• 瀏覽: 7,013
  • 回覆: 82
+3
引用:
原帖由 wasana 於 2019-2-11 08:40 PM 發表

最小可以證明祖先嚟香港早過你祖先囉😂
你唔掩住個咀笑都得架。
大陸人後代
請你睇睇誰最早在香港落地生根?
1) 遠古時期香港已有居民,時期已有人在境內活動,漢代文物有李鄭屋漢墓、大埔區內的丫洲島亦曾發現舊石器時代文物[1]。首二者以務農為生;後二者則以捕魚航運為活,早期的香港均以漁農業為主,靠山吃山,靠水吃水正是當時的謀生寫照。
香港初期是一個小小的漁村及農村,人口只有幾千人,未被殖民的香港開埠初期前,這四個族群已在香港生活。

2) 香港圍村圍頭),早在唐宋時已開始在香港新界定居,是新界原居民。
3)客家,11世紀時,他們移居華南,17世紀時從廣東山區移居新界。
4)蜑家水上人/漁民)推測是遠古百越部落的遺裔,和嶺北南下的中原族群共同融合為漢族,早已在香港水域內、外生活、定居、捕魚,是香港最早期的原居民,英語的「Hong Kong」即譯自蜑家話。
5)福佬(又稱「鶴佬」)是河洛人,祖先是南遷的福建人。

引用:
原帖由 oyear 於 2019-2-11 09:04 PM 發表

中英聯合聲明只係一份聲明。
香港係中國國土,香港行咩法律都係人大常委會授權既。

正如特朗普鐘意退群,中導條約; 奧巴馬退出巴黎協定.
中共一早講左中英聯合聲明係中英雙方談判香港前途時既共識,一早變成歷史文件。

香港行基本法,就係根據中共中央人地常委會,授權特區在一國兩制下有自己既制度。 只要有咩行錯踏錯,又或國際形勢改變, 香港行番大陸哥套係隨時既事。
你唔駛講中國會 ...
你唔知中英聯合聲明簽咗咩呀? 聲明也列出了中國對香港的基本方針,在「一國兩制」的原則下,中國政府會確保其社會主義制度不會在香港特別行政區實行,香港本身的資本主義制度和生活方式維持「五十年不變」。這些基本政策,後來都由《香港特別行政區基本法》加以規定。

引用:
原帖由 前來幼稚的膠袋 於 2019-2-11 08:57 PM 發表

你講嘅大陸法並唔係中共嘅大陸法律, 唔好捉字虱, 而且香港係行普通法,
兩國政府在1985年5月27日互相交換批准書,並向聯合國秘書處登記,《中英聯合聲明》正式生效,也象徵歷時12年之香港過渡時期的開始。 [1]
這份聲明指出:收回香港地區(包括香港島、九龍和「新界」)是全中國人民的共同願望,中華人民共和國政府決定於1997年7月1日對香港恢復行使主權。聯合王國政府於1997年7月1日將 ...
現任政府講先係正確既

附件

Screenshot_20190211_212246_org.adblockplus.browser.jpg(135.96 KB)

引用:
原帖由 wasana 於 2019-2-11 09:25 PM 發表

你剪貼一大輪,
可能改變你係大陸人後代咩?
你祖先墓碑籍貫改埋都改唔到你祖先遲過我祖先嚟香港啦😂
我只係質疑你成日講丁櫂有幾威, 仲話係祖先留落後代, 不知幾叻, 但最早係香港並唔係新界原居民, 況且你完全錯晒, 即使你係新界原居民亦係由大陸落嚟生活, 所以你祖先都係遲過我祖先到香港

引用:
原帖由 oyear 於 2019-2-11 09:23 PM 發表

現任政府講先係正確既
你質疑鄧伯伯? 佢話明50年不變, 而且仲係聯合國登記咗

到底係5G服服未能提供,定因為無5G手機所以才5G E?
咁之前測試嘅速度係4G定5G?

引用:
原帖由 wasana 於 2019-2-11 09:42 PM 發表

你剪貼番我邊句話有丁權好威先!
遲過你就無丁權啦
咁咪即係有丁權唔係威咯

引用:
原帖由 前來幼稚的膠袋 於 2019-2-11 09:32 PM 發表

你質疑鄧伯伯? 佢話明50年不變, 而且仲係聯合國登記咗
鄧伯伯已經仙逝。
根據佢既思想指導,後人會根據形勢解決問題。

引用:
原帖由 赤共 於 2019-2-11 07:44 AM 發表
又係垃圾G報唔click 唔睇
同爛毒果一樣,吾使click都睇到

香討漢奸又扮死狗

引用:
原帖由 前來幼稚的膠袋 於 2019-2-11 08:31 PM 發表

知就知你講嘢但唔知你講乜,香港網絡商仍未決定用哪間供應商,仲有就算香港網絡商(用華為設備), IPHONE上佢台唔代表觸犯美國法律, 點樣樣觸犯美國法律都唔識, 你真係要好好跟領導學習先得啦 ...
香港政府夠膽講5G唔用華為!仲有如果今年年尾前中移動率先使用華為5G,你估其他網絡供應商會唔會好似美國用5ge(4G)去競爭!講緊去搶市場佔有率!短時間之內唔用華為仲有邊間可以揀!如果iPhone 要用到華為5G咪即係要需要華為技術,即係要同華為有生意上來往,根據美國定義只要你同美國制裁國家或生意來往機構有瓜葛,隨時可以拉人或者罰錢!

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2019-2-11 07:46 PM 發表

一早有標準啦,死撐冇用。。。

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/5G

第五代流動通訊系統(英語:5th generation mobile networks或5th generation wireless systems),簡稱5G,是指第五代流動通訊技術,是4G系統後的延伸。美國時間2018年6 ...
撐什麼
問個問題 就撐
我支持華為牙
但我都未係香港用過5G
你用過未?
甘我點知標準如何
現在全部都是紙上數據  實際如何普遍標準化使用
你懂?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]