• 瀏覽: 7,004
  • 回覆: 107
+6
首先,中國共產黨黨章明文不是終身制
任命及免職都有其制度安排

再看看外國的例子:
美國羅斯福總統 --- 4任美國總統
德國艾德諾總理 --- 4任德國總理
德國默克爾總理 --- 4任德國總理

以上3位都是公認出色的領袖人物
這很好理解
連任的最基本要求就係做得唔差
可以多次連任必有過人之處
任期長可理解為現代國家興旺既象徵

事實上
2018修憲取消任期上限
不等於終身制
每個任期仍需按程序任命

結論
所謂的「終身制」
純粹抹黑

衣田;衣曆;衣民;衣夫!
通商寬衣
句又未識解,認字都未掂……
噉嘅死款終身制

cls, 美國同德國係民選,做得唔好可以拉落枱。你個習帝係點推出來?

引用:
原帖由 胡姫爸爸 於 2019-2-21 08:27 AM 發表
cls, 美國同德國係民選,做得唔好可以拉落枱。你個習帝係點推出來?
國家主席係全國人民代表大會選出黎
你跟住會問人民代表點出黎
只知內地人民代表係靠層層選舉產生,不過詳情唔太清楚
不過可以睇港區人大既方法
港區人大係經香港「四大界別」選舉產生
香港人民可依自己所屬界別登記成為選民

無上限係代表唔死個日都係佢睇..咁佢當然會死la...咁點會係終身制arr

引用:
原帖由 胡姫爸爸 於 2019-2-21 08:27 AM 發表
美國總統, 和德國總理,
都唔係民選,
唔係真普選
侵侵票少過希拉利,都做左總統,
拉唔到侵侵落台

引用:
民選? 天真。。。

引用:
原帖由 starr 於 2019-2-21 12:34 AM 發表

再看看外國的例子:

這很好理解

事實上
2018修憲取消任期上 ...
點解又要拉外國做擋箭牌

又唔講那些外國議會有幾多個黨派

又唔提有幾多宗教

你呢D所謂辯護其實越描越黑

引用:
原帖由 starr 於 2019-2-21 12:34 AM 發表

再看看外國的例子:

這很好理解

事實上
有一點毋容置疑:習近平大逆不道,粗暴拆毀鄧小平同志建立的制度,違背了鄧小平的遺願

引用:
原帖由 20168 於 2019-2-21 05:46 AM 發表
衣田;衣曆;衣民;衣夫!
通商寬衣
句又未識解,認字都未掂……
噉嘅死款終身制
最叻捉人字蚤

引用:
原帖由 funguy0815 於 2019-2-21 10:13 AM 發表
無上限係代表唔死個日都係佢睇..咁佢當然會死la...咁點會係終身制arr
英女皇到90歲仲霸住做,真正終身制

引用:
咁幾時可以拉儍普落台

引用:

再看看外國的例子:

這很好理解

事實上
決定權永遠在人民代表大會

按甚麼程序,由誰任命?

引用:
原帖由 starr 於 2019-2-21 09:25 AM 發表

國家主席係全國人民代表大會選出黎
你跟住會問人民代表點出黎
只知內地人民代表係靠層層選舉產生,不過詳情唔太清楚
不過可以睇港區人大既方法
港區人大係經香港「四大界別」選舉產生
香港人民可依自己所屬界別登記成為選民 ...
你咪講左囉,係小圈子選舉。其他人廢噏我都無謂答佢地, study下咩叫間接選舉,單議席單票制同比例代表制先啦。爸爸我只講真話,同意中國人包括香港人係唔適宜有選舉,因為絕大部分人都鐘意做奴才,而且又唔自我學習,一聽到同自己唔同意見就屌柒人,水平差呀!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]