• 瀏覽: 93,650
  • 回覆: 619
  • 追帖: 7
+5
引用:
原帖由 搬籠門 於 2019-2-19 12:42 PM 發表

呢個系廿年前既價喎ching而家呢個價真係會比人小你㗎
其實人情價邊個定的?定係大家都想自己結婚有錢賺9叫的?

引用:
原帖由 siutatbo 於 2019-2-19 11:40 AM 發表
又係要人夾錢食飯,幫佢埋單!

窮就咪攪咁人嘢啦!
我反而想到兩全其美方法!由—熟朋友在whatsApp等召集好友,毎人300元去酒樓搞聯歡,邀請一對新人來食飯慶祝!

引用:
原帖由 RAIDER10 於 2019-2-19 12:47 PM 發表
貴就咪鬼擇咁高級啦 正一港女
冇咁大個頭 笠咁大頂帽 
可能仲會派帽😂

正仆街 想賺$ 嫁多幾轉呀笨

起晒底,收得工

【飲食籽】IG foodie姊妹花 百萬開粉紅cafe變打卡熱點
https://hk.lifestyle.appledaily.com/lifestyle/food/daily/article/20170816/20122312                           

引用:
原帖由 george_gm 於 2019-2-19 11:27 AM 發表
婚宴人情公價幾多?Lunch Buffet又點計?近日WhatsApp流傳一則短訊,疑是一位即將出嫁的90後IG網紅Foodie發出,提醒獲邀出席其Lunch Buffet婚宴的朋友勿少付人情,而且指

https://topick.hket.com/res/v3/image/content/2270000/2273539/wedding_exmobile_20190218_E_V2_1024 ...
人總是要犯同一個錯

點解佢唔叫d friend今日先比晒人情, 但見a比800蚊人情, 就叫酒店做份700蚊既餐, b比400蚊兩人, 咪做份每人150既餐, 甘咪既公平又每份穩執100

引用:
原帖由 angelkiller 於 2019-2-19 01:08 PM 發表
1000蚊人情都驚朋友俾唔出,講真蝕幾舊有乜所謂,擺得酒就應該唔自在。要包賺就擺道香啦。4千一圍果啲。

呢條女同早幾年800蚊海逸酒店港女一樣咁傻hihi.... 無料扮4條。仲要擺到愉景灣無雷公咁遠。揸車又去唔到。即係佢和佢啲朋友都無車人士。屌你叫個大老細同你迫搭船去飲 人地啋你都on9... 睇佢擺的地點就知道佢生活圈子係好低level... 佢自己就住愉景灣酒店舒服。難為兄弟姐妹朋 ...
E,係啵,淨係計船飛來回都要70蚊啦

仲要愉景灣酒店唔響碼頭附近,要再搭巴士入又要錢,地點響最入面,真心煩

賓客住港島還好,住新界真係唔得你死

有呢啲朋友真丟架!

比面去已經係人情  封人情可以唔洗比嫁  有人出席已經比晒面拉  有比果d 多少都好  係真係當你係朋友

引用:
原帖由 Evok 於 2019-2-19 12:59 PM 發表

請得去既都係熟朋友,如果果D 10年唔見1次,1來就派帖請飲
直頭唔去唔俾啦
呢D緊係交情價,而且又唔係市價,人人可以唔同既
見過有D朋友係5千1萬咁俾添喎 ...
咁二千就唔係公價啦,公價即係計一般朋友,熟的或親屬當然係例外…

引用:
原帖由 dralpha 於 2019-2-19 01:04 PM 發表

又要充, 又要無錢, 吾通你整個皇室級婚禮, 就要人人封一萬利是呀?
ON 9 的理論
純對同意 攞人地銀包黎填坑 正福街

上ig見到有樣張相係到扮可愛想嘔

愉景灣交通費好貴
Request交通部津貼🤣

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]