• 瀏覽: 28,754
  • 回覆: 146
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-2-24 10:30 PM 發表

香港政府法例規定,任何人在港一年住不夠180日,或兩年不夠360日,不可以申請個人課稅,即係話:收租及其他生意利潤,要交15%
g 嬸, 賣晒佢, 番大陸買就得啦, 使鬼頭痛, 再過十幾年, 大陸又唔同晒

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-2-25 07:39 PM 發表

你叫人賣樓,等於殺雞取卵!
有乜嘢問題 65歲 揸住五百萬現金 大陸買層樓當一百萬 400萬現金 當三至四厘息 一年有十五六萬 兩個人喺大陸度使 非常充裕 至於你話返香港睇醫生 如果只係覆診嗰啲咁簡單 租酒店都唔用好多錢 再講你會話會有機會大病 就算你揸住層樓大病 一樣有機會醫到你賣樓 基本上分別唔大

推耆英上大灣區退休
係777三大任務之一

譚耀宗好似同港人爭取緊免稅,等好消息啦

稅務先係大問題!!!

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-2-25 07:56 PM 發表

有乜嘢問題 65歲 揸住五百萬現金 大陸買層樓當一百萬 400萬現金 當三至四厘息 一年有十五六萬 兩個人喺大陸度使 非常充裕 至於你話返香港睇醫生 如果只係覆診嗰啲咁簡單 租酒店都唔用好多錢 再講你會話會有機會大病 就算你揸住層樓大病 一樣有機會醫到你賣樓 基本上分別唔大 ...
樓主以為十年後香港和大陸仲係原地踏步, 分分鐘比大陸超前了

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-2-25 07:35 PM 發表

仲有綜援,有自住樓可以領的!
照你嘅計法,佢哋响廣東指定地區退休仲係有資格攞綜援。

引用:
原帖由 ntworks 於 2019-2-26 08:21 AM 發表

照你嘅計法,佢哋响廣東指定地區退休仲係有資格攞綜援。
響大陸唔攞得綜援 但係可以攞生果金 夠唔夠使就睇人呀

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-2-26 09:39 AM 發表

響大陸唔攞得綜援 但係可以攞生果金 夠唔夠使就睇人呀
你睇下社署綜援計劃先啦!

1. 申請資格

符合下列資格而選擇到廣東或福建省養老的綜援受助長者﹐可繼續領取每月的標準金額及每年一次的長期個案補助金﹕

是香港永久居民﹐在本港居住最少七年;
年齡六十五歲或以上;以及                        (註:年齡介乎六十至六十四歲而又符合綜援計劃下年老受助人定義的人士亦合符綜    援長者廣東及福建省養老計劃的年齡要求。詳情可向處理其綜援個案的社會保障辦事處查詢。)   
在申請前已連續領取綜援金最少一年(在該年內如曾停止領取綜援金合共不超過十天,亦視為符合這項規定)。

黃智障硬係要去代表人嘅?

引用:
原帖由 ntworks 於 2019-2-26 09:48 AM 發表

你睇下社署綜援計劃先啦!

1. 申請資格

符合下列資格而選擇到廣東或福建省養老的綜援受助長者﹐可繼續領取每月的標準金額及每年一次的長期個案補助金﹕

是香港永久居民﹐在本港居住最少七年;
年齡六十五歲或以上;以及                        (註:年齡介乎六十至六十四歲而又符合綜援計劃下年老受助人定義的人士亦合符綜    援長者廣東及福建省養老計劃的年齡 ...
師兄 佢嘅意思係另外要申請 定係已經普及化 在下唔清楚 如果綜援畀佢咁玩法嘅普及化 睇嚟唔多公平 如果除非有好多理由 例如身體有問題 要人照顧 廣東省有人可以給予照顧 如果咁樣批綜援 可以向廣東省內用 咁就合理啲

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-2-26 10:59 AM 發表

師兄 佢嘅意思係另外要申請 定係已經普及化 在下唔清楚 如果綜援畀佢咁玩法嘅普及化 睇嚟唔多公平 如果除非有好多理由 例如身體有問題 要人照顧 廣東省有人可以給予照顧 如果咁樣批綜援 可以向廣東省內用 咁就合理啲 ...
申請資格已講清楚。

引用:
原帖由 食野人 於 2019-2-24 09:59 PM 發表

你識唔識架😅
如無工作,可以收租當薪俸稅收入
不用交15%物業稅
你又被人踢爆,舢舨充炮房

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]