• 瀏覽: 6,271
  • 回覆: 60
引用:
原帖由 finalcountdown 於 2019-2-21 08:58 PM 發表
日本同韓國都係美國隻狗啫,
點解三星咁勁,日本d電子企業做到死晒?

日本人用蘋果
韓國人用三星
係咪會有影響?
好心樓主你,比數據出來支持你論點啦:!

樓主眼光咁細...
人地Sony 手機之外, 其實都做得好好!

毫無疑問,2018年全球手機銷售排名,sony5名不入,日本手機真係比其他品牌落後甚遠,唔止手機,已前嘅家電王國都風光不再,甚至有個別版子要分拆產品生產權比中國企業,呢個係事實,日本真係唔係20年前啦。

https://3c.ltn.com.tw/m/news/34211

死你條命,你當sony d ccd 晶片, ps4 死ga!

井底之蛙只係睇手機,唔睇入面啲零件

30年河東, 30年河西

引用:
原帖由 suffocation 於 2019-2-21 09:45 PM 發表
死你條命,你當sony d ccd 晶片, ps4 死ga!
仲有手機嘅cmos,橫掃全球

引用:
原帖由 武德鼎 於 2019-2-21 09:50 PM 發表
井底之蛙只係睇手機,唔睇入面啲零件
2萬幾嘅DAP,一萬幾千嘅headphone,大把人買

引用:
原帖由 vghy1234 於 2019-2-21 09:40 PM 發表

日本90年崛起,美國打貿易戰將日本打下,美國不比日本做尖端芯片。比韓國做,三星可以做到先進芯片,只比自己產品,但唔賣比sony。所以sony 產品落後。 ...
所以依到啲人成日話日本沉於日元被美國迫升值只是表面,根本從來日本技術只有表面嗰層,核心從來都在美國。美國唔俾日本造,日本根本無力招架。

只係 流動電話、電視 市場,Samsung 較優勝
但 SLR 相機、電玩,又遠遠唔及 Sony

每個企業總有個別定位嘅
引用:
原帖由 finalcountdown 於 2019-2-21 08:58 PM 發表
日本同韓國都係美國隻狗啫,
點解三星咁勁,日本d電子企業做到死晒?

日本人用蘋果
韓國人用三星
係咪會有影響?

日本電子野通病:固步自封。係返幾年蝕錢蝕入肉,換過鬼佬ceo先好返咋。

見到都幾多香港人用sony喎。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]