• 瀏覽: 93,610
  • 回覆: 619
  • 追帖: 7
+5
不論酒店,酒樓,嫁女5舊,棸新抱8舊。

引用:
原帖由 東方紅 於 2019-2-19 12:28 PM 發表

其實,禮貌上,潛規則係接到帖,去唔去都要封人情嘅,不過,就唔使依照佢嘅規定,一定要封錢,或者一定要封夠佢要求嘅數目。
咩叫“潛規則”?邊個訂?D阿豬阿狗都比帖我,唔好話去,連人情我都唔會比!咩潛規則?!

引用:
原帖由 makm 於 2019-2-19 11:35 發表
嗱,我估佢因無乜經驗而犯錯!試多幾次就會無事。
結多幾次?

ig網紅, 即係follower好多啦, 咁咪問下班follower去唔去囉, 真係咁紅的話, 一個follower出3000都唔係問題啦, 最驚只係自己以為自己好紅姐

咁妳第二次結婚我比2000蚊,第三次結婚就4000蚊,如果係第四次結婚就8000蚊啦,夠哂老友啦!

引用:
原帖由 死P仔 於 2019-2-19 12:35 PM 發表

咩叫“潛規則”?邊個訂?D阿豬阿狗都比帖我,唔好話去,連人情我都唔會比!咩潛規則?!
咪即係禮貌,大多數人都會咁做咪叫潛規則囉。

攝張六合彩入去

咁計較,佢老公真慘,問問 洞房收幾多先應該?

引用:
原帖由 george_gm 於 2019-2-19 11:27 AM 發表
婚宴人情公價幾多?Lunch Buffet又點計?近日WhatsApp流傳一則短訊,疑是一位即將出嫁的90後IG網紅Foodie發出,提醒獲邀出席其Lunch Buffet婚宴的朋友勿少付人情,而且指

https://topick.hket.com/res/v3/image/content/2270000/2273539/wedding_exmobile_20190218_E_V2_1024 ...
呢d貧友一定要同佢講會到場重會講明封三千人情tim⋯⋯之後果日先射佢波話有急事泥唔到

哈哈哈
又要威又要載頭盔

唔中果D呀
引用:
原帖由 cp080122 於 2019-2-19 12:39 PM 發表
攝張六合彩入去

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2019-2-19 11:58 AM 發表
中午自助餐 最多咪4百蚊一位,封夠6百差唔多啦!
4百蚊一位係正常酒店buffet價. 但搞婚宴既lunch buffet又多啲野做既.
不過都係個句, 如果請人飲得, 預左人情夠數俾錢就唔好擺喇...

起底起底

基本上熟既先會去飲

我就會先上網查一查間酒店/酒樓,大概咩價位一枱,除開幾錢一位比個整數囉

老實講作為朋友,我一定唔會要你蝕錢,但係我又無義務比你賺;

又如果計埋酒水裝飾佈置之類要蝕喎,咁呢個唔係我既責任,關人能事啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]