• 瀏覽: 5,299
  • 回覆: 72
醫護:10個病人8個新移民

威院放射治療師吳志傑(右)指,本港公營醫療系統爆煲,令有志提供最好服務的同事承受不必要壓力。

近期流感高峯,公院逼爆,有前線醫護促叫停每日150個單程證配額,再掀社會對單程證的爭議。有團體昨把1.2萬個促削減單程證的簽名貼在特首辦外請願。有公院放射治療師直言「10個病人入面,我有7至8個病人,係R字頭(代表新移民)嘅身份證號碼」。

促削單程證配額

人口政策關注組及新民主同盟等團體,上周四發起網上聯署,要求削減單程證,三天內共收集逾20個團體及1.2萬個簽名。10多人昨帶同簽名到特首辦外請願。威爾斯親王醫院放射治療師吳志傑指,本港公營醫療系統爆煲,原可推流動X光機到病房,但病房逼爆如戰地醫院,完全沒空間進入,令病人要過床四次才照到X光;亦曾有護士因無法同時照顧多名病人而自責哭泣。

他續說,有人質疑無數據證明新移民令醫療系統爆煲,「呢個世界好多嘢叫常理;你需唔需要證據證明你阿媽係女人呀?我攞支針拮你,你話痛,有冇證據證明呀?」他透露,在進行任何醫療程序前,必須核對病人姓名及身份證號碼,在他每日工作中留意到,10個病人中有約7至8人身份證號碼是R或M開首,他們大多操普通話或鄉音廣東話、英文姓名亦是普通話拼音,相信他們是內地新移民。

到場的公立醫院護士朱慧芳說,公院病床使用率高達130%,但一個病房只得兩個護士及一名雜務嬸嬸,照顧60名嚴重病人。她斥港府以人道和家庭團眾為由拒削單程證,「係咪要用香港人生命去交換?真係唔可以每日再入150個入嚟」。

據悉,近年持包括單程證和護照的新來港(包括內地及外地)人士的身份證英文字頭均為R和M,R字頭大約於千禧年前後開始使用,但至近年有關字頭號碼已用盡,有關人士改用M字頭,而該段時期出生的本地兒童則使用Z和Y。至於原預留給外傭及外勞的W字頭身份證號碼,在2009年用盡後已改用WX雙英文字頭。
■記者李詠希、曾偉龍

舉腳同意截停大陸人。他們喜歡著數攞盡,把你搾乾搾淨!

新聞來源連結:

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20190211/20610295

無交稅一律自付。

相由心生, 無講錯的. 
黑心的人, 有樣睇 . 

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2019-2-11 02:04 PM 發表
相由心生, 無講錯的.
黑心的人, 有樣睇 .  
一個晚娘面口嘅護士,一個身罹絕症嘅議員,一個不可一世嘅醫生

有無咁多?

係咪要我地相信, 
80% O既醫療開支俾左新移民? 
老老實實, 
有正式數據不妨拿出來... 

即係得兩個原來香港居民?
咁即係如果無新移民
香港醫護人員高度過剩?

引用:
原帖由 泛到無品口自臭 於 2019-2-11 04:39 PM 發表
即係得兩個原來香港居民?
咁即係如果無新移民
香港醫護人員高度過剩?
吳志傑指「呢個世界好多嘢叫常理;你需唔需要證據證明你阿媽係女人呀?我攞支針拮你,你話痛,有冇證據證明呀?新移民係咪唔會病㗎?係咪神仙嚟㗎?」
無錯呢個世界好多嘢叫常理;無佐8成新移民病人, 以床位達130%狀態黎計, 即係無新移民既話, 該科使用率會下降100%」
根據HA年報, 2017-2018住院病人住院日次為8271101, 即吳志傑指當中有661萬個新移民
內科就診人次2297463, 即吳志傑當中有183萬個係新移民

希望我小學老師教既數學無錯, 雖然以上數字同新移民總人數相距什遠

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2019-2-11 14:54 發表

一個晚娘面口嘅護士,一個身罹絕症嘅議員,一個不可一世嘅醫生
笑了..

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2019-2-11 04:55 PM 發表

笑了..
有時依事實報導都會有真相

明顯係放任低端入口借故入院濫用公共資源做成超負荷,超負荷自然易出事故,港九官又配合詭計不增加醫護開資再指令太監傳媒放大醫療事故,再編織群眾不滿假像。
最後,假惺惺話:基於民眾要求,決定引入大陸醫護。
死未?

150一定否認

邊個知R字頭新移民占香港人口幾多巴仙?

按呢個醫護所噏,R字頭占佢地病人8成,唔通本土香港人咁健康,好少去睇病?定係話R字頭咁得閒,冇病都要去睇病?

或者係呢個醫護作得就作,只求數字驚人,把口過吓癮?

恕我直言,身份證號碼以R、M開首者,不一定即是中國大陸新移民。

我在銀行工作,每日都有顧客來銀行申請開儲蓄戶口、申請信用咭、借貸款等等,我有看過客人所遞交身份證副本,身份證以R及M開首者,確實一部份是中國大陸人,但亦有其他外國人士,例如美國、台灣、日本.....等世界各國人士,身份證同樣以R或M開始。

所以,《蘋果日報》聲稱,身份證以R及M開首者,大部分講普通話或者有鄉音粵語,姓名亦是普通話拼音,我對此甚表懷疑。

引用:
原帖由 jfave3737 於 2019-2-11 02:02 PM 發表
醫護:10個病人8個新移民

威院放射治療師吳志傑(右)指,本港公營醫療系統爆煲,令有志提供最好服務的同事承受不必要壓力。

近期流感高峯,公院逼爆,有前線醫護促叫停每日150個單程證配額,再掀社會對單程證的爭議。有團體昨把1.2萬個促削減單程證的簽名貼在特首辦外請願。有公院放射治療師直言「10個病人入面,我有7至8個病人,係R字頭(代表新移民)嘅身份證號碼」。

促削單程證配額

人口政策 ...
相由心生,無個好人。

主題標籤 #特首辦
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]