• 瀏覽: 3,077
  • 回覆: 28
你老闆好心唔好日又打臉夜又打臉啦
唔該講返7左或炒車啦

要打臉就返大6打到夠
要宣傳國話嘅偉大就返大6講到夠
係呢度講有L用咩
今日講完聽日就講國話咩
我知你有正字任務在身
不過你呢D所謂美媒真係好好笑
乜今次又唔係FAKE NEWS喇咩

引用:
原帖由 starr 於 2019-2-15 03:07 PM 發表

原版 秒打臉
https://thediplomat.com/2019/02/hong-kong-identity-and-the-rise-of-mandarin/
diplomat並非美國媒體

作為廣東人, 自己懂得如何將廣東話傳承比下一代就是了... 老外西人不要干預香港人事務及傳統...

引用:
原帖由 @小乂風@ 於 2019-2-15 07:19 PM 發表
本應就是說國家官方語言!全禁粵語也是應該!
北京話, 四川話, 上海詬都冇禁..禁咩粵語?

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2019-2-16 05:33 發表

北京話, 四川話, 上海詬都冇禁..禁咩粵語?
內地人民有尊重中央,改變日常溝通用語!

香港係冇掩雞籠,美國想派幾多就幾多

引用:
原帖由 mib04 於 2019-2-15 06:46 PM 發表
1909年清朝政府將官話——北京人說的方言——作為中國第一國語。

普通話是胡語
「漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。」 ...
蔣介石嘅中華民國點解唔提倡用粵語?

引用:
原帖由 @小乂風@ 於 2019-2-16 08:08 AM 發表

內地人民有尊重中央,改變日常溝通用語!
有鬼,我係北京上海office 同街都一定聽到北京話同上海話

講多d普通話啦

引用:
原帖由 mib04 於 2019-2-15 06:46 PM 發表
1909年清朝政府將官話——北京人說的方言——作為中國第一國語。

普通話是胡語
「漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。」 ...
滿洲漢語成了漢族第一語言,努兒哈赤丶成吉思汗泉下有知應該樂翻天,袁崇換、岳飛丶 陸游丶文天祥等人真係死不冥目。

洋人 全部都是 講 普通話的,

洋人 不會 講 廣東話的

引用:
原帖由 香港樓奴 於 2019-2-15 03:06 PM 發表
美國富豪的孫點解學普通話????
想乃共囉!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]