• 瀏覽: 2,877
  • 回覆: 31
內文: R 2000年12月28日至2011年7月31日首次登記身份證的人士
完全無提過係新移民

反而有提呢樣
要判斷誰是新移民抑或是土生土長的香港人,有說法指身份證號碼以R或M起首,都大多是新移民。其實身份證上的「3粒星」代表年滿18歲,留意「3粒星」旁邊的英文字母,更能反映一個人的居港權及背景,例如「A」代表有香港居留權,「C」代表其居留會受到限制,「R」代表有入境權;而「Z」、「X」、「W」、「O」就分別代表持證人在香港、內地、澳門或海外出生。

冇留意原來3粒星後面仲有英文字

***AZ

引用:
原帖由 litiangao 於 2019-2-12 07:38 AM 發表
公院病房迫爆掀起叫停每日150個單程證配額的討論,有公院放射治療師形容,每日工作中,10個病人有7至8個身份證都為「R字頭」,相信大部分是新移民。 「R字頭」約於2000年前後開始使用,象徵持單程證和「R字頭」約於2000年前後開始使用,象徵持單程證和護照的新來港(包括內地及外地)人士;而隨着有關字頭號碼已用盡,2011年8月1日起入境處開始簽發「M」字頭的身份證予新登記領取身份證的人士,包括每年 ...
自稱本土嘅,咪多數無AZ。

林鄭2014年說過:「目前每日一百五十個配額係用盡,但未來有空間調低。」💁🏻
那麼,這四年間有甚麼轉變?

你問下本土派係咩字頭? 即時現形

每日150個窮人

政府話要醫藥分家, 結果無曬聲, 輸俾本土西醫霸權
政府話要醫改, 結果又輸俾本土西醫霸權
政府話高度重視中醫藥, 結果又俾本土西醫霸權控制, 連個中醫藥處長都係西醫, 點解專業自主嘅西醫界又推翻專業自主說法, 管人地專業嘅嘢呀? 西醫識咩?
政府話輸入外地西醫, 結果醫管局只係不斷開會同加人工花紅, 輸入連影都無
政府又話西醫係好科學, 循証醫學, 唔係風水佬咁亂估當有料, 結果睇漏x光片, 推卸責任話係感知落差
政府又話急症室咁多人係因為收費太低, 但加咗價後, 人數回落, 等待時間反而更長
政府叫人打流感針, 結果流感針唔係過期, 就係入錯貨, 一啲都唔專業
政府高官人工高私人市場咁多, 但小小一個醫療問題都解決唔到, 咁嘅團隊叫精英?
本地西醫控制咗政府用公帑大量宣傳本地西醫, 用接受全部醫療預算公帑去支持本地西醫, 公立醫院同衞生署公帑都只請西醫, 其他中醫脊醫就資助無影, 媒體一齊否定外國西醫, 打壓中醫脊醫同外地西醫! 疫苗注射都只係得本地西醫派可以拎巨額公帑補貼合資格打! 本地西醫霸權王國!
公立嘈人手不足到咁, 都唔用中醫, 就證明大學嘅中醫藥學位應該取消, 大學中醫藥教授應該炒曬, 根本政府都唔認同你地中醫界, 連醫管局前主席胡定旭都係電台講中醫唔當醫生, 唔計入香港醫生數目當中, 當中醫無到!
所以唔好再浪費公帑喇, 取消曬大學嘅中醫學位喇!

唔想返就唔做返屋企訓教,返工做野就豬多借口又要人工高又耍冇野做,公立醫院一直都多人睇,唔夠人手係你醫院安排和分配問題,個個小極幾萬一個月身家幾百萬,就唔想辛苦呀,我樓下間私家10點登記下午二點先有得睇一日百幾人排隊都係2個姑娘一腳踢。

公家醫唔係70歲以上病牛,就係150,佔公家醫院70%以上

出生地秘密, 身有屎?

百五件堆田垃圾

引用:
原帖由 litiangao 於 2019-2-12 07:38 AM 發表
公院病房迫爆掀起叫停每日150個單程證配額的討論,有公院放射治療師形容,每日工作中,10個病人有7至8個身份證都為「R字頭」,相信大部分是新移民。 「R字頭」約於2000年前後開始使用,象徵持單程證和「R字頭」約於2000年前後開始使用,象徵持單程證和護照的新來港(包括內地及外地)人士;而隨着有關字頭號碼已用盡,2011年8月1日起入境處開始簽發「M」字頭的身份證予新登記領取身份證的人士,包括每年 ...
啲英文字母得26個咁鬼少,梗係用得晒,回歸啦,用番中文吧,天地玄黃,宇宙.....
睇戲去客棧,掌櫃梗係叫小二:去開地字號客房畀呢位客官啦....一係天字號....

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]