• 瀏覽: 14,942
  • 回覆: 201
  • 追帖: 6
+6
引用:
原帖由 樹界降臨 於 2019-2-23 09:37 PM 發表

將香港年老既一群 即係對香港醫療係統沉重負荷既一群 將醫療既壓力轉移去大灣區
完全跟林鄭欺凌老弱符合蟈情一致!
要將班對香港有數十年貢獻的老人轉去醫療及制度落後地區,實在可恥
反而讓班對香港完全無貢獻的無文化的享用人類先進醫療及制度,實在可笑 ...
請問你大約幾多歲?

特衰政府自身有條件吾去攪,只要起多幾間護士學校培訓更多護士,再開放海外醫生,引入多d外國設備,到時吸引大陸人嚟睇病,香港想吾發都難,使鬼港人返大陸咩,

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2019-2-23 07:41 PM 發表
大灣區綱要出爐 其中有兩點關於醫療ga我想大家注意下

1.完善醫療救援聯絡機制,探索在指定公立醫院開展跨境轉診合作試點。

2.推進醫養結合,為港澳居民在廣東養老創造便利條件。

我見某d傳媒吹緊風話 因為跨境轉診會令到香港醫療百上加斤甚至崩潰

但其實大家細心d諗諗 結果會係正正相反

當香港醫療資源緊張既時候 大灣區的醫院正正起到分流既作用

有人會話 傻既 點會有人去大陸醫丫 大陸d醫院 ...
醫療覊權係世界性問題,往往同藥廠掛鈎。

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2019-2-23 07:41 PM 發表
大灣區綱要出爐 其中有兩點關於醫療ga我想大家注意下

1.完善醫療救援聯絡機制,探索在指定公立醫院開展跨境轉診合作試點。

2.推進醫養結合,為港澳居民在廣東養老創造便利條件。

我見某d傳媒吹緊風話 因為跨境轉診會令到香港醫療百上加斤甚至崩潰

但其實大家細心d諗諗 結果會係正正相反

當香港醫療資源緊張既時候 大灣區的醫院正正起到分流既作用

有人會話 傻既 點會有人去大陸醫丫 大陸d醫院 ...
好啊,記得不要來香港找醫院啊。

香港的黃人日日跟住肥佬黎打飛機️!內地醫療服務的發展已經一日千里,深圳就不用講,遠至湖南也已經建起了社區醫療站,我拿着香港回鄉卡也可為我提供服務,體檢驗血全餐125,冇錯!係125、上午抽血下午睇報告,打埋乙肝疫苗另外俾250,一日搞定!去醫院做胃鏡連麻醉520,做埋微創手術+藥2500,即日搞定!唔好再講內地人來香港搶哩樣嗰樣啦!大部分內地人來港係駛錢,唔信去海港城睇下,買嘢嘅人8成來自內地!買豪宅別墅大部分也是內地人,為庫房貢獻好多!

堅尼地

利害了我的蟈

引用:
原帖由 herohero 於 2019-2-23 10:33 PM 發表
特衰政府自身有條件吾去攪,只要起多幾間護士學校培訓更多護士,再開放海外醫生,引入多d外國設備,到時吸引大陸人嚟睇病,香港想吾發都難,使鬼港人返大陸咩, ...
你呢個係理想既諗法 如果係幾年前既我的話我都支持 但人大左睇得出係香港既政治環境之下 係做唔到既事 加護士位 你估冇加到咩? 我認識其中一位係護士學校任教 反映既事實係 公立醫院開唔夠位比佢地 私人院需求又有限 咁加左護士學位加左又如何

醫管局同醫療界打哂龍通 要制造醫療荒 制造私人醫院既生存環境

要知道據明報所引述某份調查 公院負擔緊全港9成病人 手真係要玩的話 我支持政府回收私院牌照 全港只有公院 以分擔壓力 以及阻止醫療人員薪酬離地升幅

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-2-23 10:42 PM 發表

醫療覊權係世界性問題,往往同藥廠掛鈎。
同藥廠當然有關 但係在香港更嚴重係人員開支無限制升幅

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-2-23 11:02 PM 發表

好啊,記得不要來香港找醫院啊。
但而家有好多港人都佔左唔少大陸醫療資源喎 又要佢去返香港逼?

引用:
原帖由 wasitreal 於 2019-2-24 05:53 AM 發表
堅尼地
請發表高見

引用:
原帖由 叫我馬神 於 2019-2-24 02:36 AM 發表
香港的黃人日日跟住肥佬黎打飛機️!內地醫療服務的發展已經一日千里,深圳就不用講,遠至湖南也已經建起了社區醫療站,我拿着香港回鄉卡也可為我提供服務,體檢驗血全餐125,冇錯!係125、上午抽血下午睇報告,打埋乙肝疫苗另外俾250,一日搞定!去醫院做胃鏡連麻醉520,做埋微創手術+藥2500,即日搞定!唔好再講內地人來香港搶哩樣嗰樣啦!大部分內地人來港係駛錢,唔信去海港城睇下,買嘢嘅人8成來自內地! ...
大陸醫院高端醫療水平 我覺得同香港仲有d距離 但係我相信醫治既日常症問題唔會冇問題

可以滿足到絕大部分香港需要

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2019-2-23 09:27 PM 發表

單單傳媒講未必太有目的性 比如毒果等為GA只可能係反中

但是看到傳媒聯同一些界別人士一起發聲

一般就是有目的階層反抗

比如今次大灣區醫護界反撲

上次引導條例係民主派反撲

填海事件是地產/地主反撲

看啊~ 傳媒是個多稱職的打手 ...
醫護界一向如似,表裡不一。

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2019-2-24 11:33 AM 發表

大陸醫院高端醫療水平 我覺得同香港仲有d距離 但係我相信醫治既日常症問題唔會冇問題

可以滿足到絕大部分香港需要
為了不想太打擊香港人,我拿湖南來說說!如果拿深圳比較,我呵呵了🤭

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]