• 瀏覽: 28,731
  • 回覆: 146
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-11 07:48 AM 發表

你見尐懶人有幾慘呀?

大把人懶到出汁,小時在大陸食大鑊飯,唔駛做!
大左來香港,就住公屋,領綜援!

我都想唔做有飯食!
慳啲啦 懶人冇分香港同大陸 香港都有好多 總之懶人就要接受唔好嘅退休生活 無論大陸人香港人 明白未

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-12 08:06 PM 發表

香港由開埠到今天,都無大鑊飯,更加無分田分地分屋,相反,大陸人從小就不用做都有大鑊飯食,雖然我都知未必係大魚大肉,但唔駛do就有得食,白飯我都制啦! ...
冇嘢好講 講番五六十年前嘅大鑊飯 冇咗好耐㗎喇 都係嗰句 香港人大陸人好 懶嘅話 就唔好期望有好好嘅退休生活

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-12 11:00 PM 發表

無左好耐,但其實你地都食左好耐,而且後來仲有糧票布票派!
香港政府有無糧票布票派呀?
點解你哋咁鍾意講返四五十年前嘅嘢 你出世未 連老人家都話中國幾好 佢哋係曾經受過共產黨折磨 但係而家都好喜歡中國 反而係未受過折磨嘅 經常聽人講就自以為真 簡直不知所謂

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-12 11:05 PM 發表

點解你要話共黨折磨你?咁你屋企肯定係有錢人丶或者地主!

我睇書,睇共產黨的理念,肯定佢地對窮人勁好,收哂富人的財富,分給窮人!
你係咪有閱讀障礙 係嘅話點講你都唔明 睇清楚啲先講 老人家受過共產黨折磨 但係而家都話中國好好 反而未因為共產黨而受過苦嘅 經常講四五十年前嘅嘢 話共產黨唔好 明白意思呢 未明白都幫你唔到

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-13 09:02 AM 發表

我不明白你點解話有老人家俾共產黨折磨過!共產黨無啦啦做乜要折磨人?
搶財產收歸國有,呢尐唔算係折磨喎!搶左你,你一樣有大鑊飯食,有糧票,有布票!當然係人人一樣,無得著靚衫、無得大魚大肉!但咁都叫折磨呀?你估你真係身嬌肉貴? ...
如果唔明白 自己搵啲老人家問下 睇下歷史書 或者睇下習近平年青嘅時候 都曾經係共產黨 政策嘅受害者 但係大部分都唔會記住仇恨 以係向前看

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-13 09:55 AM 發表

無可能,咪講大話啦!如果共產黨咁衰,人民就唔會作咁多歌來歌頌佢!

我未聽過留在大陸的人話共產黨衰!講共黨衰的,都係逃來香港的有錢人及知識份子!

共產黨員不會對窮人差,否則不會叫共產黨!

你散播對共產黨不利謠言,你想造反? ...
你根本就唔係討論 根本就唔接受現在嘅中國 喺大陸冇人話共產黨唔好 淨係我哋嘅國家主席習近平 都話文化大革命係一次重大錯誤 係你畀人洗腦洗腦傻咗 定係唔接受而家嘅中國 已不停出啲荒謬嘅言論 唔好再傻落去啦

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-2-24 01:07 PM 發表
老人在香港住,有親戚朋友,就算有自住樓都可以有綜援,又有公醫,咁做乜要上大陸?

上左大陸,無人無物,無香港醫療。如果你話放租香港樓,上大陸租屋,你人不在香港,係要交15%物業稅,假如你收人一年十萬租,你得8萬五,扣左深圳租屋約五萬,得返三萬五,加埋生果金,都無法生存!

東莞租平單位,約三萬,但親戚朋友係哂香港,仲有覆診,一星期,來來回回,一個月一樣要用二、三千!

結果,一樣只剩下三萬幾一年! ...
年收10萬?香港邊度搵到月租8千嘅樓?有冇龍床樓咁大?
好啦就當你假設係真,若然兩大長老屈番去香港個劏房,唔租出去,10萬都收唔到,你連中間差價都食唔到啦!🤣
而且,你香港搭車食麵貴d,定返大陸貴d? 退休又唔駛日日搭車返香港開工,生活費計乜野來回香港交通費,點解唔係你返去探佢哋😁
前設又錯數又計錯,建議你考慮重修幼稚園低b班

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]