• 瀏覽: 8,169
  • 回覆: 105
+6
引用:
原帖由 breadstick 。。全年賺三千萬。 仲有股息派 ...

文匯報對香港有沒有貢獻?
我認為:文匯報對香港是有一定程度的貢獻的。它的新聞是盡量求真的。它的社論可以反映持份者的立場。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-2-22 07:06 PM 發表

我認為:文匯報對香港是有一定程度的貢獻的。它的新聞是盡量求真的。它的社論可以反映持份者的立場。
你的正2,只針對文匯報,
太偏心了。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-2-22 09:08 AM 發表
【參考:https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%96%87%E6%B1%87%E6%8A%A5_(%E9%A6%99%E6%B8%AF)】
文匯報》
--原是上海一份歷史悠久的報紙,
--香港版於1948年9月9日創刊
--言論緊貼中國共產黨的政策,親中共的政治立場鮮明;
---不承認台灣政權;
--1978年之前,可由報導或言論揣測北京某些政策動向。
- ...
邊度有得買呀?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-2-22 07:06 PM 發表

同意你講法,港台就完全反映唔到持份者的立場。

引用:
原帖由 hkpeng 。。。持份者的立場。
你說說:
咋樣改善文匯報的銷售量。

嘩,正到呀

增加就業機會

引用:
原帖由 2017TTTT2017 於 2019-2-22 12:06 發表

1997前就算有立場的文匯報大公報,編輯記者們也有自己的良心及道德,
但香港淪陷後,呢2份淪為共慘黨講屁話的垃圾,墊垃圾筒都嫌污穢.
你呢D一定係假野,大公文匯係最公正報紙,只做好事,不報壤事,並比錢上香討賣廣告

政府理應立法只批准市民閱讀文匯報及大公報!

引用:
原帖由 payday 於 2019-2-22 18:10 發表
文匯報除左日期正確,其餘內容都係假
文匯報是絕對得到中央批准及允許,是市民需要知道的報道內容!市民的知識及思想必須與文匯報一致!

引用:
原帖由 JC912 於 2019-2-22 18:58 發表
有冇十個人真心比錢買?
真不真心是由中央決定!法定需要買!市民就必須買!

文匯和本地有不同媒體但理念相近介紹五毒組織和某些極端洋棍滲入特區。市民可以有提防心遠離某些異端組織和人士

大公文匯,選擇性報導,情緒化報導,最啱儍仔睇

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-2-22 05:32 PM 發表

中文匯報同蘋果日報做比較 如果只係講文匯報 唔同其他報紙比較 咁並唔係討論 而只係批評或者讚美 咁樣對整體嚟講唔算討論 你究竟想唔想討論 如果唔想就唔好講咁多 除咗蘋果 東方 星島 大公 都可以一齊討論 因為我哋講嘅係報紙 明唔明白 唔係一定要停下一個框框 淨係個框框嘅討論係絕無意義 ...
你同樓主講呢啲係無用嘅,樓主原名「良心之光」,已經習慣以主導討論及主導意見出名,你要討論就必須根據佢嘅要求回應,佢嘅帖係唔會有自由言論。
BTW,我回答樓主,係,文匯報真係好大頁獻。樓主一樓所講嘅論點,簡直係無懈可擊,完全係眼光獨到,高深莫測嘅偉論,簡直令我茅塞頓開。
嗱,樓主,我無離題呀,我支持你一樓所有意見,O唔OK呀。

我聽樓主呼籲,走去報攤想買份文匯報,個報販話我玩嘢!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]