• 瀏覽: 960
  • 回覆: 14
見到有空的關愛座, 你敢不敢坐?關愛座在本港出現多時,無論在巴士、港鐵、部分連鎖餐廳等地,都見到它們的蹤影。惟近年關愛座演

政府跟本好心做壞事!關乜野愛座!後生番完ㄧ日工唔辛苦既?後生真金白銀比足全票搞到坐又比人屌!唔座又攰到仆街!害死人!

新聞來源連結:

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190221/bkn-20190221132628794-0221_00822_001.html

引用:
原帖由 鄉音大媽 於 2019-2-21 06:19 PM 發表
見到有空的關愛座, 你敢不敢坐?關愛座在本港出現多時,無論在巴士、港鐵、部分連鎖餐廳等地,都見到它們的蹤影。惟近年關愛座演

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190221/photo/bkn-20190221132628794-0221_00822_001_fb.jpg?20190221145354

政府跟本好心做壞事!關乜野愛座!後生番完ㄧ日工唔辛苦既?後生真金白 ...
外國同國內,都有優先座。
一樣係用黎比人批鬥的。

0n9座

仲有政府比佢地2元優惠坐車真係害死人!搞到d耆英成日坐車周圍去,最慘就係放學放工時間佢哋ㄧ大班又走去搭車,下下走埋黎企正你面前望住你,用眼神及行動要你讓位!佢地已經有關愛座專門畀佢哋坐,都唔夠坐!恃老賣老,你估佢哋先需要坐咩?我哋ㄧ早返咗成日工放工成個人散曬!佢地仲特登企正你面前要你讓位,我哋畀足車錢位都冇得坐!真係吊佢老母

引用:
原帖由 鄉音大媽 於 2019-2-21 06:19 PM 發表

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190221/photo/bkn-20190221132628794-0221_00822_001_fb.jpg?20190221145354

政府跟本好心做壞事!關乜野愛座!後生番完ㄧ日工唔辛苦既?後生真金白 ...
首先狗巴取消了,始作俑者謝罪才說

吊,做好本份咪得囉!啲扮道德撚睬佢有味!

關愛座真係多9餘既產物,
標籤左人地老弱傷殘,
有D滿頭白髮既阿叔,
唔想被人話老,
寧願 I 係欄邊,
阻住條通道, 死都唔坐,
然後D後生又唔敢坐,
結果架巴士既門口位塞滿人,
但就空左幾個關愛座,

有D中氣十足既老人家,
巴士滿到瀉, 仲夾硬塞上車,
然後好似蚯蚓咁鑽入關愛座前面, 逼你讓座,
唔讓座, D懶正義既港撚又玩公審

唉, 畸型社會,
讓唔讓座係個人道德教育,
老人家唔應該當老奉,
後生亦唔好扮撚晒正義超人,

無關愛座前,
老人家會無人讓座嗎?
老人家會無位坐而碌落地嗎?
有人讓座更會多謝先多謝後,
讚下D後生,
大家客客氣氣, 根本更和諧

引用:
原帖由 鄉音大媽 於 2019-2-21 10:40 PM 發表
仲有政府比佢地2元優惠坐車真係害死人!搞到d耆英成日坐車周圍去,最慘就係放學放工時間佢哋ㄧ大班又走去搭車,下下走埋黎企正你面前望住你,用眼神及行動要你讓位!佢地已經有關愛座專門畀佢哋坐,都唔夠坐!恃老賣老,你估佢哋先需要坐咩?我哋ㄧ早返咗成日工放工成個人散曬!佢地仲特登企正你面前要你讓位,我哋畀足車錢位都冇得坐!真係吊佢老母 ...
無人迫讓嘅

有得揀唔會坐 無得揀坐左唔會讓
我係為左有得坐專登行前2個站返工早2班車嘅人

浪費資源

九巴收左你錢, 話知你坐唔坐.

茶實係邊條on9諗出黎

引用:
原帖由 潮水西流 於 2019-2-21 11:32 PM 發表
茶實係邊條on9諗出黎
此人該如何處置?
https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20180818/58575101

引用:
原帖由 ringo654321 於 2019-2-21 11:20 PM 發表
關愛座真係多9餘既產物,
標籤左人地老弱傷殘,
有D滿頭白髮既阿叔,
唔想被人話老,
寧願 I 係欄邊,
阻住條通道, 死都唔坐,
然後D後生又唔敢坐,
結果架巴士既門口位塞滿人,
但就空左幾個關愛座,

有D中氣十足既老人家,
巴士滿到瀉, 仲夾硬塞上車,
然後好似蚯蚓咁鑽入關愛座前面, 逼你讓座,