• 瀏覽: 8,217
  • 回覆: 105
+6
【參考:https://zh.wikipedia.org/wiki/文汇报_(%E9%A6%99%E6%B8%AF)】
文匯報
--原是上海一份歷史悠久的報紙,
--香港版於1948年9月9日創刊
--言論緊貼中國共產黨的政策,親中共的政治立場鮮明;
---不承認台灣政權;
--1978年之前,可由報導或言論揣測北京某些政策動向。
--香港回歸之後,以「反對派」來稱呼及批評泛民主派;但是較少提出一些對於香港特區政府的批評;被中共視為敏感的政團,多數在前面加上「所謂」以示不認同
--2006年3月2日以「走近北京『告御狀』的人」為題的專題報導,而獲得獎項
。。。。。。。
我的評論:
其實,文匯報對香港是有一定程度的貢獻的。它的新聞是盡量求真的。它的社論可以反映持份者的立場。
呼籲大家每天買一份文匯報。

2007年,一位明報記者問我:競選落敗的感想,下一步怎麼做。我說,會繼續在網上推揚理念,如果有志同道合者,也許會根據社團條例成立一個論政組織,名叫“寶光社,以愛國愛港為宗旨。
你寫少一點,就係為香港人提供笑料

引用:
原帖由 kglam98 。。係為香港人提供笑料

一樓是關於 文匯報。
你剛剛的留言顯示,一樓的內容令你發噱?

不如講吓反共人仕聖報-蘋果日報,點解要日日作新聞,年年排住隊被人告誹謗,搞到啲廣告商走晒,份報紙仲薄過免費嘅AM730

引用:
原帖由 黃昏死神 。。。-蘋果日報,點解要日日作新聞,

如果你有興趣,可以另開帖子討論 蘋果日報。
本帖子:文匯報。
一樓關於 文匯報--的內容
***你有沒有補充?
**有沒有反對?
*有沒有評論?

小說

如果不是有大陸特色資金支持文X報丶估計應該早就………… Game Over了 🤒

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-2-22 09:08 AM 發表
【參考:https://zh.wikipedia.org/wiki/文汇报_(%E9%A6%99%E6%B8%AF)】
文匯報》
---不承認台灣政權;
- ...
1997前就算有立場的文匯報大公報,編輯記者們也有自己的良心及道德,
但香港淪陷後,呢2份淪為共慘黨講屁話的垃圾,墊垃圾筒都嫌污穢.

附件

1997前文匯03.jpg(55.96 KB)

97大公報01.jpg(262.58 KB)

1997前文匯01.jpg(251.42 KB)

1997前文匯02.jpg(340.34 KB)

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-2-22 09:08 AM 發表
【參考:https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%96%87%E6%B1%87%E6%8A%A5_(%E9%A6%99%E6%B8%AF)】
文匯報》
---不承認台灣政權;
- ...
文匯報就不縷無睇,不過毒果日報以前就一直有買嚟睇,直到佢2013年日日吹泛民要發動佔中堵路暴動,我一家從此唔買唔睇毒果出版既嘢.

睇埋毒果過去由發動佔中暴動後,呢幾年股價走勢.

引用:
原帖由 Psyco 。。睇埋毒果過去由發動佔中暴動後,呢幾年股價走勢. ...

不要離題,不要企圖搬龍門。請回應#5:

[quote]原帖由 浪裏白條  如果你有興趣,可以另開帖子討論 蘋果日報。本帖子:文匯報。一樓關於 文匯報--的內容***你有沒有補充?**有沒有反對?*有沒有評論? [/quote]

... [/quote]

我回應咪就係: 文滙報本來無讀者; 而本來有讀者既蘋果,都因為搞暴動而失去讀者,即是仲衰過文滙報.

一切係現實發生咗,簡單清楚地擺在眼前,更反影於股價上,你仲未睇得明?

我貼多次俾你,及其他師兄睇,睜大你對眼睇.

引用:
原帖由 Psyco 於。。其他師兄睇,睜大你對眼睇....

懂不懂中文:不要離題,不要企圖搬龍門。本帖子只談文匯報。不久將來可能有其他帖子關於蘋果日報,到時候可以暢所欲言。
本帖子是很重要的,這類討論發揮了監督傳媒的作用。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-2-22 02:18 PM 發表

懂不懂中文:不要離題,不要企圖搬龍門。本帖子只談文匯報。不久將來可能有其他帖子關於蘋果日報,到時候可以暢所欲言。
本帖子是很重要的,這類討論發揮了監督傳媒的作用。 ...
點解其他人用文匯報嚟同日蘋果日報比較 你都唔接受 要討論就要全面討論 淨係講文匯報唔講其他報紙 咁你應該寫篇論文 並不是嚟討論

引用:
原帖由 rambotam2008 。。並不是嚟討論
答案:請點擊 用這種思維去做 政治評論
【其中那裡一樓第三第四點
3.避開我的論點,搬龍門說別的東西,或者
4.默認我的觀點【提倡這類觀點是指出某些人的缺陷】,但是舉出例子說他們的政敵也犯了同樣的缺陷。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-2-22 05:24 PM 發表

答案:請點擊 用這種思維去做 政治評論
【其中那裡一樓第三第四點
3.避開我的論點,搬龍門說別的東西,或者
4.默認我的觀點【提倡這類觀點是指出某些人的缺陷】,但是舉出例子說他們的政敵也犯了同樣的缺陷。
】 ...
中文匯報同蘋果日報做比較 如果只係講文匯報 唔同其他報紙比較 咁並唔係討論 而只係批評或者讚美 咁樣對整體嚟講唔算討論 你究竟想唔想討論 如果唔想就唔好講咁多 除咗蘋果 東方 星島 大公 都可以一齊討論 因為我哋講嘅係報紙 明唔明白 唔係一定要停下一個框框 淨係個框框嘅討論係絕無意義

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]