• 瀏覽: 93,564
  • 回覆: 619
  • 追帖: 7
+5
去麥麥搞,當生日會做。
無哂煩惱。

睇交情啦!
如果大家以後唔見都ok的話,
咪話去,
連人情都唔會俾!😎😎😎

無錢窮西學人酒店結婚
去天台擺酒啦 
食屎狗

有啲人10年都唔搵你一次,結婚就搵你笨七,on99

唔去就解決

引用:
原帖由 george_gm 於 2019-2-19 11:27 AM 發表
婚宴人情公價幾多?Lunch Buffet又點計?近日WhatsApp流傳一則短訊,疑是一位即將出嫁的90後IG網紅Foodie發出,提醒獲邀出席其Lunch Buffet婚宴的朋友勿少付人情,而且指

https://topick.hket.com/res/v3/image/content/2270000/2273539/wedding_exmobile_20190218_E_V2_1024 ...
時下D年靑人,又要威,又要其他人夾錢你去威!

引用:
原帖由 來人啊 於 2019-2-19 12:23 PM 發表

依家晚宴八舊啦,五舊好Q多年前啦
物價上漲晒啦,十年前$500, 十年後點會都係$500呀
地鐵都加晒價啦
咁利是錢有無加價?點解唔係封封都50,100

引用:
原帖由 kcmc 於 19-2-2019 12:31 發表

一人二千?一圍咪二萬四?五星級的君悅都係萬六七一圍炸…
請得去既都係熟朋友,如果果D 10年唔見1次,1來就派帖請飲
直頭唔去唔俾啦
呢D緊係交情價,而且又唔係市價,人人可以唔同既
見過有D朋友係5千1萬咁俾添喎

網紅喎,明星咁款架

係文筆寫得衰啲,如果寫得宛轉啲,人地會好受啲!

如果我有這樣的朋友結婚,我一定叫佢食屎。

引用:
原帖由 Evok 於 2019-2-19 12:06 PM 發表

嘩,潛規則還潛規則,但一般市價應該係
晚宴
去就二千
唔去就一千

午宴
去就一千
唔去就五舊
晚宴應該
酒樓去800 唔去500
酒店去1000 唔去500
午宴去就500 唔去300

引用:
原帖由 tamadabi 於 2019-2-19 12:48 PM 發表

A,咁又去返果個位喇;

我同意樓上個師資所講,食個餐大概值幾多咪封幾多係合理既,或者計埋地點

至於裝飾/佈置/包場/酒水其他所有野
其實真係同個客人無關

有d人仲會計埋影相攝影租衫乜乜叉叉入去,都onL9 ...
Cheap女人自己無$又要扮豪,要計曬化粧攝影呢筆錢又係海鮮價,人地唔劏佢幾時劏,但呢D係結婚時要自己預出嘅$,不是叫人地俾人情夾俾佢威

引用:
原帖由 george_gm 於 2019-2-19 11:27 AM 發表
婚宴人情公價幾多?Lunch Buffet又點計?近日WhatsApp流傳一則短訊,疑是一位即將出嫁的90後IG網紅Foodie發出,提醒獲邀出席其Lunch Buffet婚宴的朋友勿少付人情,而且指

https://topick.hket.com/res/v3/image/content/2270000/2273539/wedding_exmobile_20190218_E_V2_1024 ...
建議佢D朋友應該照出席, 食飽半途走人, 做一半人情

以前擺酒。 主人家都是預左人情不會夠支付全部費用。

現代人思想是當生意,擺酒要有利潤

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]