註冊 登入

[民生討論] 港人不能在大陸退休的最大原因係:15%物業稅!

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-3-15 05:40 PM 發表

你慳啲啦 講退休唔夠人講 就自己找一套理論 和大陸人落嚟攞你資源 成日要人哋用資源畀你 講講下退休 又話鍾意大陸大鑊飯 關你乜嘢事 大陸人嚟香港唔通唔做嘢 你去酒樓飲茶大部分都係大陸新移民做嘅 去地盤睇下幾多大陸新移民喺度開工 係你啲自以為是 以為啲資源真係你哋呢啲人淨返落嚟嘅 係都係五六十歲嗰班香港人呀 關你哋呢班人咩事 大部分四五十歲嘅人 都唔會介意係咪新移民 只要肯做就得 講嚟講去 懶 ...
仲有,人地唔當面話你,你咪以為人地唔介意啦!唔通我唔識你,無啦啦過來鬧你大陸人來搶資源!

我有 friend 做社工,個頭幫大陸妹大陸仔搵托管搵補習,轉頭就同我們講,大陸來香港的都係籮底橙,低低地,無乜腦,浪費哂政府資源,無用係優才身上!

另外,可能你成世都識唔到港女港婆!係港女面前,對大陸婆態度好,係死罪,返屋企有排受,你當然唔知啦!

精選樓盤
引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-15 10:31 PM 發表

仲有,人地唔當面話你,你咪以為人地唔介意啦!唔通我唔識你,無啦啦過來鬧你大陸人來搶資源!

我有 friend 做社工,個頭幫大陸妹大陸仔搵托管搵補習,轉頭就同我們講,大陸來香港的都係籮底橙,低低地,無乜腦,浪費哂政府資源,無用係優才身上!

另外,可能你成世都識唔到港女港婆!係港女面前,對大陸婆態度好,係死罪,返屋企有排受,你當然唔知啦! ...
你講嚟講去 都係歧視新移民嘅 我問過你去地盤未 你答唔答我呀 大部分都係新移民 佢個酒樓未 大部分都係新移民亞姐 好多呢啲工作新移民做咗你唔講 淨係圍埋講呢啲所謂嘅 朋友 呢個世界你歧視人 人哋一樣歧視你 你話人搶資源 我就認為你係 蝗蟲成日謀住啲資源 講嚟講去話畀你聽無論香港人大陸人 懶嘅人就冇好嘅退休生活 勤力嘅人就有機會有 講出呢個理論你應該要贊同呀 可惜你只係用你歧視一方面嚟睇 咁樣睇嘢邊有真實嘅 我幫我認為你係應該係一啲蝗蟲 驚人哋用咗所謂你嘅資源其實不屬於你 我想問你做個地盤未 有冇見到啲新移民係點樣做嘢 不過我相信你都唔會睇呢啲

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-3-15 10:43 PM 發表

你講嚟講去 都係歧視新移民嘅 我問過你去地盤未 你答唔答我呀 大部分都係新移民 佢個酒樓未 大部分都係新移民亞姐 好多呢啲工作新移民做咗你唔講 淨係圍埋講呢啲所謂嘅 朋友 呢個世界你歧視人 人哋一樣歧視你 你話人搶資源 我就認為你係 蝗蟲成日謀住啲資源 講嚟講去話畀你聽無論香港人大陸人 懶嘅人就冇好嘅退休生活 勤力嘅人就有機會有 講出呢個理論你應該要贊同呀 可惜你只係用你歧視一方面嚟睇 咁樣 ...
日常生活唔表現歧視,不代表心裡不歧視!

地盤不止大陸佬,仲有大把南亞,家傭又大把印印賓賓,咁要唔要俾埋公屋南亞仔、印印同賓賓?

幾時老闆出糧要包埋政府包住宿?叫你地盤老闆包你住啦!

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-15 10:49 PM 發表

日常生活唔表現歧視,不代表心裡不歧視!

地盤不止大陸佬,仲有大把南亞,家傭又大把印印賓賓,咁要唔要俾埋公屋南亞仔、印印同賓賓?

幾時老闆出糧要包埋政府包住宿?叫你地盤老闆包你住啦! ...
你究竟喺度講啲乜 長期講你心裏面歧視嘅意見 你嗰啲唔係意見 係偏見 不過廢青思想 點講都唔明 成日覺得人哋搶你嘢 但係嗰啲嘢根本唔屬於你 除非你真係窮到阿雞蛋 咁就幫下你啦

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-3-15 10:58 PM 發表

你究竟喺度講啲乜 長期講你心裏面歧視嘅意見 你嗰啲唔係意見 係偏見 不過廢青思想 點講都唔明 成日覺得人哋搶你嘢 但係嗰啲嘢根本唔屬於你 除非你真係窮到阿雞蛋 咁就幫下你啦 ...
你話返工就係貢獻?你老闆無出糧俾你?
香港人表面唔表示歧視,係基於禮貌,有d係職業上的要求!但心裡想乜,始終會有d流露,feel唔到的,學我社工friend 講,來得香港的大陸人,都低低地!

阿婆俾人呃就話老懵懂啫,大陸大學生都俾人呃,係咪低低地!

低低地自然 feel 唔到人地歧視,好正常喎!

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-15 11:16 PM 發表

你話返工就係貢獻?你老闆無出糧俾你?
香港人表面唔表示歧視,係基於禮貌,有d係職業上的要求!但心裡想乜,始終會有d流露,feel唔到的,學我社工friend 講,來得香港的大陸人,都低低地!

阿婆俾人呃就話老懵懂啫,大陸大學生都俾人呃,係咪低低地!

低低地自然 feel 唔到人地歧視,好正常喎! ...
你講嘅嘢全部都係似是而非 唔單止大陸人係咁 香港好人好多都係咁 所以我咪好正確話畀你聽 不論香港人大陸人 懶惰嘅就唔好期望有好嘅退休生活囉 係好清楚咁講啦不論香港人大陸人 點解你只係針對大陸新移民 香港冇咁嘅人 或者簡單一句你就係香港一類咁嘅人

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-3-15 11:20 PM 發表

你講嘅嘢全部都係似是而非 唔單止大陸人係咁 香港好人好多都係咁 所以我咪好正確話畀你聽 不論香港人大陸人 懶惰嘅就唔好期望有好嘅退休生活囉 係好清楚咁講啦不論香港人大陸人 點解你只係針對大陸新移民 香港冇咁嘅人 或者簡單一句你就係香港一類咁嘅人 ...
錯哂,係越懶惰越有機會過得不錯,當然,不錯不等於好!
懶惰,可以有公屋,領綜援,只要你夠厚面皮,玩自殺,玩家暴,好快就有!

想反,只得勤力係不可能過得不錯,只得勤力係越過越差,要學會無恥、玩嘢,同大陸人睇齊先得!

一係你就勤力以外,再加聰明才智眼光運氣,有自住有收租樓!否則,好難有好生活!

同我同年紀的人,用哂人工去交租,成日以為老左住公屋,三年可上樓!佢哋宜家夢醒了!知道唔玩自殺唔玩家暴,等到死都無可能上公屋!可惜係佢地咁無恥的事,始終做唔出!

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-15 11:36 PM 發表

錯哂,係越懶惰越有機會過得不錯,當然,不錯不等於好!
懶惰,可以有公屋,領綜援,只要你夠厚面皮,玩自殺,玩家暴,好快就有!

想反,只得勤力係不可能過得不錯,只得勤力係越過越差,要學會無恥、玩嘢,同大陸人睇齊先得!

一係你就勤力以外,再加聰明才智眼光運氣,有自住有收租樓!否則,好難有好生活!

同我同年紀的人,用哂人工去交租,成日以為老左住公屋,三年可上樓!佢哋宜家夢醒了!知道唔玩自殺唔玩家暴 ...
我話你錯曬 你所講嘅嘢 不論香港人新移民 都可能會係 我針對嘅係事 懶嘅人呃資源嘅人 不論香港人或者新移民 都要譴責 不論香港人或者新移民 如果懶惰嘅話 都唔應該用有好嘅退休生活 道理就係咁簡單 唔係好似你咁用偏見嚟睇呀 如果你係懶惰嘅一群 點講你都唔會明

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-14 11:41 PM 發表

你知唔知咩叫離港超過183日,不符合申請個人入息課稅?唔識就不用講了!
你最好野係識小小扮大代表,真係抵你冇發達。🤗

引用:
原帖由 opclk99 於 2019-3-16 12:23 PM 發表

你最好野係識小小扮大代表,真係抵你冇發達。🤗
自己去睇稅務條例!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-3-15 11:43 PM 發表

我話你錯曬 你所講嘅嘢 不論香港人新移民 都可能會係 我針對嘅係事 懶嘅人呃資源嘅人 不論香港人或者新移民 都要譴責 不論香港人或者新移民 如果懶惰嘅話 都唔應該用有好嘅退休生活 道理就係咁簡單 唔係好似你咁用偏見嚟睇呀 如果你係懶惰嘅一群 點講你都唔會明 ...
香港人後生時辛苦,老左好應該懶下!
但大陸人後生時已經食大鑊飯,咬政府糧票,個時又唔見來香港捱世界喎!個時來香港的,都係俾人迫害的有地主及家人,及知識份子,搶人財產的賊同蝗就分贜!可惜賊係唔識生產的,食到無哂,鄧小平先提出開放改革!大家無大鑊飯食!

咁大部分大陸人,都肯認衰,腳踏實地,努力搵錢工作!

但來香港的大陸人諗咩呀?大陸無福利,咁去香港啦,香港有好福利呀!

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-16 03:08 PM 發表

香港人後生時辛苦,老左好應該懶下!
但大陸人後生時已經食大鑊飯,咬政府糧票,個時又唔見來香港捱世界喎!個時來香港的,都係俾人迫害的有地主及家人,及知識份子,搶人財產的賊同蝗就分贜!可惜賊係唔識生產的,食到無哂,鄧小平先提出開放改革!大家無大鑊飯食!

咁大部分大陸人,都肯認衰,腳踏實地,努力搵錢工作!

但來香港的大陸人諗咩呀?大陸無福利,咁去香港啦,香港有好福利呀! ...
講咗你好多次 你唔能夠持平咁討論 如果討論係一件事 無論大陸人新移民香港人 係做錯嘅 就要畀人譴責 如果冇錯嘅 有冇咁嘅需要 你由頭到尾只係針對新移民 並不是討論懶惰嘅人 你已經錯曬 亦都講得好清楚 無論懶惰嘅人呃資源嘅人 係香港人或者新移民 你都可以鬧 係針對件事 如果你只係針對新移民做錯事 而對香港人做錯事就認為係啱 咁冇乜好討論 因為你就係錯得徹底 不可理喻

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-3-16 05:28 PM 發表

講咗你好多次 你唔能夠持平咁討論 如果討論係一件事 無論大陸人新移民香港人 係做錯嘅 就要畀人譴責 如果冇錯嘅 有冇咁嘅需要 你由頭到尾只係針對新移民 並不是討論懶惰嘅人 你已經錯曬 亦都講得好清楚 無論懶惰嘅人呃資源嘅人 係香港人或者新移民 你都可以鬧 係針對件事 如果你只係針對新移民做錯事 而對香港人做錯事就認為係啱 咁冇乜好討論 因為你就係錯得徹底 不可理喻 ...
Agree x 2
流主先入為主,
只係針對大6人/新移民,
但係自己上一二代九成九也是大6移民
反新移民香港人上腦,已錯得不可理喻 ..

引用:
原帖由 opclk99 於 2019-3-17 12:00 AM 發表

Agree x 2
流主先入為主,
謝支持

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 opclk99 於 2019-3-17 12:00 AM 發表

Agree x 2
流主先入為主,
多9餘

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。