• 瀏覽: 20,675
  • 回覆: 11
  • 追帖: 3
不如修例話香港法律全世界通用咪唔洗搞咁多多餘野囉

引用:
原帖由 hoikittsang 於 2019-2-12 04:59 PM 發表

而家條例下就算刊憲,宣佈可以移交到台灣,都只是刊憲後發生案件,之前的不能

所以政府才會打算修例
修例可以寫明法例亦可追溯之前的移交案件咪得囉

引用:
原帖由 百李挑一 於 2019-2-12 05:01 PM 發表
香港犯人走佬去台灣,台灣唔移送返嚟

港府要移送犯人到台灣?

如果唔移送就等於俾佢逍遙法外

小,好能難抉擇喎
嗰啲人有台灣黑社會照住, 邊個敢移9佢哋

引用:
原帖由 Grey.Aquatic 於 2019-2-12 05:31 PM 發表

洗乜搞咁多嘢
行政長官可建議中聯辦與台灣交涉(外交)
破例允許呢次案件的嫌疑犯移送台灣受審
佢哋無權咁做唔係的話應該一早做咗

引用:
原帖由 bitebite 於 2019-2-12 05:39 PM 發表
依家條靚仔系邊度?在家收埋或已走咗返大陸?
還狎中

引用:
原帖由 tmchu007 於 2019-2-12 05:41 PM 發表

大劉幾時捉佢返澳門🤣
即刻移民加拿大咪得囉

引用:
原帖由 陳晴 於 2019-2-12 05:43 PM 發表
香港人涉嫌在台灣殺害另一個香港人,然後返回港
香港政府就無佢辦法?殺人唔系國際罪行?
如果由台灣提供證據系香港拉人審訊又得唔得?
提上國際刑警拉人又得唔得? ...
香港法律應該唔到外地

引用:
原帖由 martin101 於 2019-2-12 05:44 PM 發表
原來殺人不用賠

因為司法移交問題漏洞讓罪犯有機可乘

原來法律都不是很公義
法律只係對有錢人有公義

引用:
原帖由 那些年的遺缺 於 2019-2-12 05:49 PM 發表
我講緊係香港人在內地犯法後逃番入香港,特區政府一向都不會移交,直接由香港司法起訴!

因移比內地屬違反一國兩制條文,加埋港獨問題已經愈來愈烈,見到年青人愈來愈憎北京,特區無可能會移比內地,唔係又會令人心更難回歸! ...
香港法庭無權處理犯內地法嘅罪犯

引用:
原帖由 膠面鵬 於 2019-2-12 05:54 PM 發表
絕對支持,還被殺者一個公道
依個世界不嬲係殺人放火金腰帶

引用:
原帖由 Grey.Aquatic 於 2019-2-12 06:01 PM 發表

但既然香港無外交權
為何可以立法移送疑犯?
香港有權依照基本法自行處理有關的對外事務

基本法 第十三條
#中央人民政府負責管理與香港特別行政區有關的外交事務。

中華人民共和國外交部在香港設立機構處理外交事務。

中央人民政府授權香港特別行政區依照本法自行處理有關的對外事務。

但香港無法例移交疑犯到台灣

引用:
原帖由 那些年的遺缺 於 2019-2-12 06:19 PM 發表

我會支持北京人大釋法,在香港基本法中下定義令香港能夠審理「中國」其他地區犯的罪行而該罪行在香港普通法中有的,香港法律係比台灣同中國大陸成熟得多,跟大英帝國制度。

都係個句,我只會信普通法 ...
普通法又咪係人治, 法宮想點判就點判, 你唔覺啲判詞成日都係無零兩可咩

主題標籤 #保安局
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]