• 瀏覽: 4,781
  • 回覆: 84
+9
內地單程證人士湧港被指加重香港社會福利及醫療服務等壓力,而統計處今日(19日)公布去年香港人口的臨時數字顯示,去年香港人口增加近7萬人,持單程證來港的新移民就佔4.2萬多人,佔新增人口的60%。「長洲覆核王」郭卓堅今日入稟高等法院申請司法覆核,質疑特首林鄭月娥行政失當,未有履行《基本法》第22條的責任,要求法庭下令特首嚴格執行有關責任,削減每日150個持單程證來港的配額。

統計處公布的數字顯示,香港去年底人口上升至約748萬人,增加6.94萬人,持單程證來港的新移民就佔4.23萬人,雖然較2017年減少4700人,但仍佔新增人口的60%。而內地新移民能說廣東話的比例,就由2008年第三季逾84%,降至去年第三季近69%。至於內地新移民被指搶佔港人房屋資源,惟民政事務總署的調查結果顯示,截至去年第三季,該署訪問逾9300名內地來港新移民,逾47%受訪者居於公屋,居於私樓的受訪者則有逾41%。

今日(19日)就單程證配額入稟司法覆核的郭卓堅表示,現時香港的醫療、教育、住屋等,連本地人的需求都滿足不到,港人連死後也找不到墓地或骨灰龕安葬,但特首無按需要而增加或減少內地來港新移民配額,「呢個係乜嘢政府?佢識唔識做嘢㗎?」郭又批評特首「無做到嘢,仲耗費我哋(香港)啲資源嚟填海!」他要求政府限制或暫停內地人持單程證來港,強調《基本法》第22條指單程證由中央決定人數,再由香港決定多少人來港。

居留權委員會、爭取子女居留權家長協會等團體近10人今日就帶同橫額及標語,到政府總部門外請願,支持政府維持目前的單程證配額,又高呼「還我子女居港權」等口號。團體認為家庭團聚是國際基本人權,而且港人內地子女來港後,對香港社會積極作出貢獻,只有極小部分人依賴綜援。團體又指,在爭取居留權的家庭在20年來努力下,估計已有7萬名港人子女來港家庭團聚,團體稱會繼續努力爭取其他港人子女來港。

對於有聲音指近日香港公營醫療服務「爆煲」是多年來新移民不斷來港所致,政府回應指有關看法具排斥性,感到失望和擔心,重申單程證是家庭團聚的政策。

長洲覆核王真係好得閒,團聚係人權,人地付出的人數比只取福利的人多。但是假難民不事生產卻領取福利,日日都製造罪案給香港,呢D又唔見佢覆核。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190219/bkn-20190219115007734-0219_00822_001.html

提示: 違規內容已被屏蔽
人口淨增長7萬係個淨值,已減除過世人士。報導無講舊年去世人士幾多,如以往年經驗,大約係四萬人,即是人口增長是約11萬,單程人士係佔四成人口增長,而唔係佔六成增長。

唔好再比大陸人黎港啦

引用:
原帖由 airair08 於 2019-2-20 10:12 AM 發表
80幾歲新移民蝗蟲都係港人子女團聚?

1。政府應該修改法例只準申請一位配偶來港
2。子女必需有親子鑑定報告才可申請!
3。父母親屬一律在大灣區團聚,只可申請雙程證,不接受單程證申請! ...
8X歲就唔可以申請嗎?
1.已經係
2.已經係
3.在內地大灣區團聚的話,咁又申請咩呢?

就好似尾國入藉要識唱國歌一樣

大6新移民入藉香港前應識唱獅子山下才可批凖入境

引用:
原帖由 車站花色神童 於 2019-2-23 07:00 PM 發表
就好似尾國入藉要識唱國歌一樣

大6新移民入藉香港前應識唱獅子山下才可批凖入境
吓,咁唱第二首得唔得?誰可改變得唔得?

引用:
原帖由 手寫的雨聲 於 2019-2-20 02:17 PM 發表
唔好再比大陸人黎港啦
比黑人入香港會唔會好D?

引用:
原帖由 numan123 於 2019-2-20 10:29 AM 發表
人口淨增長7萬係個淨值,已減除過世人士。報導無講舊年去世人士幾多,如以往年經驗,大約係四萬人,即是人口增長是約11萬,單程人士係佔四成人口增長,而唔係佔六成增長。 ...
香港人口自然增長等於零咁滯,即係出生同死亡相約,冇移入人口分分鐘負增長,咁既社會係等死。

引用:
原帖由 手寫的雨聲 於 2019-2-20 02:17 PM 發表
唔好再比大陸人黎港啦
香港人上唔上得大陸呀?

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-2-23 07:15 PM 發表

香港人口自然增長等於零咁滯,即係出生同死亡相約,冇移入人口分分鐘負增長,咁既社會係等死。
又唔一定等死嘅,可能香港區無人仲好呢

強調《基本法》第22條指單程證由中央決定人數,再由香港決定多少人來港。
這咪香港決定150既數囉
大陸有申請就做~全部都一起批~點止150人
所以這司法覆核法庭冇理由接受~因為已跟相關規定做
至於150是否多就是行政問題~法庭都冇權理
唔好又借d意請法援肥法棍好喎

引用:
原帖由 恒指牛大力 於 2019-2-23 07:17 PM 發表
大、中、小學、幼稚園,普通話學生氾濫!!!!
點為止普通話學生氾濫?
你要聽咩話先唔氾濫?

講普通話d反中白話都要玻璃心

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]