• 瀏覽: 28,729
  • 回覆: 146
  • 追帖: 1
大陸住滿183日, 係咪又要俾稅? 所有資產計嗎?

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-2-24 01:07 PM 發表
老人在香港住,有親戚朋友,就算有自住樓都可以有綜援,又有公醫,咁做乜要上大陸?

上左大陸,無人無物,無香港醫療。如果你話放租香港樓,上大陸租屋,你人不在香港,係要交15%物業稅,假如你收人一年十萬租,你得8萬五,扣左深圳租屋約五萬,得返三萬五,加埋生果金,都無法生存!

東莞租平單位,約三萬,但親戚朋友係哂香港,仲有覆診,一星期,來來回回,一個月一樣要用二、三千!

結果,一樣只剩下三萬幾一年! ...
點解要返大陸住?
香港五千蚊你都係租新界劏房,
去到中山番禺 東莞 惠州....... 五千蚊已經做到一千呎 可以包埋水電管理費,
其實返落嚟香港 都係一兩個鐘頭, 你去政府睇過專科門診 你就知道 起碼等三個鐘頭, 老人家退咗休 用多一兩個鐘頭 唔係好大問題啩? 係急症會麻煩少少。
大陸對六十歲以上老人家 亦都好多優惠, 而且大陸啲小區 睦鄰關係做得幾好, 而且一小時生活圈入面 其實好多人都係講廣東話,睇 香港電視。
最重要嘅係生活成本仲係好低, 搭車平, 食嘢平, 而且社區活動都唔小。

如果係有樓人士 倒不如賣咗層樓 咁就有足夠嘅資產返大陸退休 如果想將層樓留畀下一代 算法當然唔同 如果去啲冇咁繁榮嘅地方住 裕東莞樟木頭 50萬人民幣都可以買到一層樓 有𨋢嘅大約一百萬都有 但係生活能否習慣 又另一回事

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-2-24 01:07 PM 發表
老人在香港住,有親戚朋友,就算有自住樓都可以有綜援,又有公醫,咁做乜要上大陸?

上左大陸,無人無物,無香港醫療。如果你話放租香港樓,上大陸租屋,你人不在香港,係要交15%物業稅,假如你收人一年十萬租,你得8萬五,扣左深圳租屋約五萬,得返三萬五,加埋生果金,都無法生存!

東莞租平單位,約三萬,但親戚朋友係哂香港,仲有覆診,一星期,來來回回,一個月一樣要用二、三千!

你識唔識架😅
如無工作,可以收租當薪俸稅收入
不用交15%物業稅

引用:

9O年代本上去退休個D,好多都返左來,除非你上面出世,有親友有祖屋,唔係好難頂。

引用:
原帖由 masasa 於 2019-2-24 19:04 發表
大陸住滿183日, 係咪又要俾稅? 所有資產計嗎?
全球收入,都需要計數

重要租屋吾會住大陸拉,

家下有 50 萬人長期住大陸,那班人多數當地原居民,有樓收租,

無人無勿上去為勿

人老最重要親人,朋友在身邊

引用:
原帖由 食野人 於 2019-2-24 09:59 PM 發表

你識唔識架😅
如無工作,可以收租當薪俸稅收入
不用交15%物業稅
樓主再次被踢爆🤣🤣🤣🤣

引用:

依你咁講,如果唔响大陸住,將香港物業租出去,就只有靠生果金生活。咁咪更加唔夠使!

15%好過搶

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]