• 瀏覽: 18,959
  • 回覆: 315
  • 追帖: 1
+15

行政長官林鄭月娥被轟專橫,無經民意諮詢下即在施政報告強推填海一千七百公頃的明日大嶼計劃,引起輿論及土地供應專責小組狂轟後,民望不斷創新低的特區政府終於「跪低」,昨日宣布全盤接納小組報告,先聚焦研究交椅洲人工島填海一千公頃,餘下七百公頃的喜靈洲填海計劃,則會待再行諮詢後始落實。有立法會議員批評政府漠視民意,堅持大規模填海,倒錢落海,更擔心政府押後喜靈洲填海研究屬緩兵之計,最終會繼續進行明日大嶼計劃。

土地供應專責小組去年底發表報告,事隔兩個月之後,政府終回應小組報告,發展局局長黃偉綸表示,政府全盤接納小組報告的土地供應策略和土地供應選項,會加快研究交椅洲填海一千公頃建人工島,作為明日大嶼願景,提供十五萬至廿六萬個住宅單位,當中七成為公營房屋,並發展成第三個核心商業區,提供廿萬個高端就業機會,同時是黃金機會加強道路網絡,紓緩新界西北交通壓力。

繼高球場起樓,填海又聽文意,政府好波!

新聞來源連結:

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20190221/mobile/odn-20190221-0221_00174_001.html

石田為業喜非常
畫餅將來未見香
怎曉田耕耘不得
那知餅食不充腸

土地供應專責小組?
供D左咩,應左D咩?車公又中喇

有一必有二

引用:
原帖由 垃圾草油 於 2019-2-21 08:19 AM 發表
石田為業喜非常
畫餅將來未見香
怎曉田耕耘不得
那知餅食不充腸

土地供應專責小組?
石田為業喜非常

怎曉田耕耘不得

畫餅將來未見香

那知餅食不充腸

係咪咁先順呀?

想人接受一千公頃,就先推千七公頃咁囉,女人街講價技巧

引用:
原帖由 sman070707 於 2019-2-21 08:25 AM 發表
叻叻

最緊要開左個頭,之後年年都claim超支

引用:
原帖由 sman070707 於 2019-2-21 08:25 AM 發表
高招!

香港咁多偽窮人政府有錢都比人呃晒啦!有鬼錢填海咩

引用:
原帖由 睇天做人 於 2019-2-21 08:21 AM 發表
有一必有二
其實填得呢一千公頃,後面個七百公頃應該係水到渠成,更顯規模效益,唔填就笨,填多D地係好事,一勞永逸解決哂香港嘅大問題,唔會再被地產商新界佬環保仔㧽住條頸!

死777

改一改講法, 先砌一千, 跟住700, 咁叫跪低.

引用:
原帖由 垃圾草油 於 2019-2-21 08:19 AM 發表
石田為業喜非常
畫餅將來未見香
怎曉田耕耘不得
那知餅食不充腸

土地供應專責小組?
果然睇得通透

引用:
原帖由 SHATINYAU 於 2019-2-21 09:10 AM 發表
死777
好唔順佢唔買晒D地主嘅棕地農地!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]