• 瀏覽: 13,026
  • 回覆: 297
1。大陸地區無資信自由,吸收不到國際發生的事,做不出即時反應,慢人幾拍.
2。無普通法保障,無香港警察保障,人身安全AT STAKE ,我係藍絲,香港警察先保護到我
3。居住問題,離家太遠. 我家在將軍澳 .
4。大陸人工作節奏太慢,very low efficiency,人事因素比香港更差 .
5。醫院水平落後,感冒要吊鹹水,唔想食假藥,打愛滋針。
6。香港已經有科學園,數碼港。
7。大陸人英文屎,識講英文果D,口音都係非常難聽,文法又錯L晒.
8。大陸空氣差,主要係D排放缺乏真監管, 上得多怕生LUNG CANCER
9。大陸食物用地溝油,一敵香,瘦肉精,元素表,無食物安檢把關,廢事生CANCER。(不是說來料,來料多是大陸,而是在食物製作)
10。而家係香港都搵好多夠方便,香港已經係國際城市,無必要返鄉下同大陸仔玩, 自降身價.
========================================
睇以下的言論,想補充:
以上只係我自己作自身健康同生活質素考慮,你地自己有咩盤算亦因人而異.
咩長官號召上山下鄉呢D政治野不關我事,
我只係謀身,不是謀國, 國家利益不一定等於我自身利益.
如果有人相信上面有金執,大可以去自行發達,我無意亦無能力影響其他人取態意向.
我以前上過東莞廠,係南山科技園同天安數碼城工作過,只係個人經驗之談。
我而家係香港生活工作得好好,有前境,收入亦不錯, 無意破壞自己生活質素去改變。

真心祝各位係上面執到金,可以靠大灣區站在事業頂點,呼風玩雨。

點樣抹黑都冇用
所有社會都係由精英帶領
就算你骨子裡反中亂港
只要你需要一份正常工作
好大機會「被老闆規劃」而北上 (或服侍南下既內地客戶)

引用:
原帖由 anson2004 於 2019-2-21 12:34 AM 發表
1。大陸地區無資信自由,吸收不到國際發生的事,做不出即時反應,慢人幾拍
2。無普通法保障,無香港警察保障,人身安全AT STAKE ,我係藍絲,香港警察先保護到我
3。居住問題,離家太遠。
4。大陸人工作節奏太慢。
5。醫院水平落後,感冒要吊鹹水。
7。大陸人英文屎。
8。大陸空氣差,上得多怕生LUNG CANCER
9。大陸食物用地溝油,一敵香,瘦 ...
咁你唔去無問題架,有人覺得好自然有人去,講多無謂

引用:
原帖由 倭狗英犬專殺 於 2019-2-21 12:44 AM 發表
鄉講仔!記住,鄉講人的鄉下是鄉講!鄉講人的鄉下不是中國!哪有人會討厭自己的鄉下?歧視自己的鄉下?侮辱自己的鄉下?
整個氛圍都變了
赤共已經四面八方包圍港毒
可以氣定神閒咁嘲笑佢地

港毒只有3條路可以揀
一.移民
二.投胎
三.留係香港每日痛苦掙扎

引用:
原帖由 anson2004 於 2019-2-21 00:34 發表
1。大陸地區無資信自由,吸收不到國際發生的事,做不出即時反應,慢人幾拍
4。大陸人工作節奏太慢,very low efficiency
7。大陸人英文屎。
8。大陸空氣差,上得多怕生LUNG CANCE ...
on 9

引用:
原帖由 anson2004 於 2019-2-21 12:34 AM 發表
4。大陸人工作節奏太慢,very low efficiency
7。大陸人英文屎。
8。大陸空氣差,上得多怕生LUNG CANCE ...
其實你呢d理由,同有冇大灣區都冇咩分別

好L煩呀,啲黃烏蠅

對於這點說 “大陸人英文屎”,實在不敢認同。香港人也不要自認英文好,英文不好的人也實在不少。

井底之蛙適合住井底

講咁多理由都多餘 在你心中最冇吸引力原因只得兩個字  就係中國兩個字

引用:
4。大陸人工作節奏太慢,very low efficiency,人事因素比香港更差。
7。大陸人英文屎。
8。大陸空氣差,上得多怕 ...
一時又話香港水深火熱不能居住,
一時又講到香港好好咁,
精神分裂,係井底蛙兒獨有症狀,
常人很難理解!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]