• 瀏覽: 14,522
  • 回覆: 243
  • 追帖: 2
+12
測量師學會產業測量組主席趙錦權稱,學會專家小組正研究「明日大嶼」計劃,可為政府帶來多少收益。據初步計算,填海可增加1000公頃新增土地,可為庫房帶來9700至11400億元賣地收入,主要來自商業及住宅地皮。

趙強調,東大嶼都會為社會帶來的經濟成效,包括「商業中心區3」願景、公私營房屋供應等,也值得研究。

測量師學會新任會長梁家棟稱,學會將繼續鼓勵年輕一輩參與學會事務,也會繼續發揮專業表現,為香港可持續發展等範疇,發表意見。

新聞來源連結:
https://topick.hket.com/article/2272443

填海造地, 再起公屋居屋, 一部份私樓賣地都賺到笑

只有智將 同沒良知架人先會反對  

撐劉華

小學生都識計數,填海造地起樓一定賺硬,
廢柴個腦裝屎先會覺得倒錢落海。

有些好專業(反政府)的人士話蝕大本

引用:
原帖由 prelude_hk 於 2019-2-15 03:27 PM 發表
因為25年後,反對嘓班人可以已不再在人世,唔可以炒。所以咪只睇到倒錢落海囉。

引用:
原帖由 cannotdisplay 於 2019-2-15 03:27 PM 發表
填海造地, 再起公屋居屋, 一部份私樓賣地都賺到笑

只有智將 同沒良知架人先會反對  

撐劉華
剩係環住島賣一圈無敵海景個數都和味,按政府說法十幾分鐘入西環,仲好過啟德

當年85000,點解無收入?

城邦傑青會選擇性失明

幻隻Egg

引用:
原帖由 prelude_hk 於 2019-2-15 03:27 PM 發表
我係大學畢業都唔曉計,誰人能知30後的樓價,越近收回,樓價越可能跌,到時一國一制,港樓貴在那裡,工程師就梗讚成,又大把錢賺了

引用:
原帖由 man78912 於 2019-2-15 03:43 PM 發表

我係大學畢業都唔曉計,誰人能知30後的樓價,越近收回,樓價越可能跌,到時一國一制,港樓貴在那裡,工程師就梗讚成,又大把錢賺了
到時樓跌到$0,送埋俾你住好唔好?

引用:
原帖由 man78912 於 2019-2-15 03:43 PM 發表

大學生連通脹都唔識?
你話短期3、5、7年樓價升定跌就話難講ja
30年通脹後既樓價一定高過而家

你諗下30年前既樓價同而家比就知

引用:
收左地產商錢, 點可以唔反對?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]