• 瀏覽: 63,926
  • 回覆: 991
  • 追帖: 9
+4
引用:
原帖由 litiangao 於 2019-2-11 12:24 PM 發表
大陸中心/綜合報導 香港近年來出現一股移民潮,香港理工大學社會政策研究中心主任鍾劍華表示,自己身邊就有不少親友移民到台灣的例子,其中更以年輕人居多,連赴美讀研究所畢業的大兒子鍾劍華透露,就連自己赴美唸研究所畢業的大兒子,也悲嘆「香港已經沒有希望了」,打算留在美國生活工作,不回來香港發展,讓身為父親的他只能表示尊重。

🤪

逃離匪香區
夠錢就起錨
投奔桃花島
民主自由鄉
溫良恭儉讓
...
可唔可以幫幫忙訂下指標,每日有150人移民外國,記住剪香港身份證,唔好再番來香港,唔該晒!

連移民去台灣都要「存夠錢」⋯⋯ 既係幾十碎人今日連 $400萬都無

https://topick.hket.com/article/2074151/台灣擬放寬投資移民政策 投資400萬港元獲居留權

引用:
原帖由 屢禁不改 於 2019-2-11 12:50 PM 發表

港人傾向移民美,加,澳,紐多啲~
侵侵表示:唔歡迎!窮港L唔好諗住爬圍場!

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2019-2-11 12:35 PM 發表
儲夠?幾多先夠?做港蝗過台灣呀?人地歡唔歡迎你香港人做台灣新移民先?
台灣人反對香港新移民

引用:
原帖由 litiangao 於 2019-2-11 12:24 PM 發表
大陸中心/綜合報導 香港近年來出現一股移民潮,香港理工大學社會政策研究中心主任鍾劍華表示,自己身邊就有不少親友移民到台灣的例子,其中更以年輕人居多,連赴美讀研究所畢業的大兒子鍾劍華透露,就連自己赴美唸研究所畢業的大兒子,也悲嘆「香港已經沒有希望了」,打算留在美國生活工作,不回來香港發展,讓身為父親的他只能表示尊重。

🤪

逃離匪香區
夠錢就起錨
投奔桃花島
民主自由鄉
溫良恭儉讓
...
收回寶島台灣,到時樓主移民去哪裡?

引用:
原帖由 武德鼎 於 2019-2-11 12:38 PM 發表

過去呆灣做新移民掠奪資源
到時比人鬧蝗蟲就唔好怨😄

引用:
原帖由 ~愛理不理~ 於 2019-2-11 12:52 PM 發表
移民台灣 人工又低 當地大學生畢業先得24k 台幣。。。 收入向下流。。
呢班人平時唔肯學普通話,到台灣係米又大大聲講廣東話?

引用:

🤪

逃離匪香區
夠錢就起錨
投奔桃花島
民主自由鄉
溫良恭儉讓
...
快d走啦,唔送。

咪繼續打飛機啦
香港人的醜行衰到全世界都清楚啦
唔洗諉過他人
移民?
問下當地人係咪歡迎你先啦!

引用:
原帖由 武德鼎 於 2019-2-11 12:37 PM 發表
到時中華人民共和國收返呆灣,呢班人又要走
幾時 好想知 🥺

引用:
原帖由 Dracomak 於 2019-2-11 12:50 PM 發表
記得移民前剪左張身份證先
Why

樓主儲夠錢,未幾時走

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]