• 瀏覽: 21,176
  • 回覆: 350
  • 追帖: 3
+22
引用:
原帖由 八只猴子 於 2019-2-23 09:23 PM 發表
這個不正正是資本主義的特點嗎?
你去日本,台灣,新加坡,澳洲睇下,校長人工邊有咁高。

乜都賴資本主義。

引用:
原帖由 人之初大大 於 2019-2-23 10:52 PM 發表

不是,我真係想知其他西校及三大係幾多,如果牛津都係五十萬,香港十幾間大學係咪overpaid?

另外,其他國際前列既大學又如何?還是牛津under paid?
私立人地收幾多人地既事, 香港七大學係用我地血汗RUN,基層市民受壓迫唔多唔少同俾一部份人拎走過量資源有關。。。。你可以繼續東拉西扯, 其他市民有權嘈, 話反對的人共產果D當市民白痴咁囉! 

引用:
原帖由 sohotabc 於 2019-2-23 10:46 PM 發表

d教獸咪一樣咁Q高仲可利用學生搞亂社會收美金添
難怪D教授個個話777好, 撥一百億一百億佢地咁"改善薪酬", 難為D老人家自己幫人補鞋要個牌食環都五次為難伯伯。。。。唔洗佢地俾錢都阻人搵錢, 逼人申請綜援

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2019-2-23 11:02 PM 發表

私立人地收幾多人地既事, 香港七大學係用我地血汗RUN,基層市民受壓迫唔多唔少同俾一部份人拎走過量資源有關。。。。你可以繼續東拉西扯, 其他市民有權嘈, 話反對的人共產果D當市民白痴咁囉!  ...
好似係你東拉西扯,我見你好似好有研究咪順便問下lor, 唔知咪算lor,鬼知你咁大反應

引用:
原帖由 香江人 於 2019-2-23 10:59 PM 發表

你去日本,台灣,新加坡,澳洲睇下,校長人工邊有咁高。

乜都賴資本主義。
私立的有咁高佢地本事收到學生唔奇, 公立就太高了, 香港貧富不均太嚴重, 最慘係無為政府為維穏,只夠膽向低下層開刀, 不夠膽向既得利益求貪少一些

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2019-2-23 13:53 發表
城市大學校方懷疑打壓校內民主牆言論。城大教職員協會於本周二在民主牆貼上以城大校長月薪與校內清潔工月薪比較為題的燈謎,並列出二者月薪分別為$631,000及$11,200,校方其後以懷疑「相關言論侵犯私隱及造成誹謗」為由,要求管理民主牆的城大學生會移除有關燈謎,今早更自行撕去。協會主席謝永齡今午再到民...

https://static.appledaily.hk/images/e-paper ...
多謝葉建完耳完為校長爭取到咁高人工

引用:
原帖由 人之初大大 於 2019-2-23 11:08 PM 發表

好似係你東拉西扯,我見你好似好有研究咪順便問下lor, 唔知咪算lor,鬼知你咁大反應
對住咁不公的政苦, 神仙難忍, 加上我最憎人轉彎抺角, 你想講咩自己講, 無謂借我把口講你夠膽講的東西啦! 雖然我做慣醜人, 被監視好耐, 但請願做王安石, 魏徵, 得罪小人和既得利益者被鬧, 只要社會反省就好, 無謂做趙高、李林甫、楊國忠、蔡京等把黑講成白啦

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2019-2-23 11:34 PM 發表

對住咁不公的政苦, 神仙難忍, 加上我最憎人轉彎抺角, 你想講咩自己講, 無謂借我把口講你夠膽講的東西啦! 雖然我做慣醜人, 被監視好耐, 但請願做王安石, 魏徵, 得罪小人和既得利益者被鬧, 只要社會反省就好, 無謂做趙高、李林甫、楊國忠、蔡京等把黑講成白啦 ...
上腦

引用:
原帖由 人之初大大 於 2019-2-23 11:36 PM 發表

上腦
對住香港自私自利公務員, 人都癲唔奇
你估香港個個好似公務員咁睇醫生唔洗錢唔洗排有特權,尤其牙痛, 要千千聲仲要book!

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2019-2-23 11:48 PM 發表

對住香港自私自利公務員, 人都癲唔奇
你估香港個個好似公務員咁睇醫生唔洗錢唔洗排有特權,尤其牙痛, 要千千聲仲要book!
我覺得果d公院專科醫生仲衰,只要佢地出少d國交流,每日有效率d,每日唔咁準時放工,大家就唔使排幾年

引用:
原帖由 人之初大大 於 2019-2-23 11:52 PM 發表

我覺得果d公院專科醫生仲衰,只要佢地出少d國交流,每日有效率d,每日唔咁準時放工,大家就唔使排幾年
政府都不知呢20年搞乜,錢不停pump醫館管, 醫生卻未見增加, 深圳人口高達2000萬, 但未見有人排醫院診所輪, 大多無乜人睇即時入槷睇都得, 係因為人地有大量私人診所小型醫院,市民有醫保, 唔洗排咁耐, 真係急病牙痛, 香港人好多時反而要北上, 比等死好吧!

引用:
原帖由 羅賤宰 於 23-2-2019 01:53 PM 發表
城市大學校方懷疑打壓校內民主牆言論。城大教職員協會於本周二在民主牆貼上以城大校長月薪與校內清潔工月薪比較為題的燈謎,並列出二者月薪分別為$631,000及$11,200,校方其後以懷疑「相關言論侵犯私隱及造成誹謗」為由,要求管理民主牆的城大學生會移除有關燈謎,今早更自行撕去。協會主席謝永齡今午再到民...
...
共產黨又贏!
香港市民終於被洗腦,接受左『做又三十六,唔做又三十六』這種真理

引用:
原帖由 羅賤宰 於 23-2-2019 09:02 PM 發表

我真係以為最多三十萬, 唔怪得民主黨同777friend到西毛打裂, 教育界支出大部份用哂在教授校長出糧!
大學生原本應可以減輕學費負擔, 唔洗果果出來搵得萬幾, 背住廿萬債 ...
減完校長人工,咁對落d教授,包括陳文敏、戴耀廷......人工又洗唔洗減?

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2019-2-24 12:09 AM 發表

政府都不知呢20年搞乜,錢不停pump醫館管, 醫生卻未見增加, 深圳人口高達2000萬, 但未見有人排醫院診所輪, 大多無乜人睇即時入槷睇都得, 係因為人地有大量私人診所小型醫院,市民有醫保, 唔洗排咁耐, 真係急病牙痛, 香港人好多時反而要北上, 比等死好吧! ...
我知道好多專科醫生,利用業界知識技述交流為名,成日趁機公費出國,我知有人仲帶埋男朋友去,離晒大普,工作時間短(指非急救室醫生), 搞到市民排大隊

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]