• 瀏覽: 1,017
  • 回覆: 21
粵港澳大灣區發展規劃綱要近日出台,外界憂慮香港「被規劃」,立法會議員郭家麒今日(20日)在立法會大會的特首質詢上,質疑香...

泛民議員好惡

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190220/mobile/bkn-20190220112625538-0220_00822_001.html

人家著名的眼科醫生林順潮一早就去大灣區發財了 !係那些好似佢咁樣高不成低不就嘅黃醫棍冇份

黃醫係唔係都會拖症誤診醫死人,唔爭在,搵聯合醫院個班本土黃醫上去,反正開漏藥誤診假醫生都冇事

醫狗禍港,病人不幸

乜都唔講, 淨係講"大陸稅"三個字D人都腳軟

真真正正離晒地

到底係中央唔知廣東省的發展? 還是以為世界唔知廣東省的發展?

亦或想將 廣東省 過去數十年的發展成就納為 現領導的成就??

又想不顧後果削弱賴以發展的自治區管治???

醒下啦

仲有乜野學者講乜野模式, 乜野前乜後乜, 真係唔怕笑死人

佢唔知市場運作就自行停薪留職(甚至貼錢)去搵個intern做下

過去幾十年到底香港公司同內地(特別係廣東省)的廠家點樣合作,點樣發展, 原來當權者完全一竅不通?

最好笑係機遇

多少廠家都已因成本各方面條件, 已將廠房及生產線移往東南亞

機遇是至少發生在20多30年前

依家要講係講重振...

定係唔講工業, 講緊空置廠房用地可重新發展?

簡直感覺堅離地, 指鹿為馬般

最慘係嚇親 朱咪咪

香港班黃綠醫生上去盞害死人

引用:
原帖由 武德鼎 於 2019-2-20 10:12 PM 發表
香港班黃綠醫生上去盞害死人
好多廢黃醫冇料做高級醫生,害死唔少病人,只係冇統計數字,因為全部都係死於病發同不幸,又或者比醫護玩死

點解有啲議員對政策目標好似唔係好清楚?
而且在另一則新聞看過已澄清沒有鼓勵香港醫生到內地執業,不過發言先後問題我並沒研究

引用:
原帖由 tktprim 於 20/2/2019 21:09 發表
粵港澳大灣區發展規劃綱要近日出台,外界憂慮香港「被規劃」,立法會議員郭家麒今日(20日)在立法會大會的特首質詢上,質疑香...

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190220/photo/bkn-20190220112625538-0220_00822_001_01b.jpg?20190220193929

泛民議員好惡

新聞來源連結:
https://hk.on.cc ...
角+奇真係戇撚柒尻,這都需要問嗎??各醫生自己有興趣就申請,無興趣便做井蛙。

港大深圳醫院有港醫生駐診,角+奇乜唔知咩

引用:
原帖由 hksarceo 於 20/2/2019 21:38 發表
乜都唔講, 淨係講"大陸稅"三個字D人都腳軟

真真正正離晒地

到底係中央唔知廣東省的發展? 還是以為世界唔知廣東省的發展?

亦或想將 廣東省 過去數十年的發展成就納為 現領導的成就??

又想不顧後果削弱賴以發展的自治區管治???

醒下啦

仲有乜野學者講乜野模式, 乜野前乜後乜, 真係唔怕笑死人

佢唔知市場運作就自行停薪留職(甚至貼錢)去搵個inte ...
去東南亞的是高科技工廠定oem廠,制衣廠,鞋廠???轉移是必然的,香港以前的咪又係轉移去大陸。遲些東南亞又會轉移去朝鮮

如果有醫生想去,咁要問邊個批准先得呢?
要唔要立法,香港醫護人員不得在香港以外工作,否則列作刑事要檢控呢?

郭政棍尼左香港
佢老豆老母有冇問過佢

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]