• 瀏覽: 1,375
  • 回覆: 18
無奈「香港民主傑出青年」只會叫口號:「真正香港人只用八達通!打倒支X寶!八達通必勝!」

最多人買一定係吹氣公仔同假鳩

是否更容易讓囚犯給獄中老大給保護費?

坐監定渡假?

賭錢唔洗用煙仔代替

不明白運作,難道囚犯可有自己的電子錢包(手機)?
若不是跟社會運作一樣,到出獄時會否跟社會脫節?
舊式安排囚犯於獄中勞動(舊時係織吓藤籃咁),等佢哋自力更新買所需品好得多

引用:
原帖由 nikkorlee 於 2019-2-21 09:21 PM 發表

區地在教育做的手工品,系有工資的,不是義務勞動,賺的錢可以買香菸同零食,在自己支付寶賬戶扣,還可以買書睇
點樣支付寶扣?不是一定有電話才能搞嗎?
我未用過支付寶,覺得八達通只是一張卡咁,好方便

其實呢d唔係咩重大發明
但內地勝在諗到又敢做到

引用:
原帖由 nikkorlee 於 2019-2-21 09:21 PM 發表

區地在教育做的手工品,系有工資的,不是義務勞動,賺的錢可以買香菸同零食,在自己支付寶賬戶扣,還可以買書睇
你的說話令我想起近來有印度製衣$1工的新聞,其實佢哋係咪喺個大監房內?
有人跟我說過今生要做好事,不然不知下世投胎在那......

引用:
原帖由 nikkorlee 於 2019-2-21 11:22 PM 發表
支付寶衹是一個賬戶,電腦一樣可以操作,不一定電腦,還能指紋識別,好容易,監獄裡面整幾台售賣機,鏈接電腦,售賣機裡面支持輸入支付寶賬戶名,再指紋驗證密碼支付

港人不知道支付寶是一個支付賬戶,不單單是手機支付,手機衹是區其中一個功能
謝謝,學到嘢
剛剛也wiki支付寶,知道之前也有支付寶卡,但中國及香港也已停用了,覺得有點可惜

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]