註冊 登入



打印

[其他] 【的士清潔費公價?】尖沙咀醉娃上車即狂嘔 司機索500元清潔費惹爭議

【的士清潔費公價?】尖沙咀醉娃上車即狂嘔 司機索500元清潔費惹爭議 E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
「一上車嘔到成地都係!」一位的士司機日前在網上訴苦,指在尖沙咀接載醉酒女乘客時,對方甫登車即嘔吐大作,事後他聲稱「的士例清潔費」為500元,要求乘客付款被拒,最終雙方幾經爭拗,乘客付出450元清潔費了



該的士司機前日(9日)於Facebook群組發文,聲稱前一日早上於尖沙咀接載一名女子前往錦田,該女乘客不久便醉了,雖然他已即時遞上膠袋,惟女乘客嘔吐大作,嘔吐物遍佈車廂後座,極其嘔心,事主形容:「(女乘客)係咁講對不起,我比水同廁紙她,然後說要收清潔費。」
抵達目的地基本車資為230元,女乘客初時只額外付70元清潔費事主聲稱「的士例」規定的清潔費500元,形容對方聽後隨即「變臉」,並指自己並非首次在車上嘔吐。
最終雙方經一翻周旋後,女乘客始願意多付450元清潔費,但離開時大力關上車門以示不滿。事主又指自己事後花費大半小時清潔車廂,更要兜風良久方能驅除車廂異味。
清潔費有公價?網民意見兩極
有關帖文引起網民熱議,有人認為所謂「公價」根本不存在,留言稱:「咩叫的士例清潔費?有呢條例?」、「獅子開大口」,甚至認為乘客無責任付清潔費,「畀就人情,唔畀都是道理」。亦有人力撐司機有理,認為收取500元清潔費並不過份,「嘔一嘔冇得開半日工,$500收得少啦」、「最慘洗完車都會有好大陣味,要幾日先散到」。
清潔費無公價 基本100至200元
汽車交通運輸業總工會九龍分會主任杜燊棠表示,如果乘客不慎於車廂內嘔吐,司機有權要求他們清潔車廂或繳付清潔費,不過清潔費並無「公價」,的確經常引起爭拗,但一般為100至200元,認為事主索取500元屬「多過頭」。
但曾任夜更的士司機的杜燊棠坦言理解事主的憤怒,因為處理嘔吐物為厭惡性工作,非人人能夠接受,不僅要花長時間清理,且殘餘氣味難清,會影響其他乘客。
杜燊棠指「高危醉客」多出現於尖沙咀、中環及灣仔等酒吧區,有經驗的司機會事先準備膠袋,如發現乘客「似想嘔」,即時提供膠袋,並開窗將其吹風抖氣。同時他又稱,希望乘客理解司機難處,搭車時要自律,「可以嘔完先搭車,或者想嘔就快啲同司機講。」


女乘客指自己並非首次在車上嘔吐...一般為100至200元,認為事主索取500元屬「多過頭」...
「高危醉客」...點做生意...清完都好臭...

新聞來源連結:
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2269128/【的士清潔費公價%EF%BC%9F】尖沙咀醉娃上車即狂嘔%20司機索500元清潔費惹爭議



回覆 引用 TOP

精選樓盤
又係醉酒累事,禁酒啦好心


回覆 引用 TOP

今次我幫個司機呀。雖然冇法例規定乘客要比清潔費,或者又可以作個比喻,有人嘔到你成間屋都係,你又會點做吖?


回覆 引用 TOP

執屍咪算囉


[隱藏]
重罰收價做得好,政府應該學習,唔好以為比幾十隨時嘔,找人服侍


回覆 引用 TOP

比500我都唔想清潔呢d


其實起碼要收 $750-$800, 如攞去啲專門汽車清潔店,係要收呢個價錢


URL=http://s245.photobucket.com/user/kenny9288/media/mkfung13a_zpsukfqd393.jpg.html][/URL]
引用:
原帖由 terada 於 2019-2-12 08:53 AM 發表

執屍咪算囉
又醉唔曬果下無得執



唔好學羅黎賤種甘用黑名單啦,口講言論自由,卻限制他人發表意見.
雖然好憎DC9
但呢啲嘢又係真的好厭惡性囉
$500都無話唔合理



回覆 引用 TOP

[隱藏]
一個仙都唔收,叫條女除條底褲抹番乾淨


回覆 引用 TOP

條女又醉唔晒喎,仲講到價攞到9折


$230車費加$450清潔費一共$680,先畀$300,要再畀多$380條女都好清醒下喎。



回覆 引用 TOP

抹到仆街,仲要抹完要等吹干做生意!5舊抵比啦!!!


引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2019-2-12 09:25 AM 發表

抹到仆街,仲要抹完要等吹干做生意!5舊抵比啦!!!
前面大家都漏了計不能做生意的損失, 5舊其實比少了.



我係條女就死都唔比啦, 報警上差管, 個司機咁就無左一更車租 


[隱藏]
引用:
原帖由 sexkiller3 於 2019-2-12 09:40 AM 發表



前面大家都漏了計不能做生意的損失, 5舊其實比少了.
我敢講除非有傷風,唔係10個人上車聞到陣嘔味10個都跳車撘第二架啦!!



回覆 引用 TOP

 56 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]






重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Right Reserved.
版權所有,不得轉載。