• 瀏覽: 2,422
  • 回覆: 32
那麼大陸現在跟上了, 台灣現在增薪不及大陸的話要切J還是吃曲棍球??

Englishit 要新南向,咪要等賓佬、越南工資追上至有機會再加?   

香港更近大陸. 薪水沒有凍漲20年.

呆灣....

財演噏得就噏。

台灣薪水為何凍漲20年?謝金河:與中國大陸在旁邊有關係

大陸係隔離, 係20年前先開始???

引用:
原帖由 litiangao 於 2019-2-19 04:36 PM 發表
財信傳媒董事長謝金河表示,「數據的解讀因時間不同,解讀也會不一樣。」他提到,許多人總會說台灣薪水涷漲20年,其中有一部份原因是台灣在中國大陸隔壁,他舉例,過去鴻海在中國大陸僱一個員工薪水只要500元人民幣,現在則拉升至5000元人民幣,「台灣薪資在高位等中國大陸薪資拉上來,這也是台灣陷入困頓的原因之一。」

原文網址: 台灣薪水為何凍漲20年?謝金河:與中國大陸在旁邊有關係 | ETtoday財經 ...
台灣真是喜歡大話
實際台灣在20年裡薪水向後退
新入職由40多K薪水退到現在20多K薪水

唔使驚,重有20年凍結。

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2019-2-19 05:34 PM 發表
台灣薪水為何凍漲20年?謝金河:與中國大陸在旁邊有關係

大陸係隔離, 係20年前先開始???
一定係台灣島20年前靜雞雞行近大陸

容易解決,叫鴻海百份百搬哂去最貴人工既地方到時咪水漲船高囉

咁都講得出???
你唔加人工關隔離事?

按謝先生的邏輯,台灣人全都搬遷去世高通脹的地方,台灣人的工資自然會大大提升了。

引用:
原帖由 litiangao 於 2019-2-19 04:36 PM 發表
財信傳媒董事長謝金河表示,「數據的解讀因時間不同,解讀也會不一樣。」他提到,許多人總會說台灣薪水涷漲20年,其中有一部份原因是台灣在中國大陸隔壁,他舉例,過去鴻海在中國大陸僱一個員工薪水只要500元人民幣,現在則拉升至5000元人民幣,「台灣薪資在高位等中國大陸薪資拉上來,這也是台灣陷入困頓的原因之一。」

原文網址: 台灣薪水為何凍漲20年?謝金河:與中國大陸在旁邊有關係 | ETtoday財經 ...
真係呃儍仔咩,問下佢點解中國大陸嘅人工會由500元升至5000元人民幣?唔係應該好似台灣咁,20年都係500元人民幣咩?
中國大陸人工提升唔通無原因咩,咁嗰個原因咪就係你台灣欠缺嘅囉,真係當人唔識嘢咩。大陸經濟迅速發展,人工咪升囉,台灣經濟停滯不前,咁人工又點會升呀。當年你台灣經濟起飛嘅時候,中國大陸嗰邊又係乜嘢環境呀,唔通因為人地唔升你台灣人工就自然會升咩,太弱智囉。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]