• 瀏覽: 14,933
  • 回覆: 201
  • 追帖: 6
+6
引用:
原帖由 叫我馬神 於 2019-2-24 02:36 AM 發表
香港的黃人日日跟住肥佬黎打飛機️!內地醫療服務的發展已經一日千里,深圳就不用講,遠至湖南也已經建起了社區醫療站,我拿着香港回鄉卡也可為我提供服務,體檢驗血全餐125,冇錯!係125、上午抽血下午睇報告,打埋乙肝疫苗另外俾250,一日搞定!去醫院做胃鏡連麻醉520,做埋微創手術+藥2500,即日搞定!唔好再講內地人來香港搶哩樣嗰樣啦!大部分內地人來港係駛錢,唔信去海港城睇下,買嘢嘅人8成來自內地! ...
寫簡體字既大陸人返鄉下啦,呢到係香港討論區,用乜野簡體

其實你地講到大陸醫院咁好,你地上去大陸醫咪得囉! 使乜搞到其他香港人

香港醫療問題係建立係高水準既醫療品質上
冇外來醫生係因為香港唔承認比較低水平既醫生資格(或需要長時間評估)
但做得醫生又冇需要尼香港
對照香港人均壽命係世界之最之一
只要降低水準就會解決醫療問題, 亦唔會有人尼醫
所以大灣係解決唔到呢個問題

引用:
原帖由 安迪2000 於 2019-2-25 08:07 AM 發表
樓主有沒有試過去大陸醫院就診?請分享經歷。
我只有在上海醫院睇醫生既經驗

我睇GA係一間外資醫院

入到去仲以係為五星級酒店 唔開名啦

上網搵左張大堂既相

去到基本上唔洗排隊 好似好利落咁睇完

我只係睇一般科感冒成為350人仔

我睇返上海同事講 果間醫院出名係專科 佢地睇醫生一般會網上/電話約左專科醫生先再去醫院

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-2-25 08:39 AM 發表
凈係大陸坐醫護車要比錢,香港唔使比錢就說明大陸有醫療霸權。香港可以選公家、私家,但大權無得揀。
比錢又如何?

使用緊急服務要比錢真係咁出奇?

外國好多地方都係咁

同醫療權霸無關

引用:
原帖由 西門町 於 2019-2-25 08:50 AM 發表
樓主唔好咁自私,自己香港醫院逼爆,就想去逼爆埋大灣區啲醫院,樓主你咁自私架,你想害到大陸人睇醫生同香港一樣等兩三年,你居然想係大陸人身上攞著數,害自己同胞,自私的人,做人要有良知,唔應該去逼爆大灣區嘅醫院,讓大陸同胞可以享受大灣區內高質數醫療 ...
我係一個香港人 為香港人利益出發好有問題?

難道你係大陸人唔想我地香港人去睇?

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2019-2-25 09:33 AM 發表

比錢又如何?

使用緊急服務要比錢真係咁出奇?

外國好多地方都係咁

同醫療權霸無關
無得揀重唔係醫療霸權?

引用:
原帖由 briankss 於 2019-2-25 09:25 AM 發表
其實你地講到大陸醫院咁好,你地上去大陸醫咪得囉! 使乜搞到其他香港人
就算搞得成都唔係強制架喎

你唔鐘意咪唔去囉

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2019-2-25 09:14 AM 發表

你講咩三千六 其實係比香港傳媒誤導左

三千六呢個case係運去香港關口既收費 點解咁貴? 因為呢方面冇規定囉

而在國內救護車送去大陸醫院有收費規定

至於其他奇怪問題 大概你係將你睇過既大陸醫療問題新聞炒埋一碟

仲有我提出既使用大陸醫院 又冇話過求其搵間就去睇 可以加入香港管理方式既醫院先睇 甚至香港可以視察左個質素先批

唔通大陸又要炒作下香港做手術可能留左把手術刀係身體裏面咩 ...
己向大陸職員查証了

引用:
原帖由 tinthomas 於 2019-2-25 09:26 AM 發表
香港醫療問題係建立係高水準既醫療品質上
冇外來醫生係因為香港唔承認比較低水平既醫生資格(或需要長時間評估)
但做得醫生又冇需要尼香港
對照香港人均壽命係世界之最之一
只要降低水準就會解決醫療問題, 亦唔會有人尼醫
所以大灣係解決唔到呢個問題 ...
我水平低 睇完你打GA野唔係好明

「大灣係解決唔到呢個問題」 即係邊個問題?????

引用:
原帖由 我自已也也也 於 2019-2-25 09:37 AM 發表

己向大陸職員查証了
查証左D咩?

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-2-25 09:34 AM 發表

無得揀重唔係醫療霸權?
睇唔明 揀D咩?

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2019-2-25 09:14 AM 發表

你講咩三千六 其實係比香港傳媒誤導左

三千六呢個case係運去香港關口既收費 點解咁貴? 因為呢方面冇規定囉

而在國內救護車送去大陸醫院有收費規定

至於其他奇怪問題 大概你係將你睇過既大陸醫療問題新聞炒埋一碟

仲有我提出既使用大陸醫院 又冇話過求其搵間就去睇 可以加入香港管理方式既醫院先睇 甚至香港可以視察左個質素先批

唔通大陸又要炒作下香港做手術可能留左把手術刀係身體裏面咩 ...
有朋友在大陸試過
實數佢講 過二千幾
我懷疑係海鮮價
如果係入返大陸醫院
救護車費才會平

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2019-2-25 09:38 AM 發表

睇唔明 揀D咩?
香港有得揀都話醫療霸權,大陸無得揀叫什麼?醫療極權?

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-2-24 04:23 PM 發表

以你咁講點解香港醫院重咁迫嘅?點解大陸人湧來香港打針、生仔嘅?點解香港大學深圳醫院仍然蝕本嘅?原因係香港公家醫院太平,啲人寧願係香港等到死都唔上大陸醫。原因係大陸有黑心醫院、黑疫苗,啲人寧願湧來香港。自己唔檢討整個醫療制度就屈人醫療霸權。 ...
認同

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]