著完,俾我大哥,大哥著到唔合身,就俾我,我再俾表弟!件衫補完又補,我媽仲織返個口落去。當你們享受緊大鑊飯,香港大 ...
我有冇納稅 你點會知 你攞退休討論出嚟講 但實際上又要講共產黨 又同我講贊成大鑊飯 但係又話人搶福利 你嘅思維已經亂曬大籠 若果你喜歡大鑊飯 就去大鑊飯嘅地方 例如北韓 如果你唔喜歡大鑊飯 就努力工作 造一個立稅人 我講得好清楚 我從來唔介意納稅 香港呢個地方肯努力做嘢 搵錢根本就唔難 最可惡係你呢種人 你應該係冇納稅嘅人 好驚人哋搶咗資源 你認為係應該屬於你嘅資源 但係實際上你錯到不得了

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-14 08:20 PM 發表

政府有叫人去英國加拿大住嗎?

總之,大陸無親朋,叫人離開香港,離開親友,已經係不合符人道。

宣傳應該係話,佢地上去見返親人,同小時的同志,咁就合理好多! ...
擺定個龍門未呀,總之?總之就唔關15%稅啦

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-14 08:20 PM 發表

政府有叫人去英國加拿大住嗎?

總之,大陸無親朋,叫人離開香港,離開親友,已經係不合符人道。

宣傳應該係話,佢地上去見返親人,同小時的同志,咁就合理好多! ...
離開親友=不合符人道,係你亂噏。全世界移得民都要離開親友架,咁唔人道,聯合國應該禁止所有移民啦;美國加拿大係移民國家,當年好多人離鄉別井,唔通=不合符人道嘅國家? 販賣黑奴就真係唔人道,但而家都冇做啦,唔可以咁屈人,老闆唔出糧架

講開退休,馬拉泰國政府都有宣傳第二家園退休計劃,唔通又係宣傳不人道?

獨果成日叫人移民台灣呼吸民主空氣,一樣要離開你D親人,咪好唔合理?你唔係咁倒老闆米呀?(不過可以認識多D「同志」,台灣又算係天堂)

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-14 11:57 PM 發表

人地移民,係全家人一齊移過去!
咁你都可以冚家一齊返去,仲平過搭飛機啦

就當人地冚家捉埋D大姨媽個13叔個何B仔去移民,何B仔個契媽好錫佢,唔好漏左佢,仲有D朋友又一齊移埋?
唔好掉低D祖先神主牌呀,真係過來探你架

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-14 11:57 PM 發表

人地移民,係全家人一齊移過去!
係呀,移民美加,要唔要收15%物業稅喞

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-14 11:52 PM 發表

北韓你話去就去?你估你係皇帝?

大鑊飯我就無機會食了,但好多六十幾的大陸人,就食左大半世了。

如果大陸人咁唔鍾意食大鑊飯,點解可以食到80年代先?一開放改革無得食,就湧來香港!

有得食就話黨的恩情比東海深,無得食就講到食大鑊飯好慘好委屈,用食大鑊飯去鬧人,完全不顧念黨的恩情!

根本好唔合邏輯!

你應該終身剝奪入黨資格,如果已經入黨,就要開除黨籍! ...
你有一個貪心嘅人 口裏面想講退休 實際上又懶惰 郵寄香港啲資源用曬 老實講 香港嘅資源梗係用嚟發展呀 幫有需要嘅人 成日諗住人哋搶資源 倒不如自己製造資源 唔使靠政府 如果你想去北韓 根本就唔難 只要去長白山探下門路 唔使做皇帝 不過講呢啲曬氣 一方面讚共產黨大鑊飯 又話自己屋企人對大陸人幾好 關你乜嘢事 你就真係成條蝗蟲咁啦 成日淨係諗住政府嘅資源 唔好發白日夢啦

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-15 02:31 PM 發表

來香港的大陸人最鍾意製造廢物,浪費資源!
大陸宜家勤力就搵到錢,來香港的肯定唔慌好人。

因為係大陸唔工作,剩領福利會俾街坊拉去開會批鬥,但香港就唔會!

香港應該學大陸咁,凡無貢獻,又不斷領福利的,要拉去開會批鬥! ...
你歧視大陸人係你嘅事 你個貼係講退休 你只係將你退休唔可以享受歸咎於大陸人 呢個係你嘅智商問題 你咁嘅諗法 係錯到不得了 但係你又唔會認為自己錯 咁只有認為你係冇得救

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-15 04:52 PM 發表

我不是歧視大陸人,因為留在大陸的大陸人、絶大部分都係正正常常,腳踏實地,很勤力貢獻社會的好公民!

可惜來得香港的,係無個好人!
你慳啲啦 講退休唔夠人講 就自己找一套理論 和大陸人落嚟攞你資源 成日要人哋用資源畀你 講講下退休 又話鍾意大陸大鑊飯 關你乜嘢事 大陸人嚟香港唔通唔做嘢 你去酒樓飲茶大部分都係大陸新移民做嘅 去地盤睇下幾多大陸新移民喺度開工 係你啲自以為是 以為啲資源真係你哋呢啲人淨返落嚟嘅 係都係五六十歲嗰班香港人呀 關你哋呢班人咩事 大部分四五十歲嘅人 都唔會介意係咪新移民 只要肯做就得 講嚟講去 懶嘅人就冇優質嘅退休生活 優質嘅退休生活就只有勤力嘅人先會有 唔關有冇人搶資源嘅事 返去早唞啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]