• 瀏覽: 14,948
  • 回覆: 201
  • 追帖: 6
+6
引用:
原帖由 叫我馬神 於 2019-2-24 11:36 AM 發表

為了不想太打擊香港人,我拿湖南來說說!如果拿深圳比較,我呵呵了🤭
我暫時未用過深圳醫療服務就唔評論住啦

引用:
原帖由 chguxi 於 2019-2-24 11:40 AM 發表
可以融入大灣區城市的社保,醫保,絕對是香港平民嘅一大福音。
的確係 只要傾得好 香港d醫保cover埋大灣區醫院就ok 甚至有d可以係加入一個補貼制度 比如香港公院轉介既病人 政府會保貼一部分費用以便讓原本去公院睇既病人都可以用公院價享受到更快醫療服務

引用:
原帖由 chguxi 於 2019-2-24 11:44 AM 發表

係廣州如果你有買醫保,政府報銷8成,退休人士報銷9成。隨時都可以做。唔知你點揀呢?
私家醫院好似冇咁高成數

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-2-24 11:50 AM 發表

係咩,有幾多呀?吹啦,有無證據呀?
的確係冇 我搵過下 冇數據統計出黎
但數字絕對唔細 比如廣州眾多既香港村 比如章木頭等 無數港人都係該區使用醫療服務 果d醫院仲有港人專綫

引用:
原帖由 netizen2015 於 2019-2-24 12:15 PM 發表
香港電台往往會把這種市民電話掛線, 少有的讓病人家屬把故事完整說完, 並得到西醫認同和表示同情。
香港傳媒是利益集團打手

引用:
原帖由 kcfreechat 於 2019-2-24 12:44 PM 發表

香港人應該買不了大陸醫保?
但將來大灣區應該有保險公司做
估計快了 其實而家都可以買到d cover大陸醫療既保險 但而家係引入大灣區概念 希望一份保險包香港大陸

引用:
原帖由 gamesmovies 於 2019-2-24 01:05 PM 發表
醫療霸權
定係你想好似喺大陸睇醫生咁要封返封利是比啲醫生
咁既個係部分醫院問題 加強監察就好 而家咪提意用香港管理模式套用落去大陸醫院囉 好機會黎

Both la

引用:
原帖由 ty444420 於 2019-2-24 01:47 PM 發表

曾經試過出差大出血…去內地醫院即日搞掂2000元有找!、有驗血、B超、照x光…👍👍👍微手術。)支持好主意!
睇黎大陸微創幾強咁喎

引用:
原帖由 你聞西 於 2019-2-24 03:10 PM 發表
其實真係大陸醫院醫生一D都唔差  不過係D大陸人唔相信自己國家D醫生係要落香港睇病  (可能政府醫院可以走數無人理)  如大陸真肯嚴正管理醫療體系就可以減小好多大陸人落來睇醫生 ...
大灣區綱要其中一點就係引入香港管理模式

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2019-2-25 09:05 AM 發表

大灣區綱要其中一點就係引入香港管理模式
如果認真落實就真係 減少好多爭拗

引用:
原帖由 我自已也也也 於 2019-2-24 03:42 PM 發表

大陸坐救護車要三千六人仔
乜病都要吊鹹水
每日抽九支血驗
感冒要照埋腦
皮膚過敏出水逗會醫生會剪左去
你講咩三千六 其實係比香港傳媒誤導左

三千六呢個case係運去香港關口既收費 點解咁貴? 因為呢方面冇規定囉

而在國內救護車送去大陸醫院有收費規定

至於其他奇怪問題 大概你係將你睇過既大陸醫療問題新聞炒埋一碟

仲有我提出既使用大陸醫院 又冇話過求其搵間就去睇 可以加入香港管理方式既醫院先睇 甚至香港可以視察左個質素先批

唔通大陸又要炒作下香港做手術可能留左把手術刀係身體裏面咩

引用:
原帖由 我自已也也也 於 2019-2-24 03:45 PM 發表

咁樣子女好難探
有遺團聚理念
咁而家交通都方便既 廿幾三十年前香港就有人係廣洲買樓養老 唔係新聞

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-2-24 04:23 PM 發表

以你咁講點解香港醫院重咁迫嘅?點解大陸人湧來香港打針、生仔嘅?點解香港大學深圳醫院仍然蝕本嘅?原因係香港公家醫院太平,啲人寧願係香港等到死都唔上大陸醫。原因係大陸有黑心醫院、黑疫苗,啲人寧願湧來香港。自己唔檢討整個醫療制度就屈人醫療霸權。 ...
我點講 又點咁逼? 大灣區計劃都未開始

你講既問題係可以在合作中細節調整

引用:
原帖由 vvoy 於 2019-2-24 05:14 PM 發表
小弟愚見如下 :
容許國內醫療機構
在香港開設私家醫院
可聘用國內醫護人員工作
受香港法例監管
自負盈虧
願者上釣
可以考慮既 反正都好似你咁講 願者上釣

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]