• 瀏覽: 84,713
  • 回覆: 55
  • 追帖: 8
+3
引用:
原帖由 jfave3737 於 2019-2-12 05:06 PM 發表
青年瞞父母抵押物業借貸250萬元 大部份交給中介餘款買倫敦金兼吃喝玩樂

與父母弟妹同住荃灣麗城花園的年輕兼職救生員,瞞著父母向財務中介提供父母身份證副本,安排申請按揭貸款。青年及後成功以虛假的授權文件,將父母名下的麗城花園單位抵押予財務公司,取得250萬元貸款。他將大部份貸款交給中介,另花23萬元投資倫敦金,餘款用於吃喝玩樂。直至父母收到財務公司的還款通知,報警始揭發案件。涉案 ...
玩輪敦金咁有腦

財仔依獲蝕二百萬

引用:
原帖由 東方紅 於 2019-2-12 05:16 PM 發表

借250萬,實得208.7萬,其中41.X萬去咗邊?貸款手續費?咁咪要20%?
咁中介又收幾多手續費?
都宣傳咗:忠告:借錢梗要還,咪俾錢中介

引用:
原帖由 天下唯攻 於 2019-2-12 05:19 PM 發表

有冇可能呢?
"xXX相信文件屬真確" 財仔自己畀人呃, 財仔自己負責條數

引用:
原帖由 你憑乜能野block 於 2019-2-12 05:46 PM 發表
父母點解唔同個仔還咗佢,報警只係想唔使還,但咁就害死個
才仔咁都借畀佢, 係咪傻架?

引用:
原帖由 onnam 於 2019-2-12 06:13 PM 發表

個城邦傑青用假文件騙貸款,條數佢要孭。
你估條城邦傑青唔玩破產咩, 佢都還掂都要坐

引用:
原帖由 沉默的肥龍 於 2019-2-12 06:17 PM 發表
唔明,層樓無名點借?
就算做擔保,咁都要交份屋契出嚟做抵押
借二百幾萬唔使交屋契?
屋主都無受權佢借佢自己話屋主受權佢, 傻仔又信

引用:
原帖由 zplusr 於 2019-2-12 06:19 PM 發表
反而想知咁情況, D債佢父母駛唔駛上身?
唔洗

引用:
原帖由 武德鼎 於 2019-2-12 06:22 PM 發表

咁間屋點? 照按咗定冇按?
業主都無授權借, 你試下用短江中心物業去借錢, 話業主有授權你借錢, 財仔又信你, 借到返嚟, 該業主洗唔洗幫你還呀?

165萬中介廢, 中介應該知道發生咩事啦

引用:
原帖由 bensonchow 於 2019-2-12 06:37 PM 發表

但係層樓按左喎,律師樓有文件,打官司都好甘
業主都無授權, 唔關業主事, 打咩官司呀?依件案都會裁決授權嘅事係假啦

引用:
原帖由 食完唔找數 於 2019-2-12 06:41 PM 發表

迷底解開....原來所有有關人仕及公司都係串謀
成個好食嘅偏熱焗飯

引用:
原帖由 tkinwong 於 2019-2-12 06:45 PM 發表
個按揭在填田廳注冊左,要做discharge, 點都要搵律師搞,仲要間借款公司肯搞返掂佢,如果唔係就要打官司由法庭下令。
依件案法庭都會裁決授權嘅事係假啦, 所以財仔無理由反對唔撤回, 否則財仔又會畀對方律師廢

引用:
原帖由 brian2921 於 2019-2-12 06:46 PM 發表
咁就呃左財務錢, 間屋又唔駛比財務。 今次中介偷雞唔到蝕楂米
咪係搏下囉, 條傻仔實質都係攞咗十幾個, 咁就可以搏你二百個, 一搏十, 搏得過

引用:
原帖由 sman070707 於 2019-2-12 07:01 PM 發表
可唔可以釘個律師牌?無授權都可以俾人簽紙按樓喎
該律師行咪畀律師會接管咗

涉嚴重違規 律師會接管何伯華律師行
https://www.bastillepost.com/hongkong/article/1128388-何伯華律師行涉嚴重違規-遭律師會接管

引用:
原帖由 伏味濃 於 2019-2-12 07:04 PM 發表
好明財仔 + 中介 諗著搵到個傻仔, 諗著傻仔女父母會唔報警拉個仔, 咁又搵到 200萬

點知傻仔父母大義滅親, 今次佢地抵死
唔止一單:
冒簽授權書,財務公司入稟控客人及律師

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20170419/56584736

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]